Lavanda este una dintre cele mai utilizate plante medicinale, atat in medicina, cat si in dermatocosmetica, datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice: antispastice, anticolitice, coleretic-colagoge (asigura buna functionare a vezicii biliare), antiseptice, diuretice, calmante, relaxante, anxiolitice. Toamna, este cu atat mai intrebuintata cu cat combate afectiunile de sezon: raceli, bronsite, depresie.
Sub ce forme se poate utiliza lavanda
- ceai - infuzie (2-3 cani/zi) sau macerat la rece (2 cani/zi);
- pulbere, o jumatate de lingurita de 3-4 ori/zi, inainte de mese cu 15 minute (se tine sub limba, dupa care se inghite cu ceai sau apa);
- tinctura, o lingurita de 1-3 ori pe zi;
- ulei esential (pentru administrare interna): adulti, 5 picaturi de 2-3 ori/zi.
Administrata intern, lavanda are urmatoarele proprietati:
- stimuleaza secretia de bila, imbunatateste digestia. Este utila in caz de dischinezie biliara, colici abdominale, digestie dificila, balonari.
- are efecte calmante si relaxante, fiind una dintre cele mai eficiente plante antistres. Se utilizeaza in caz de stres, anxietate, nevroza, depresie, insomnie, distonie neuro-vegetativa.
Lavanda se recomanda si in caz de:
- cefalee, migrena.
- afectiuni respiratorii (gripa, bronsite, astm).
- afectiuni renale (colica nefretica, cistite).
Extern, lavanda se foloseste sub forma de:
- otet aromatic de lavanda pentru frectii si comprese, in stari gripale si raceli.
- bai cu lavanda (cateva picaturi de ulei esential adaugate in apa de baie); in afectiuni renale, nevroza, oboseala, insomnia ( asociate cu tratament intern).
- uleiul de lavanda pentru masajul abdomenului (colici, indigestie, balonare) sau masaj general pentru relaxare. Mai poate fi folosit in lampa de aromoterapie pentru efectul sau dezinfectant, calmant si relaxant, de diminuare a tensiunilor fizice si psihice, cat si pentru in inhalatii in caz de raceala, bronsita, tuse.
Gratie proprietatilor sale antiseptice, calmate, cicatrizante, lavanda este utila in caz de inflamatii si infectii ale pielii, eczeme, acnee. De asemenea, intra in compozitia unor sapunuri naturale, solutii dupa ras, deodorante.
Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro
Telefon: 0219232