Social

Guvernul a decis ca populatia din zonele inundabile sa fie evacuata cu forta

Presedintele Basescu nu agreeaza instituirea starii de urgenta.

Dupa o sedinta la care a participat si presedintele Traian Basescu, Guvernul a decretat stare de alerta de gradul II in judetele aflate de-a lungul Dunarii. Am decis, in prezenta presedintelui, ca nu este necesara decretarea starii de urgenta. Am decis sa declaram stare de alerta in toate judetele din lungul Dunarii.

Aceasta presupune evacuarea celor care sunt in zone inundabile. Stim ca sunt oameni care au refuzat sa-si paraseasca locuintele si acest lucru este de inteles. Dar nu putem pune in pericol viata oamenilor. Ne intereseaza protejarea vietii cetatenilor, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa reuniunea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. Intrebat ce se va intampla cu cei care refuza sa-si paraseasca gospodariile, ministrul Administratiei , Vasile Blaga, a fost categoric: Ii luam cu forta.

De asemenea, starea de alerta permite Guvernului sa apeleze la rezerva statului pentru alimente, materiale de constructii si combustibil. Decizia de evacuare a cetatenilor va fi luata la nivel local, de catre inspectoratele judetene de situatii de urgenta, impreuna cu prefectul si autoritatile locale. La randul sau, presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa nu decreteze starea de urgenta.

Vreau sa stabilim clar aici. Nu agreez starea de urgenta. Ar insemna limitarea unor drepturi individuale, armata pe langa primarii... Daca tineti minte, a fost si anul trecut o dezbatere pe tema asta..., a declarat presedintele, la inceputul reuniunii. Iar raspunsul premierului nu a intarziat: Nici nu o sa avem stare de urgenta , domnule presedinte....

Primul ministru a subliniat ca protejarea oamenilor si a bunurilor acestora este prioritatea autoritatilor in acest moment. Seful Executivului a precizat ca in situatii de acest gen toti agentii economici care detin utilaje de transport sau de constructii necesare actiunilor de interventie sunt obligati sa le puna la dispozitia autoritatilor.

Tot ieri, Guvernul a decis inundarea controlata a unor terenuri din zone nelocuite, din fosta Lunca a Dunarii, pentru prevenirea inundatiilor accidentale. Autoritatile au stabilit patru zone care vor fi inundate controlat: zona Ghidici-Rast-Bistret si zona Bistret-Nedeea Jiu din judetul Dolj, zona Gostinu-Greaca-Arges din judetul Arges si zona Borcea de Jos din judetul Ialomita. In aceste zone vor fi drenate aproximativ 2 miliarde mc de apa. Vor fi inundate astfel 92.000 ha.

Pe de alta parte, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a afirmat ca in urmatoarele zile nu exista riscul producerii de inundatii pe raurile interioare ale Dunarii intrucat sunt resurse pentru preluarea debitelor mai mari decat cele inregistrate in mod normal.

Pana ieri fusesera evacuate 532 de persoane, fiind inundate 99 de localitati. In urmatoarele zile, debitul Dunarii va continua sa creasca, urmand sa atinga nivelul istoric inregistrat in urma cu 111 ani, din 17 aprilie 1895, cand Dunarea a atins 15.900 mc pe secunda. Potrivit ministrului Mediului, Dunarea va atinge, pe 17 aprilie anul acesta, un varf de 15.800-16.000 mc pe secunda, in aval de Portile de Fier .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea