INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Sanatate

#dermatologie #prurit cutanat #mancarime piele #boli prurit

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: De ce ne mananca pielea?

Pruritul cutanat sau pielea care ne mananca este una dintre cele mai suparatoare afectiuni in spatele careia se ascund multiple cauze. Pielea ne mananca, ne scarpinam de-a dreptul obsesiv si intram intr-un ciclu “mancarime-scarpinat-mancarime” care cu greu isi gaseste scapare. De cele mai multe ori salvarea consta in identificarea cauzei si tratarea corecta a acesteia si nu in calmarea exclusiva a manifestarilor cutanate.

Pruritul cutanat poate fi localizat la nivelul unui membru, ceafa, torace posterior sau generalizat. Poate fi unica manifestare sau se poate insoti de roseata, uscaciune, vezicule si alte leziuni de piele, ingrosarea tegumentului. Poate avea in spate afectiuni tegumentare, ale ficatului, rinichiului, glandelor endocrine sau neoplazii.

Care sunt cauzele de prurit cutanat?

1. Pielea uscata, care apare cu varsta sau daca o expunem unor temperaturi extreme, facem bai fierbinti, purtam haine care irita tegumentul.

2. Bolile de piele precum dermatita atopica, psoriazis, lichen plan, infectii parazitare (raia), varicela, urticarie, dermatite alergice si iritative. In aceste cazuri, pruritul se insoteste de leziuni tipice cutanate, asa ca identificarea cauzei se face usor.

3. Bolile interne. Aici cauzele sunt extrem de variate, necesitand investigatii amanuntite. Fara identificarea cauzei, pielea nu se poate calma. Iata o lista a celor mai frecvente afectiuni care pot determina mancarime:

  • Bolile din sfera hematologica: deficitul de fier, policitemia vera, sindromul hipereozinofilic;
  • Bolile de ficat, vezica biliara, pancreas sau rinichi;
  • Bolile endocrine: hipo si hipertiroidia, diabetul zaharat, suferinta paratiroidelor;
  • Neoplazii: cancere de plaman, sistem nervos central, sistem digestiv, leucemii si limfoame, mielom.
  • Boala celiaca cu intoleranta la gluten
  • Boli neurologice: Parkinson, scleroza multipla, notalgia parestezica (mancarime localizata la nivel torace posterior, in zona omoplatului, unilateral, frecvent foarte suparatoare). Herpesul zoster determinat de virusul varicelo-zosterian da mancarime pe traiectul nervului unde se localizeaza

4. Medicamentele pot da mancarime de piele fie sub forma unor eruptii care apar la interval de cateva zile, saptamani de la administrarea medicamentului, fie sub forma urticariei sau a unor leziuni specifice. Altfel medicamentele pot fi cauza de uscaciune tegumentara insotita de prurit.

5. Pe perioada sarcinii poate aparea prurit insotit de eruptii cutanate cu aspect foarte variat. Leziunile se localizeaza adesea pe abdomen, fese, sani si membre.

6. Lichenul simplex cronic sau neurodermita este o afectiune aparte, urmare a acestui ciclu “mancarime-scarpinat-mancarime”. De la un simpla leziune de piele, prin grataj intens se ajunge la modificari de textura tegumentara, pielea devine hiperpigmentata, se ingroasa. Cel mai adesea leziunea de piele e unica. Se poate localiza la nivelul cefei, antebratului, gleznei sau in regiunea genitala, perianala, coapse. Anxietatea si stresul pot fi factori declansatori.

Ce e de facut?

O vizita la medic este cea mai indicata. Dermatologul va evalua intensitatea, extinderea pruritului, leziunile care-l insotesc si acolo unde va fi nevoie va solicita consult interdisciplinar. Analizele uzuale de sange, ficat, rinichi, eventual functia tiroidei si o radiografie pulmonara pot fi utile diagnosticului; la fel un examen micologic si parazitologic de piele sau biopsia cutanata.

Cum tratam?

E greu sa spunem ca am scapat de mancarimea de piele daca nu am aflat cauza. Antihistaminicele, dermatocorticoizii sunt utili in bolile care tin strict de piele, in eczeme, psoriazis, urticarie etc., dar nu fac mai nimic atunci cand cauza este interna. Pruritul va persista atat timp cat un organ intern se afla in suferinta. Infectiile cu cauza bacteriana, virala, fungica trebuie tratate folosind medicatie specifica.

Altfel mai putem obtine calmarea mancarimii prin expunerea la ultraviolete, aplicand anestezice locale, lotiuni pe baza de mentol, camfor, calamina sau mai usor tratand pielea uscata cu creme emoliente. Dificultatea tratamentului este cea mai mare cand nu am reusit sa identificam cauza si cand pruritul si leziunilea de piele dau anxietate, orientare obsesiva spre calmarea acestora. De foarte multe ori, atunci cand nu exista cauza interna, ingrijirea corecta a pielii prin bai la o temperatura moderata, urmate de hidratarea pielii este solutia optima.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

E-mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian