Social

#director infp #cutremur arad #oameni speriati #infp #cutremur

Aradenii, speriati de cutremurul puternic, au iesit in strada: “Se misca totul in jurul meu”! Ce spune directorul INFP despre cutremurele din Arad

Cutremurul puternic de luni seara, care a avut magnitudinea de 4,9 grade, a fost urmat de o replica de 4,3 grade pe scara Richter. Fiind cutremure de suprafata, acestea au fost simtite intens de cei care locuiesc in zona.

 

Localnicii au iesit speriati din case, temandu-se ca acestea sa nu se prabuseasca peste ei. Cei care au trait experiente similare in trecut povestesc ca ceea ce s-a intamplat luni seara a fost total neobisnuit.

"Se misca totul in jurul meu si mi-a fost greu sa ma ridic de la masa, sa ajung la usa si sa ies in curte", povesteste o femeie din Lipova, potrivit antena3.ro.

Localnicii din Lipova povestesc ca au vazut clatinandu-se turla bisericii. Primarii din mai multe localitati au iesit in strada pentru a cerceta daca au existat pagube produse dupa cutremur.

"Am fost surprins, pentru ca nu stiam sa fie o zona de risc la noi. (Cutremurul) a fost destul de puternic, oamenii s-au panicat dar, din fericire, nu am avut pagube", a declarat Danut Codreanu, primarul din Zabrani.

Ce spune directorul INFP despre cutremurele din Arad

Constantin Ionescu, directorul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP), a vorbit despre cutremurul de 4,9 grade din Arad, explicand ce inseamna acesta.

Directorul INFP a precizat ca a fost un seism semnificativ care ar fi putut provoca pagube, fiind unul de suprafata si nu de adancime.

„Depinde de zona in care se produce si la ce adancime are loc epicentrul. Daca un cutremur se produce la un km adancime si este sub un oras, intensitatea poate fi destul de mare si sa produca pagube. Daca ne referim la zona seismica Vrancea, pe care o stim, acolo un cutremur de 4,9 se simte, dar nu produce nicio paguba. Depinde de zona respectiva. In cazul de fata, e un cutremur puternic, semnificativ pentru zona respectiva”, a spus directorul INFP, citat de realitatea.net.

Totodata, directorul INFP a precizat ca este greu de estimat daca vor fi replici multiple in urma seismului, deoarece epicentrele din zona Banatului migreaza in functie de tensiunile care se acumuleaza in faliile de suprafata. 

Citeste si: Activitate seismica intensa in Arad! Cutremure de suprafata. Cel mai mare a avut 4,9 grade

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea