Prospect Yaz

YAZ 0,02 mg/3 mg comprimate filmate
Etiniltestradiol/Drospirenona

Acest medicament a fost prescris perrtru dumneavoastra.Nu trebuie sa-l dati altor persoane; Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra;
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.


Indicatii
Yaz este un comprimat contraceptiv si se utilizeaza pentru a preveni sarcina.
Fiecare dintre cele 24 de comprimate de culoare roz-deschis contine o cantitate mica din doi hormoni sexuali feminini diferiti si anume drospirenona si etinilestradiol.
Cele 4 comprimate de culoare alba nu contin substante active si se mai numesc comprimate placebo.
Comprimatele contraceptive care contin doi hormoni se numesc comprimate contraceptive combinate.

Inainte sa luati YAZ
Observatii generale
Inainte sa puteti incepe administrarea YAZ, medicul va va adresa cateva intrebari cu privire la starea dumneavoastra de sanatate si a rudelor apropiate. De asemenea, medicul va va masura tensiunea arteriala si in functie de situatia dumneavoastra, este posibil sa efectueze si alte teste.
In acest prospect sunt prezentate cateva situatii in care dumneavoastra trebuie sa opriti utilizarea YAZ sau in care eficacitatea YAZ poate fi scazuta. In aceste situatii, dumneavoastra trebuie fie sa nu aveti contact sexual, fie sa utilizati masuri suplimentare de contraceptie nehormonala, de exemplu un prezervativ sau alta metoda de tip bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau metoda temperaturii bazale. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece YAZ modifica variabile lunare ale temperaturii corpului si ale mucusului cervical.
YAZ, similar altor contraceptive orale hormonale nu protejeaza impotrtva infectiei cu hiv (sida) sau a altor boii cu transmitere sexuala.

Cand nu trebuie si utilizati YAZ
- daca aveti (sau ati avut vreodata) un cheag de sange intr-un vas sanguin de la nivelul piciorului (tromboza), plamanului (embolie pulmonara) sau altor organe;
- daca aveti (sau ati avut vreodata) un infarct miocardic (atac de cord) sau un accident vascular cerebral;
- daca aveti (sau ati avut vreodata) o boala care ar putea indica un atac de cord in viitor (de exemplu angina pectorala, care provoaca dureri severe in piept) sau un accident vascular cerebral (de exemplu un accident vascular cerebral usor, trarizitor fara efecte reziduale)
- daca aveti o boala care poate creste riscul formarii cheagurilor in artere. Aceasta situatie este valabila in cazul urmatoarelor boli:
• diabet zaharat cu deteriorari ale vaselor sanguine
• tensiune arteriala foarte mare
- O valoare foarte mare a concentratiei de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride)
- daca aveti o tulburare a coagularii sangelui (de exemplu deficit de proteina C)
- daca aveti (sau ati avut vreodata) o anumita forma de migrena (cu asa-numite simptome focale neurologice)
- daca aveti (sau ati avut vreodata) o inflamatie a pancreasului (pancreatita)
- daca aveti (sau ati avut vreodata) o boala de ficat, iar funtia ficatulul dumneavoastra nu a revenit inca la normal
- daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza bine (insuficienta renala)
- daca aveti (sau ati avut vreodata) o tumoare la ficat
- daca aveti (sau ati avut vreodata) sau daca exista suspiciunea ca aveti cancer de san sau cancer al organelor genitale
- daca aveti orice sangerare vaginala inexplicabila
- daca sunteti alergica la etinilestradiol sau drospirenona sau la oricare dintre celelalte componente ale YAZ. Aceasta poate provoca mancarime (prurit), eruptii trecatoare pe piele sau umflaturi.


Cand trebuie sa aveti grija deosebita cand utilizati YAZ?
In unele situatii trebuie si aveti grija deosebita in timp ce utilizati YAZ sau orice comprimat contraceptiv combinat si poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va examineze periodic. Daca oricare dintre urmatoarele conditii sunt valabile in cazul dumneavoastra, trebuie sa va informati medicul inainte sa incepeti sa utilizati YAZ. De asemenea, daca oricare dintre urmatoarele afectiuni apar sau se agraveaza in timp ce utilizati YAZ, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra:
- daca o ruda apropriata are sau a avut vreodata cancer de san
- daca aveti o boala de ficat sau de vezica biliara
- daca aveti diabet zaharat
- daca aveti depresie
- daca aveti boala Crohn sau boala inflamatorie a intestinului (colita ulcerativa)
- daca aveti o boala de sange denumita SHU (sindrom emolftic uremic) care determina afectarea
rinichiului
- daca aveti o boala de sange denumita siclemie
- daca aveti epilepsie (vezi pct. “YAZ si utiiizarea altor medicamente")
- daca aveti o boala a sistemului imunitar, denumita LES (Lupus eritematos sistemic)
- daca aveti o boala care a aparut pentru prima oara in timpul sarcinii sau utilizarii precedente de hormoni sexuali (de exemplu pierderea auzului, o boala de sange numita porfirie, eruptii pe piele cu vezicule, care apar in timpul sarcinii (herpes gestational), o boala a nervilor care provoaca miscari bruste ale corpului (coree Sydenham).
- daca aveti sau ati avut vreodata pete pigmentare maronii (cloasma), asa-numitele „pete de sarcina", in special pe fata. Daca aceasta situatie este valabila in cazul dumneavoastra, evitati expunerea directa la lumina soarelui sau lumina ultravioleta
- daca aveti edem angioneurotic ereditar, medicamentele care contin estrogeni pot provoca sau agrava simptomele. Trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca prezentati simptome de edem angioneurotic, cum sunt: umflaituri ale fetei, limbii si/sau faringelui si/sau dificultati la inghitire sau urticarie, impreuna cu dificultati de respiratie.


YAZ si cheagurile de sange la nivelul arterelor/venelor
Utilizarea oricaror comprimate contraceptive combinate, inclusiv YAZ, creste riscul pacientei de a prezenta un cheag de sange venos (tromboza venoasa), in comparatie cu femeile care nu iau comprimate contraceptive.
Riscul trombozei venoase la femeiie care utitizeaza comprimate contraceptive combinate creste:
- cu inaintarea in varsta
- daca aveti greutatea corporala peste limita normala
- daca una dintre rudele dumneavoastra apropiate a avut un cheag de sange la picior, plaman
(embolie pulmonara) sau alte organe, la o varsta tanara.
- daca trebuie sa suferiti o interventie chirurgicala, daca ati avut vreodata un accident grav sau ati fost imobilizata pentru o perioada lunga de timp. Este important sa spuneti in prealabil medicului dumneavoastra ca utlilizati YAZ, deoarece este posibil si fie necesara oprirea tratamentului. Medicul dumneavoastra va va spune cand puteti reincepe si luati YAZ. Aceasta se intampla, de obicei, la doua saptamani dupa ce va reveniti complet.
Utilizarea comprimatelor contraceptive combinate a fost corelata cu cresterea riscului de formare a cheagurilor de sange arterial (tromboza arteriala), de exemplu in vasele de sange ale inimii (Infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral).


Riscul trombozei arteriale la femeile care utilizeaza comprimate contraceptive combinate creste:
- daca fumati, va recomandam in mod ferm sa incetati fumatui in timpul utilizarii YAZ, mai ales daca aveti varsta peste 35 de ani.
- daca aveti concentratii mari de colesterol si trigliceride in sange
- data aveti greutatea corporala peste limita normala
- daca una dintre rudele dumneavoastra apropiate a avut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, la o varsta tanara
- daca aveti tensiune arteriala crescuta
- daca suferiti de migrena
- data avetii probleme cu inima (o boala a valvelor inimii, o tulburare a ritmului inimii)


Opriti utilizarea YAZ si adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca observati semne posibile de cheaguri de; sange, cum sunt:
- durere severa si/sau umflaturi la unul din picioare
- durere in piept brusca, severa, care poate iradia in bratul stang
- scurtarea brusca a respiratiei .
- tuse brusca fara o cauza evidenta.
- orice durere de cap neobisnuita, severa sau prelungita sau agravarea unei migrene;
- orbire partiala sau completa sau vedere dubla
- dificultati de vorbire sau incapacitatea de a vorbi
- ameteli sau lesin
- slabiciune, senzatii ciudate sau amorteala in orice parte a corpului


YAZ si cancerul
Cancerul de san s-a observat mai putin frecvent la femeile care utilizeaza comprimate contraceptive combinate, dar nu se cunoaste daca acesta este provocat de tratament. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori sa fie diagnosticate la femeile care utilizeaza comprimate contraceptive combinate, deoarece acestea sunt examinate mai frecvent de catre medic. Apartia tumorilor de san scade treptat dupa incetarea administrarii contraceptivelor hormonale combinate. Este important sa va verificati periodic sanii si trebuie sa va adresati medicului daca simtiti orice noduI (umflatura).
In cazuri rare, la femeile care utilizeaza comprimate contraceptive s-au raportat tumori hepatice benigne si, mult mai rar, tumori hepatice maligne. Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti o durere abdominala neobisnuit de severa.


Sangerarea intre ciclurile menstruale
In timpul primelor luni in care utilizati YAZ, puteti prezenta sangerari neasteptate (sangerari in afara zilelor in care luati comprimatele placebo). Daca aceasta sangerare apare timp de mai mult de cateva luni sau daca incepe dupa cateva luni, medicul dumneavoastra trebuie sa identifice cauza.
Ce trebuie facut daca nu apare sangerarea in timpul zilelor in care luati comprimate placebo
Daca ati luat toate comprimatele active de culoare roz-deschis in mod corect, nu ati avut varsaturi sau diaree severa si nu ati luat nici un alt medicament, este foarte putin probabil sa fiti gravida.
Daca sangerarea asteptata nu apare de doua ori succesiv, este posibil sa fiti gravida. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Incepeti urmatorul blister numai daca sunteti sigura ca nu sunteti gravida.

YAZ si utilizarea altor medicamente
Spuneti intotdeauna medicului dumneavoastra daca utilizati deja medicamente sau preparate pe
baza de plante medicinale. De asemenea spuneti oricarui medic sau stomatolog care va prescriu alte medicamente (sau farmacistul) ca utilizati YAZ. Acestia va vor spune daca aveti nevoie de masuri de precautie suplimentare pentru contraceptie (de exemplu prezervative) si, in cazul in care aveti nevoie de acestea, pentru cat timp.
- Unele medicamente pot scadea eficacitatea YAZ in prevenirea sarcinii sau pot provoca sangerari
neasteptate.

Acestea includ medicamentele utilizate in tratamentul:
- epilepsiei (de exemplu primidona, fenitoina, barbiturice, carbamazepina, oxcarbamazepina)
- tuberculozei (de exemplu rifampicina)
- infectiilor cu HIV (ritonavir) sau altor infectii (antibiotice cum sunt griseofulvina, ampicilina, tetraciclina)
- tratamente cu preparate pe baza de plante medicinale care contin sunatoare
YAZ poate influenta efectele altor medicamente, de exemplu
- medicamente care contin ciclosporina
- lamotrigina, utilizata in tratamentul epilepsiei (aceasta poate determina cresterea frecventei convulsillor)
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.


Utilizarea YAZ cu alimente si bauturi
YAZ poate fi utilizat cu sau fara alimente, iar daca este necesar cu o cantitate mica de apa.

Analize de laborator
Daca aveti nevoie de analize de sange, spuneti medicului dumneavoastra sau personalului laboratorului ca luati comprimate contraceptive, deoarece contraceptivele hormonale pot afecta rezultatele unor analize.

Sarcina
Nu trebuie sa luati YAZ daca sunteti gravida. Daca ramaneti gravida in timp ce luati YAZ trebuie sa incetati imediat admimstrarea si sa va adresati medicului dumneavoastra. Daca doriti sa ramaneti gravida, puteti opri administrarea YAZ in orice moment (vezi, de asemenea: “Daca doriti sa incetati utilizarea YAZ").
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Alaptare
In general, utilizarea YAZ nu este recomandata la femeile care alapteaza. Daca doriti sa luati comprimatul contraceptiv in timp ce alaptati, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu exista informatii cu privire la faptul ca utitizarea YAZ poate afecta conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.
Informatii importante privind unele componente ale YAZ

YAZ contine lactoza.
Daca nu puteti tolera anumite glucide, adresati-va medicului inainte de a lua YAZ.


Administrare
Fiecare blister contine 24 comprimate active de culoare roz-deschis si 4 comprimate placebo de culoare alba.
Cele doua tipuri de comprimate YAZ, de culori diferite, sunt aranjate in ordine. Un blister contine 28 comprimate.
Luati cate un comprimat YAZ in fiecare zi, daca este necesar cu putina apa. Puteti lua comprimatele cu sau fara alimente, dar trebuie sa le luati la aproximativ aceeasi ora, in fiecare zi.
Nu confundati comprimatele: in primele 24 zile luati cate un comprimat roz deshis si apoi, in ultimile 4 zile un comprimat de culoare alba. Trebuie sa incepeti imediat un nou blister (24 comprimate de culoare roz-deschis si apoi 4 comprimate de culoare alba). In consecinta, nu exista pauza intre blistere.
Datorita compozitiei diferite a comprimatelor, este necesar sa incepeti cu primul comprimat din partea superioara stanga si sa luati comprimatele in fiecare zi. Pentru a respecta ordinea corecta, urmati directia sagetilor de pe blister.

Pregatirea blisterului
Pentru a va facilita tinerea evidentei, exista 7 etichete cu cele 7 zile ale saptamami pentru fiecare blister de YAZ. Alegeti eticheta saptamanii care incepe cu ziua in care incepeti sa luati comprimatele. De exemplu, daca incepeti miercuri, utilizati eticheta saptamanii care incepe cu “MI”.
Lipiti eticheta saptamanii deasupra partii superioare a blisterului YAZ unde este scris “Asezati eticheta saptamanii aici" astfel incat prima zi este deasupra comprimatului marcat “1”.
Exista acum o zi indicata deasupra fiecarui comprimat si puteti vedea daca ati luat un anumit comprimat. Sagetile indica ordinea in care trebuie sa luati comprimatele.
In timpul celor 4 zile in care luati comprimate placebo, de culoare alba (zilele de placebo), trebuie sa inceapa sangerarea (asa numita sangerare de intrerupere). Aceasta incepe, de obicei, in ziua a doua sau a treia dupa ultimul comprimat activ YAZ de culoare roz-deschis. Odata ce ati luat ultimul comprimat de culoare alba, trebuie incepeti cu urmatorul blister, indeferent daca sangerarea s-a oprit sau nu. Aceasta inseamna ca trebuie sa incepeti fiecare blister in aceeasi zi a saptamanii si ca sangerarea de intrerupere trebuie sa apara in aceeasi zi a fiecarei luni.
Daca utilizati YAZ in acest mod, sunteti, de asemenea, protejata impotriva sarcinii in timpul celor 4 zile in care luati comprimate placebo.


Cand puteti incepe cu primul blister?

- Daca nu ati utilizat un contraceptiv pe baza de hormoni in luna precedenta
Incepeti administrarea YAZ in prima zi a ciclului (adica in prima zi a ciclului dumneavoastra menstrual). Daca incepeti YAZ in prima zi de menstruatie sunteti imediat protejata impotriva sarcinii. De asemenea, puteti incepe administrarea in zilele 2-5 ale ciclului menstrual, dar trebuie sa utilizati masuri de protectie suplimentare (de exemplu prezervativul) pentru primele 7 zile.
- Trecerea de la alte contraceptive hormonale combinate sau de la un inel vaginal sau plasture
Puteti incepe YAZ in ziua care urmeaza dupa terminarea perioadei in care nu se administreaza comprimate a contraceptivului utilizat anterior (sau dupa ultimul comprimat inactiv al contraceptivului utilizat anterior). Cand treceti de la un inel vaginal sau plasture, urmati recomandarile medicului dumneavoastra.
- In cazul in care se trece de la o metoda contraceptiva numai cu progestogen (comprimat numai cu progestogen, injectie, implant) sau de la un dispozitiv intrauterin (DIU) cu etiberare de progestogen.
Puteti sa treceti oricand de la comprimat care contine numai progesteron (de la un implant sau un DIU, din ziua in care acesta este indepartat sau de la o forma injectabila in ziua in care este programata urmatoarea injectie), dar, in toate aceste cazuri, se recomanda utilizarea unor metode de contaceptie suplimentare ( de exemplu prezervativul), in primele 7 zile de la inceprea administrarii comprimatului.
- Dupa un avort
Urmati recomandarea medicului dumneavoastra.
- Dupa ce ati nascut
Puteti incepe sa luati YAZ dupa 21-28 zile de la nastere. Daca incepeti dupa mai multe de 28 de zile, trebuie sa utilizati asa-numita medoda de tip bariera (de exemplu prezervativul) in timpul primelor 7 zile de utilizare a YAZ.

