Social

#copaci plantati #jysk #rosia montana

100.000 de copaci plantati la Rosia Montana de JYSK in ultimii 4 ani. Plantarile continua si in 2023

 

100.000 de puieti de rasinoase au fost plantati in ultimii patru ani in localitatile Rosia Montana, Sohodol, Abrud si Bucium, in cadrul unei actiuni de impadurire realizata de Plantam fapte bune in Romania si sustinuta de JYSK.

Speciile plantate – molid si brad - cresc in mod natural in zona, contribuie la formarea de ecosisteme stabile si ajuta comunitatea locala, prin furnizarea de locuri de munca si pentru cei care practica mestesugurile traditionale.

Terenurile impadurite se afla in trei localitati pitoresti din Muntii Apuseni: Rosia Montana, Sohodol si Bucium. Fosta zona de exploatare a metalelor pretioase, activitate practicata aici inca din antichitate, din perioada cuceririi romane, acum este lipsita de oportunitati economice, dar are un mare potential pentru turism.   

Actiunile de impadurire realizate de JYSK si Plantam fapte bune in Romania au inceput la Rosia Montana in 2019, cand voluntari JYSK, alaturi de voluntari Plantam fapte bune in Romania si membri ai Ocolului Silvic Abrud au dat startul plantarilor. De atunci, in fiecare an au fost plantati intre 18.000 si 32.000 de puieti, pe terenuri aflate in panta sau pe creste.

Importanta pentru comunitatile locale

Alegerea speciilor s-a facut in conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice in vigoare, acestea fiind specii care cresc in mod natural in padurile administrate de catre Ocolul Silvic Abrud, care sunt adaptate conditiilor locale si contribuie la formarea de ecosisteme stabile. Majoritatea arborilor plantati sunt din specia molid, urmati de brad, larice, gorun si paltin.

Cresterea suprafetei de paduri are beneficii nu doar economice, ci si pentru mediu. Pentru impadurire au fost vizate terenuri pe care fie nu au existat arbori pana in acest moment, fie terenuri de pe care arborii au fost recoltati si valorificati.

“In parcelele respective a fost nevoie de impaduriri. Daca nu s-ar fi impadurit, solul s-ar fi degradat treptat (in general, din cauza eroziunii pluviale) si si-ar fi pierdut caracteristicile fizico-chimice si biologice. In plus fata de criteriile de natura tehnica, a fost luat in calcul si un criteriu de natura sociala, respectiv capacitatea financiara a proprietarului (UAT-urile partenere) de a impaduri zonele respective. Avand in vedere ca vorbim de comunitati sarace, orice ajutor de natura financiara este binevenit!“, spune Mihai Enescu, inginer Silvic Plantam fapte bune in Romania.

Evolutia puietilor este urmarita de inginerii silvici de la Plantam fapte bune in Romania si Ocolul Silvic Abrud, care viziteaza regulat parcelele impadurite pentru monitorizarea puietilor, completari si ingrijiri.

Actiuni cu voluntari JYSK

Daca in 2019 plantarea s-a realizat si cu ajutorul voluntarilor, in 2020 si 2021 plantarile au fost realizate de zilieri, in perioada pandemiei. Componenta de voluntariat a fost din nou posibila in 2022, cand angajati JYSK din Cluj-Napoca, Turda, Bistrita, Sibiu, Deva, Hunedoara si Bucuresti au venit la Bucium pentru a planta, timp de o zi, alaturi de prieteni sau familie.

Parteneriatul dintre JYSK si Plantam fapte bune in Romania a inceput in 2017 si va continua si in 2023. In toamna anului 2023, JYSK va sustine o noua actiune de plantare a asociatiei.   

Cifre plantari zona Rosia Montana in ultimii 4 ani:

  • Total puieti plantati: 102.000
  • Total hectare plantate: 25,5 hectare
  • Total parcele: 21

 FOTO: jysk.ro

Advetorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea