Stim cu totii ca trebuie sa bem 2 litri de lichide pe zi. Oare chiar asa este? si oare chiar reusim? De obicei bem cand ne este sete si de multe ori nu bem apa, ci alte lichide, care sunt bogate In calorii sau chimicale si nici macar nu ne satisfac senzatia de sete.
Incepem cu cafeaua de dimineata, care, de fapt, are efect diuretic si de multe ori nici nu ne dam seama cum a trecut ziua, nicidecum sa mai tinem si evidenta apei consumate. Daca incercam sa socotim cata apa bem, realizam ca 1.5- 2 litri de apa se strang foarte greu.
Ce spune stiinta despre importanta apei pentru organism si a hidratarii corecte?
Apa este esentiala pentru viata. Daca putem supravietui cateva saptamani fara mancare, nu putem rezista fara lichide mai mult de cateva zile. Corpul unui adult contine 50-70% apa, procentul variind in functie de sex, varsta, activitate fizica si conditii de mediu.
Aportul de lichide este controlat in mod normal de senzatia de sete, care este reglata de hipotalamus. Fluidele corporale provin din consumul de alimente si lichide si o mica parte din procesele metabolice. Eliminarea este controlata de rinichi, dar pierderi se produc si la nivel cutanat, respirator si gastrointestinal.
Aportul minim de lichide ar trebui sa fie suficient pentru a inlocui pierderile din toate sursele si sa asigure o cantitate suficienta de urina in vederea eliminarii reziduurilor.
Care este necesarul real de apa?
Am auzit cu totii de cei 2 litri de lichide sau regula celor 8 pahare de apa pe zi. In circumstante normale, aportul de apa este de 30-35 ml/kg greutate corporala sau 1 ml/kcal la adult (pentru o greutate medie de 70 kg si un aport caloric de 2.000 kcal zilnic ajungandu-se la cei 2 litri de lichide pe zi) si de 1.5 ml/kcal sau 50-60 ml/kg corp la copii. Este important sa spatiem apa pe parcursul zilei, intre mese, iar primul pahar sa fie dimineata la trezire.
Care sunt consecintele hidratarii insuficiente pe termen lung?
Deshidratarea acuta severa este posibila in conditii extreme de clima sau efort fizic si de boala, fiind periculoasa la persoanele cu boli grave si la copii.
Deshidratarea cronica poate determina constipatie, cefalee, hipotensiune ortostatica, astenie, stare de letargie si confuzie mentala, urina inchisa la culoare si cresterea riscului de infectii urinare si litiaza renala.
O alta consecinta este favorizarea cresterii ponderale. De multe ori credem ca ne este foame, dar de fapt suntem deshidratati si corpului nostru ii este sete. Creierul este foarte sensibil la cel mai mic grad de deshidratare. O scadere a volumului de lichide la nivel cerebral determina o reactie din partea acestuia pe care o percepem ca senzatie de foame. Ca urmare, in loc sa ne hidratam, mancam si luam in greutate, crescand astfel riscul de obezitate.
Ce apa alegem pentru baut si gatit?
Vom trece pe scurt in revista variantele de apa potabila.
Apa de la robinet
Desi testata teoretic de companiile furnizoare, poate contine pesticide, reziduuri din reteaua de transport, fluor in exces si la noi in tara contine clor si peste 50 de substante folosite pentru purificare. Clorul favorizeaza la nivelul organismului fenomenul de imbatranire si distruge flora intestinala benefica (probiotica).
Apa imbuteliata
Poate fi plata, carbogazoasa (natural) sau carbogazificata (CO2 se introduce artificial - mai putin recomandata).
Dezavantajele sunt ca recipientele din plastic pot elibera diverse substante in conditii extreme de temperatura, apa este pastrata in aceste recipiente timp indelungat si, pe termen lung, este costisitoare.
In functie de izvorul de provenienta, contine cantitati variabile de reziduu fix, care da gradul de mineralizare:
- sub 500mg/l apa slab mineralizata, potrivita pentru consum,
- intre 500-1500 mg/l moderat mineralizata
- peste 1500 mg/l puternic mineralizata (de obicei ape bogate in calciu, fier, magneziu, sau alte minerale, cu rol medicinal).
Ar trebui sa urmarim pe eticheta:
- concentratia de nitrati si nitriti, recomandat de UE sub 45 mg/l, dar pentru copii sub 10 mg/l.
- concentratia de sodiu, maxim admis 200mg/l, dar ideal sub 20 mg/l pentru cei care necesita restrictie de sare (boli renale, cardiovasculare, etc.) si pentru bebelusii sub un an.
- concentratia maxima admisa pentru sulfat este 250mg/l, pentru clorura 250mg/L, pentru ionii de calciu 100 mg/l si pentru ionii de magneziu 50mg/L.
Apa filtrata
Acest tip de apa este cea la robinet filtrata prin diverse tipuri de filtre, cele mai simple fiind cele cu carbune activat sau argila, si care sunt minimul necesar daca se alege consumul apei de la robinet.
Apa purificata
Apa purificata este apa distilata sau apa prelucrata prin filtrul cu osmoza inversa si este complet lipsita de orice reziduu mineral sau de alta natura. Favorizeaza demineralizarea organismului.
Apa ionizata alcalina
Obtinuta cu ajutorul a diferite dispozitive de ionizare, apa ionizata alcalina se considera ca are proprietati antioxidante, de alcalinizare sau echilibrare a pH-ului mediului intern, de detoxifiere si hidratare adecvata.
Apa alcalina, dar nu ionizata, se poate obtine si prin adaugarea bicarbonatului de sodiu In apa potabila folosita curent in raport de 3/4 lingurite bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa.
Doua studii americane au aratat ca apa alcalinizata cu bicarbonat scade riscul cardiovascuolar, scazand LDL-colesterolul cu 10-15% si glicemia cu 6-7%. Este necesara prudenta cu alcalinizarea la copii si la cei cu anumite boli renale. In stare naturala, apa alcalina este apa izvoarelor de munte.
Apa saraca in deuteriu
Descoperita de un grup de cercetatori romani condus de dr Ioan Stefanescu, la Ramnicu Valcea, este o apa saraca intr-un izotop natural al hidrogenului, numit deuteriu, care se gaseste in apa obisnuita in concentratie de 150 ppm (parti per milion), iar in apa saracita de 25 ppm.
Aceasta apa este terapeutica, folosita ca adjuvant In tratamentul cancerului. S-a observat ca triburile siberiene care folosesc apa pura a ghetarilor, de asemenea saraca in deuteriu, au un risc scazut de cancer.
Suntem bombardati zilnic de reclame la diferite marci de apa, aparate de filtrare si purificare, de informatii privind apa cea mai sanatoasa, incat de multe ori este greu sa alegem. Este important sa fim informati pentru a reusi sa facem alegerea cea mai potrivita pentru fiecare in cunostinta de cauza.
Dr Catrinel Macovei
medic primar
Specialitate: Diabet, nutritie si boli metabolice
Reteaua privata de sanatate Regina Maria
Cotroceni
Tel: 0723.440. 939
E-mail: catrinel.macovei@gmail.com