Daca, dupa ce ati nascut, ati avut un contact sexual inainte sa incepeti administrarea YAZ (din nou), trebuie sa va asigurati mai intai ca nu sunteti gravida sau trebuie sa asteptati pana la urmatorul ciclu menstrual.
- Daca alaptati si doriti sa incepeti YAZ (din nou), dupa ce ati nascut
Cititi paragraful despre “Alaptare”.
Discutati cu medicul despre ce trebuie facut daca nu sunteti sigura cand sa incepeti.
Daca luati mai mult decat trebuie din YAZ
Nu exista raportari privind efecte periculoase, grave, cand se administreaza prea multe comprimate YAZ.
Daca luati cateva comprimate deodata puteti avea simptome de greata sau varsaturi.Fetele tinere pot prezenta sangerari din vagin.
Daca at luat prea multe comprimate YAZ sau daca descoperiti ca un copil a luat cateva comprimate, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari.


Daca uitati sa luati YAZ

Ultimele 4 comprimate din al 4-lea rand al blisterului sunt comprimate placebo. Daca uitati sa luati aceste comprimaite nu exista nici un efect asupra eficacitatii YAZ. Aruncati comprimatele placebo uitate.
Daca uitati un comprimat activ de culoare roz-deschis (comprimatele 1-24 din blister), trebuie si faceti urmatoarele:
- Daca aveti o intarziere de mai putin de 12 ore de cand trebuia si luati un comprimat, protectia contraceptiva nu este redusa. Luati comprimatul imediat ce va aduceti aminte si apoi continuati administrarea comprimatelor la ora obisnuita.
- Daca aveti o intarziere de mai mult de 12 ore de cand trebuia sa luati un comprimat, protectia contraceptiva poate fi redusa. Cu cat este mai mare numarul de comprimate pe care le-ati uitat, cu atat este mai mare riscul si ramaneti gravida.
Riscul protectei contraceptive incomplete este mai mare daca uitarti un comprimat de culoare rozdeschis la inceputul sau la sfarsitul blisterului. In consecinta, trebuie sa respectati urmatoarele reguli (vezi de asemenea diagrama).
- Mai mult de 1 comprimat uitat in acest blister
Adresati-va medicului dumneavoastra.
- Un comprimat uitat 1-7 (primul rand)
Luati comprimatul uitat imediat ce va aduceti aminte, chiar daca acest lucru inseamna ca trebuie sa luati doua comprimate in acelasi timp. Continuati sa luati comprimatele la ora obisnuita si utilizati precautii suplimentare pentru urmatoarele 7 zile, de exemplu prezervativul. Daca ati avut un contact sexual in saptamana dinaintea uitarii comprimatului trebuie sa intelegeti ca exista riscul sa fiti gravida. In acest caz adresati-va medicului dumneavoastra.
- Un comprimat uitat intre zilele 8-14 (al doilea rand)
Luati comprimatul uitat imediat ce va aduceti aminte, chiar daca acest lucru inseamna ca trebuie sa luati doua comprimate in acelasi timp. Continuati si luati comprimatele la ora obisnuita. Protectia contraceptiva nu este redusa si nu trebuie sa luati masuri suplimentare.
- Un comprimat uitat intre zilele 15-24 (al treilea si al patrulea rand)
Puteti alege intre doua posibilitati:
1. Luati comprimatul uitat imediat ce va aduceti aminte, chiar daca acest lucru inseamna ca trebuie sa luati doua comprimate in acelasi timp. Continuati sa luati comprimatele la ora obisnuita. In loc sa luati comprimatele placebo de culoare alba de pe blister, aruncati-le si incepeti urmatorul blister (ziua in care incepeti va fi diferita). Cel mai probabil, veti avea un ciclu menstrual la sfarsitul celui de al doilea blister in timp ce luati comprimatele, placebo de culoare alba - dar este posibil sa aveti o sangerare usoara sau asemanatoare menstruatiei in timpul celui de al doilea blister.
2. Puteti, de asemenea, sa opriti administrarea comprimatelor active de culoare roz-deschis si sa treceti direct la cele 4 comprimate placebo de culoare alba (inainte sa luati comprimatele placebo, notati-va ziua in care ati uitat comprimatul). Daca doriti sa incepeti un nou blister in ziua in care ati inceput intotdeauna, luati comprimatele placebo timp de mai putin de 4 zile.
Daca urmati una din aceste doua recomandari, veti ramane protejata impotriva sarcinii
- Daca ati uitat oricare dintre comprimatele dintr-un blister si nu aveti sangerare in timpul zilelor de administrare a comprimatelor placebo, poate sa insemne ca sunteti gravida, trebuie sa va adresati medicului inainte sa incepeti urmatorul blister.


Ce trebuie sa faceti in caz de varsaturi sau diaree severa
Daca prezentati varsaturi intr-un interval de 3-4 ore de la administrarea unui comprimat activ de culoare roz-deschis sau daca aveti diaree severa, exista riscul ca substanta activa din comprimat sa nu fie absorbita complet de organismul dumneavoastra. Aceasta situatie este aproape identica cu uitarea unui cornprimat. Dupa ce ati prezentat varsaturi sau diaree, trebuie sa luati un alt cornprimat de culoare rozdeschis dintr-un blister de rezerva, cat mai curand posibil. Daca este posibil luati comprimatul intr-un interval de 12 ore de la ora obisnuita de adminstrare. Daca acest lucru nu este posibil sau daca au trecut 12 ore, trebuie si urmati recomandarile prezentate la paragraful “Daca uitat sa luati YAZ”.

Intarzierea ciclului menstrual: ce trebuie sa stiti
Chiar daca nu este recomandat, puteti sa va intarziati cidul menstrual daca nu luati comprimatele placebo de culoare alba din aI patrulea rand si treceti direct la urmatorul blister YAZ si il terminati. Puteti prezenta o sangerare usoara sau asemanatoare menstruatiei in timp ce utilizati aI doilea blister. Terminati al doilea blister luand cele 4 comprimate albe din aI patrulea rand. Incepeti apoi urmatoruI blister.
Puteti sa va adresati medicului pentru recomandari inatnte de a decide sa va intarziati ciclul menstrual.
Modificarea primei zile a ciclului menstrual: ce trebuie sa stiti
Daca luati comprimatele conform recomandarilor, atunci ciclul dumneavoastra menstrual va incepe in timpul zilelor de admimstrare a comprimatelor placebo. Daca trebuie sa schimbati ziua respectiva reduceti numarul de zile placebo cand luati comprimatele albe de culoare placebo (dar nu cresteti niciodata numarul acestora - 4 este maxim!). De exemplu, daca incepeti sa luati comprimate placebo vineri si doriti sa inlocuiti aceasta zi cu marti (trei zile mai devreme), trebuie sa incepeti noul blister cu trei zile mai devreme decat in mod obisnuit. Este posibil sa nu aveti sangerare in aceasta perioada. Ulterior puteti prezenta sangerare usoara sau asemanatoare menstruatiei.
Daca nu sunteti sigura despre ce trebuie sa faceti, adresati-va medicului.


Daca doriti si incetati utilizarea YAZ
Puteti inceta utilizarea YAZ oricand doriti. Daca nu doriti si ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari cu privire la metode eficace de control al nasterilor. Daca doritii sa ramaneti gravida, incetati sa luati YAZ si asteptati urmatorul ciclu menstrual inainte de a incerca sa ramaneti gravida, veti putea calcula mai usor data prevazuta a nasterii.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu pivire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, YAZ poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
In continuare este prezentata o Iista de reactii adverse care au fost asociate cu utilizarea YAZ:
• Reactii adverse frecvente (pot fi afectate intre 1 si 10 persoane din 100):
- modificari ale dispozitei
- durere de cap
- greata
- durere de san, tulburari ale ciclului menstrual, cum sunt ciclurile menstruale neregulate, absenta ciclurilor menstruale
• Reactii adverse mai putin frecvente (pot fi afectate intre 1 si 10 persoane din 1000):
- depresie, scaderea interesului pentru actul sexual, nervozitate, somnolenta
- ameteli, furnicauri
- migrena, vene varicoase, cresterea tensiunii arteriale
- dureri de stomac, varsaturi, indigestie, prezenta gazelor intestinale, inflamatia stomacului, diaree
- acnee, mancarime, eruptii trecatoare pe piele
- dureri, de exemplu durere de spate, dureri ale membrelor, crampe musculare
- infectii fungice vaginale, durere pelvina, marirea sanilor, noduli mamari benigni sangerari uterine sau vaginale (care, de obicei, dispar in timpul tratamentului comtinuu), scurgeri vaginale, valuri de caldura (bufeuri) inflamatia vaginului (vaginta), tulburari ale ciclului menstrual, cicluri menstruale dureroase, cicluri menstruale reduse, cicluri menstruale foarte abundente uscaciune vaginala, frotiu cervical anormal
- lipsa de energie, transpiratii crescute, retentie de lichide
- crestere in greutate
• Reactii adverse rare (pot fi afectate intre 1 si 10 persoane din 10000):
- candida (infectii fungice)
- anemie, cresterea numarului trombocitetor in sange
- reactii alergice
- tulburari hormonale (endocrine)
- cresterea apetitutui alimentar, scaderea apeititului alimentar, concentratii anormal de mari ale potasiului in sange, concentratii anormal de mici ale sodiului in sange
- incapacitatea de a avea un orgasm, insomnie
- ameteli, tremor
- tulburari oculare, de exemplu inflamatia pleoapelor, uscaciunea ochilor
- batai anormal de rapide ale inimii
- inflamatii ale venelor, sangerari din nas, lesin
- marirea abdomenului, tulburari intestinale, senzatie de balonare (flatulenta), hernie stomacala, infectii fungice ale gurii, constipatie, uscaciunea gurii
- durere la nivelul canalelor biliare sau vezicii biliare, inflamatia vezicii bliliare
- pete ale pielii, de culoare galben-maro, eczema, caderea parului, inflamatii ale pielii de tipul acneei, piele uscata, umflaturi la nivelul pielii, cresterea in exces a parului (pilozitate), boli ale pielii, vergeturi, inflamatia pielii, inflamafia pielii sensibila la lumina, noduli la nivelul pielii
- raporturi sexuale dificile sau dureroase, inflamatia vaginului (vulvovaginita), sangerare dupa contact sexuaI, sangerare de intrerupere, chist mamar, numar crescut de celule mamare (hiperplazie), noduli mamari maligni, cresterea anormala a suprafetei mucoase a colului uterin, diminuarea sau disparitia tesutului care captuseste uterul, chisturi ovariene, marirea uterului
- stare generala de rau
- scadere in greutate
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Informatii suplimentare
Ce contine YAZ

- Substantele active sunt etinilestradiol (sub forma de betadex clatrat) si drospirenona.
Fiecare comprimat filmat roz-deschis contine etinilestradiol (sub forma de betadex clatrat) 0,020 mg si drospirenona 3mg.
- Comprimatele filmate de cutoare alba nu contin substante active.
Celelalte componente sunt:
- Comprimatele filmate active de culoare roz-deschis:
- Nucleul comprimatului: lactoza monohidrat, amidon de porumb, stearat de magneziu (E 470b),
Filmul comprimatului: hipromeloza (E 464), talc (E 553b), dioxid de titan (E171) si oxid rosu de fer (E 172).
- Comprimatele filmate inactive de culoare alba:
- Nucleul comprimatului: lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona K25, stearat de magneziu (E 470b), dioxid de titan (E 171).

Producatorul
Bayer Schering Pharma AG
Berlin, Germania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea