Fursecuri din turta dulce
Ingrediente
- ½ cana faina
- 2 ½ lingurite ghimbir macinat
- 1 ½ lingurita scortisoara
- ½ lingurita nucsoara
- ½ lingurita praf de copt
- ¼ lingurita cuisoare macinate
- ¼ lingurita sare
- ½ cana de unt la temparatura camerei
- ½ cana zahar brun
- 1 ou
- ¼ cana melasa
- 1 ½ esenta de vanilie
- Pentru glazura
- ½ cana unt la temperatura camerei
- 1/3 cana zahar
- Sare
- 100 de grame de ciocolata cu lapte topita, la temperatura camerei
Mod de preparare
Intr-un castron, amesteca faina, ghimbirul, scortisoara, nucsoara, praful de copt, cuisoarele si sarea.
Cu un mixer, bate untul cu zaharul brun pana cand amestecul define pufos. Incorporeaza si oul, melasa si vanilia. Redu viteza mixerului si adauga treptat faina si amesteca pana cand se incorporeaza complet (aluatul va fi moale).
Imparte aluatul in portii si ruleaza-le apoi pe foi de hartie pergament. Pune-le la frigider pana se intaresc, cel putin 30 de minute.
Incalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Taie apoi cu forme pentru fursecuri aluatul pregatit si pus la rece. Asaza formele de aluat intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Pune tava la cuptor pentru 10-12 minute, pana cand fursecurile au o culoare aurie. Scoate-le din tava si lasa-le sa se raceasca.
Intre timp, prepara grazura de ciocolata. Cu mixerul, amesteca untul, zaharul si un praf de sare. Redu viteza si adauga ciocolata topita.
Decoreaza jumatate din fursecuri cu ornamente pentru prajituri. Peste cealalta jumatate pune grazura de ciocolata si lipeste apoi, fursecurile cu ciocolata de cele cu ornamente colorate.
Fursecuri traditionale
Ingrediente
- 2 ¼ cana faina
- 1 lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- ¾ cana unt
- ¾ cana zahar
- ½ lingurita sare
- 1 galbenus de ou
- 2 linguri sirop de porumb
- 1 ½ esenta de vanilie
- 1 /2 lingurita esenta de migdale
- glazura de decor
Mod de preparare
Incalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Intr-un castron, amesteca faina, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Cu mixerul la viteza medie, amesteca untul, zaharul si sarea pana cand devine cremos. Adauga galbenusul, siropul de porumb si esentele. Redu viteza si adauga faina amestecand pana cand se incorporeaza bine.
Intinde aluatul, apoi decupeaza-l cu formele de fursecuri preferate. Pune fursecurile decupate intr-o tava cu hartie pergament si lasa-le in frigider 30 de minute. Pune fursecurile la copt pentru 10-12 minute, pana capata o culoare aurie. Decoreaza-le cu glazura si ornamente de Craciun.
Fulgi de zapada cu nuca
Ingrediente
- 1 cana nuca
- 1 cana zahar
- 1 cana unt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 cani faina
- Sare
- ½ lingurita scortisoara macinata
Mod de preparare
Intr-un robot de bucatie pune nucile si ¾ cana zahar si macina-le fin. Adauga untul si vanilia. Mai amesteca de cateva ori pana cand amestecul devine cremos. Adauga faina, sarea si scortisoara. Amesteca pana cand toate ingredientele se combina, in jur de 15-20 de secunde. Intinde aluatul pe o hartie pergament si pune-l la rece 30 de minute. Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius.
Decupeaza fulgii de zapada cu o forma speciala si asaza-i apoi intr-o tava cu hartie de copt. Lasa-i in cuptor pana cand se rumenesc usor, aproximativ 7-10 minute. Cand se racesc presara peste fursecuri zahar pudra.