Sanatate

#alimentatie colon iritabil #remedii colon iritabil #ceaiuri colon iritabil #colon iritabil

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Remedii in caz de colon iritabil

Sindromul colonului iritabil este tot mai raspandit, iar de obicei apare in randul populatiei tinere (25-40 ani), indiferent de sex (totusi cu o prevalenta a sexului feminin).

 

Acest sindrom apar in special la persoane stresate, suprasolicitate, care au trecut prin situatii conflictuale si experiente neplacute. De asemenea, este intalnit la persoanele afectate de anxietate, depresie, distonie neuro-vegetativa. Sensibilitatea la anumite alimente (gluten, lactoza), ca si infectiile digestive pot declansa crizele. Sedentarismul este un alt factor favorizant.

De multe ori, alimentatia specifica primaverii (multe verdeturi prospete, salate), desi foarte sanatoasa, poate declansa la anumite persoane sensibile simptomatologia specifica.

Acest sindrom este caracterizat de colici abdominale, tulburari de tranzit (constipatie/diaree), tulburari de digestie, meteorism abdominal important, senzatia frecventa de scaun.

Fara a pune in pericol viata, aceasta simptomatologie este, uneori, deosebit de jenanta si de suparatoare, avand un impact negativ asupra vietii sociale si profesionale.

Inainte de a se pune diagnosticul de colon iritabil, medicul specialist trebuie sa recomande pacientului o serie de analize (analize sange, coprocultura si examenul coproparazitologic, colonoscopia) care sa excluda o afectiune mai grava, ce poate avea o simptomatologie asemanatoare.

Nefiind vorba despre o afectiune grava, tratamentul naturist are efecte favorabile in majoritatea cazurilor. El include:

  • alimentatie, care exclude alimente aditivate si procesate din comert, mezeluri, conserve, afumaturi, prajeli, muraturi, lapte; bauturi carbogazoase; produse de patiserie si dulciuri concentrate din comert.
  • se evita abuzul de alcool, cafea, bauturi energizante; renuntati la fumat
  • este recomandabila adaugarea in mancare, dupa prepararea ei, a condimentelor ce contin uleiuri eterice: marar, cimbru, coriandru, menta, salvie, rozmarin, dafin, leustean, busuioc, ghimbir. Ele au proprietati tonice digestive, antispastice, carminative (favorizeaza evacuarea gazelor intestinale), ajutand la usurarea digestiei, la atenuarea colicilor intestinale si la combaterea meteorismului;
  • evitati folosirea condimentelor iuti, de tipul ardeiului iute, piperului, ca si a usturoiului, cepei, ce pot declansa colicile;
  • luati cinci mese/zi, la ore regulate, evitati supraincarcarea;
  • mestecati bine alimentele, in liniste;
  • nu vorbiti si nu beti apa in timpul mesei;
  • hidratati-va corespunzator (apa plata, supe/ciorbe legume, ceaiuri medicinale);
  • utilizati plante cu actiune antispastica, absorbanta a gazelor intestinale, reglatoare ale tranzitului intestinal: ghimbir, busuioc, chimen, fenicul, anason, menta, musetel, coada-soricelui, sunatoare, obligeana. Acestea pot fi consumate sub forma de infuzie (trei cani/zi), tinctura (o lingurita de trei ori/zi, in 200 ml apa sau ceai), capsule, de obicei la sfarsitul mesei;
  • benefice sunt si comprimatele cu carbune medicinal, ce absorb gazele intestinale si toxinele, o capsula de trei-patru ori/zi, la masa;
  • tot pentru imbunatatirea digestiei, utilizati in timpul mesei comprimate ce contin extracte naturale de papaya si ananas (de fapt, aceste doua fructe sunt singurele care pot fi consumate imediat dupa masa, deoarece, gratie enzimelor pe care le contin - papaina si bromelaina - ajuta la imbunatatirea digestiei)
  • sucul de aloe este si el indicat, deoarece ajuta la reducerea simptomelor si prevenirea recidivelor; 50 ml de doua ori/zi, in cure de 30 zile.

Regimul alimentar trebuie strict individualizat, bolnavul evitand acele alimente care ii fac rau.

 

Sa nu uitam ca stressul si anxietatea sunt factori favorizanti si declansatori ai acestui sindrom. De aceea este absolut necesara asocierea unor extracte naturale cu efecte antistres, calmante, relaxante: rhodiola rosea, noni, lavanda, sunatoare, roinita, valeriana, tei.

In plus, trebuie utilizate tehnici ce diminueaza efectele negative ale stresului asupra organismului   -tehnici de respiratie, meditatie, yoga. Respectati-va orele de odihna si de somn.

 

Gemoterapia ofera rezultate excelente: utilizeaza combinatii din extract din muguri de smochin, mladite de merisor si muguri de tei argintiu, in cure de doua-trei luni, la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

Efectuati cure periodice cu probiotice asociate cu prebiotice, pentru imbunatatirea florei intestinale saprofite.

In paralel, efectuatii sedinte de relaxare, de reflexoterapie, de acupunctura, pentru echilibrare la nivel psihoemotional si restabilirea fluxului energetic.

Aromoterapia poate fi utilizata pe cale interna (trei picaturi de trei ori/zi, in cure de 7-10 zile) sau externa (in lampa de aromoterapie, in apa cada); ulei esential de menta, coriandru, grapefruit, musetel, rozmarin.

Date de contact:
Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
Tel.: 0733.29.93.55
Facebook: SanavitConsult

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea