Litera V

#prospect #medicament

Vurdon, sol.oft.

Prospect Vurdon, sol.oft.

Indicatii:

Poliartrita reumatoida, spondiloartrita anchilozanta, reumatismele psoriazice, anumite artroze dureroase si invalidante. Puseurile acute de periartrita scapuloumerala, bursite, artroze, lombalgii.

Inhibitia miozei in timpul chirurgiei cataractei; inflamatia postoperatorie dupa chirurgia cataractei si alte proceduri chirurgicale; prevenirea pre- si postoperatorie a edemului macular cistoid asociat cu extractia cataractei si implantarea de cristalin artificial; afectiuni inflamatorii neinfectioase ale polului anterior al ochiului (conjunctivite cronice neinfectioase).

Adjuvant in tratamentul local al inflamatiilor posttraumatice in leziuni penetrante si nepenetrante.

Contraindicatii

Ulcer gastro-duodenal evolutiv, insuficienta hepatica sau renala severa, hipersensibilitatea la preparat, astmul bronsic, urticaria, rinita alergica, sarcina (ultimul trimestru), lactatia, copiii sub 15 ani sau sub 17 kg masa corporala.

Administrare:

Solutie oftalmica:
Adulti: preoperator: minimum 5 x 1 picaturi in cele 3 ore care preced interventia. Postoperator: 3 x 1 picaturi imediat dupa interventie si apoi 3-5 picaturi zilnic, cat timp este necesar; alte indicatii 4-5 x 1 picaturi pe zi, in functie de severitatea afectiunii. Administrarea indelungata trebuie sa se faca dupa o atenta evaluare a indicatiilor si dupa examinare oftalmologica. De regula, administrarea nu se va face mai mult de una pana la cateva saptamani. Exista experienta limitata in administrarea prelungita.

Supradozaj
Cefalee severa, agitatie motorie, irascibilitate, vertij, convulsii.
Tratament: lavaj gastric, carbune activat, terapie simptomatica.

Actiune:

Blocheaza sinteza prostaglandinelor prin inhibitia ciclooxigenazei.
Are actiune antiinflamatoare, analgezica si antipiretica.
In tratamentul de durată inhiba agregarea plachetara.

Compozitie:

Solutie oftalmica: 1mg/ml. Cutie x 1 flacon din PEJD x 5ml (picaturi oftalmice solutie).

Precautii:

Pacientii purtatori de lentile de contact pot folosi doar dupa indepartarea lor. In cazul infectiilor sau riscurilor de infectie, tratamentul adecvat (de exemplu antibiotice) poate fi administrat concomitent. Daca raspunsul la tratament este inadecvat, diagnosticul se va reevalua (infectie, hipersensibilitate la preparat).

Pacientii a caror vedere devine incetosata dupa administrarea nu vor conduce autovehicule in acest interval.

In tratamentul de durata sunt posibile ulcere, hemoragii si perforatii gastro-intestinale, in special la fumatori, alcoolici si varstnicii cu patologii gastro-intestinale in antecedente, hematologice sau afectiuni ale coagulabilitatii.

A controla diureza la bolnavii cu insuficienta cardiaca, ciroza hepatica, nefroza cronica.

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Primul si al doilea trimestru:

Pana in prezent, studiile la animal nu au evidentiat nici un risc asupra fetusului, dar nu sunt disponibile studii controlate asupra femeilor insarcinate; de aceea trebuie evitata administrarea medicamentului in aceasta perioada.

Al treilea trimestru:

Vurdon este contraindicat datorita riscului potential de inchidere a canalului arterial si posibila inhibare a contractiilor; de asemenea poate apare o alungire a timpului de sangerare la sfarsitul sarcinii.

Alaptare

Deoarece antiinflamatoarele nesteroidiene trec in laptele matern, nu este recomandata administrarea Vurdon la femeile care alapteaza.

Capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Pacientii ce prezinta vedere incetosata trebuie sa nu conduca vehicule sau sa utilizeze utilaje.

Reactii adverse:

Greata, epigastralgii, ulcer gastro-duodenal, hemoragii digestive sau perforatii, astenie, insomnie, irascibilitate, vertij, cefalee, bronhospasme, eczema, reactii anafilactice (ca exceptie), convulsii.

Urmatoarele efecte nedorite s-au observat pe durata studiilor clinice: ocazional: usoara senzatie de arsura pasagera si/sau incetosarea vederii dupa aplicarea picaturilor. Rar: pot aparea reactii de sensibilizare ca prurit, eritem, fotofobie.

Alte reactii adverse observate mai putin frecvent sunt mancarimi si inrosirea ochiului si vedere incetosata imediat dupa instilarea picaturilor oftalmice.

In cazuri rare, au fost raportate cazuri de dispnee sau crize de astm bronsic.

Nu se va lasa preparatul la indemana copiilor.

Supradozaj:

Ingestia accidentala nu da reactii adverse, intrucat un flacon de 5 ml de colir contine doar 5 mg diclofenac de sodiu, echivalentul unui procent de aproximativ 3% din doza orala maxima pentru adulti. Atentie! Flaconul se inchide imediat dupa utilizare. Colirul nu se foloseste dupa mai mult de o luna de la deschiderea flaconului.

Interactiuni cu alte medicamente:

Nu se cunosc pana in prezent. Cand este necesar, poate fi combinat cu colire continand steroizi. Pentru a evita ca substanta activa sa fie spalata de doza urmatoare, se recomanda un interval de 5 minute intre administrari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea