Social

#miercurea mare 2023 #obiceiuri #traditii #saptamana mare 2023

Miercurea Mare 2023, sau ziua tradarii. Traditii si obiceiuri pe care trebuie sa le respecti

Miercurea Mare 2023 este a treia zi din Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor. Aceasta mai este cunoscuta si ca ziua tradarii, deoarece este ziua in care Iuda Iscarioteanul l-a vandut (pentru treizeci de arginti) pe Iisus fariseilor care voiau sa-l ucida.  

 

Miercurea Mare 2023 – traditii si obiceiuri

Ziua de Miercurea Mare 2023 este o de post intens si de rugaciuni pentru iertarea pacatelor. In aceasta zi, credinciosii trebuie sa tina post negru pentru a fi protejati de boli tot anul. Cu alte cuvinte, acestia nu au voie sa consume nimic inafara de apa. 

Potrivit traditiilor din popor Miercurea Mare este ultima zi din Saptamana Mare in care se mai pot face treburi casnice.

In aceasta zi gospodinele pot spala si calca rufe si pot face curat daca nu au apucat pana acum. Tot astazi este utlima zi in care se pot face munci pe camp sau in gradina.

In ziua de Miercurea Mare 2023, la sate, se imprastie pe camp si/sau in gradina, cenusa adunata peste iarna din sobe, deoarece se crede ca are puteri miraculoase si va spori recolta. Tot astazi este ultima zi in care barbatii mai pot lucra la camp. Dupa acesta zi si pana se termina Pastele lucrarile la camp trebuie sistate.

Se spune ca in Miercurea Mare este bine sa te impaci cu oamenii cu care nu ai avut o relatie tocmai buna in trecut.

In anumite zone ale tarii copiii merg cu colindul din poarta in poarta, in ziua de Miercurea Mare, pentru  a aduna oua pe care sa le inroseasca pentru Paste.

Ce nu trebuie sa faci in Miercurea Mare 2023

Astazi femeile trebuie sa spele geamurile pentru a lasa lumina pascala sa intre in casa. In schimb, acestea NU trebuie sa toarca in aceasta zi pentru a nu se imbolnavi.

In ziua de Miercurea Mare 2023 oamenii NU trebuie sa se enerveze sau sa arunce vorbe necurate, ori sa se certe cu alte persoane.

Citeste si: Rugaciunea pentru iertarea pacatelor pe care trebuie sa o rostesti in Miercurea Mare 2023 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea