Litera S

#prospect #medicament

Sindaxel r 100 mg/16,67 ml - concentrat pentru solutie perfuzabila

Prospect Sindaxel r 100 mg/16,67 ml - concentrat pentru solutie perfuzabila

Compozitie
Un flacon cu concentrat pentru solutie perfuzabila contine paclitaxel 100 mg (6 mg/ml) si excipienti: acid citric anhidru, ulei de ricin 35 polietoxilat (Cremophor EL), alcool absolut.

Actiune terapeutica
Antineoplazice, alcaloizi din plante si alte produse naturale, taxani.

Indicatii
carcinom pulmonar cu celule "non small" (NSCLC)
Sindaxel R este indicat in tratamentul carcinomului pulmonar cu celule "non small" (NSCLC) la pacienti la care tratamentul chirurgical si/sau radioterapia cu intentie curativa nu sunt indicate.
Cancer ovarian
Sindaxel R este indicat in tratamentul cancerului ovarian avansat, in monoterapie sau in asociere cu cisplatina: ca tratament de prima linie in cancerul ovarian, Sindaxel R este indicat la paciente aflate in stadiu avansat sau cu tumora restanta (peste 1 cm) dupa laparotomie initiala, in asociere cu cisplatina.
ca tratament de linia a doua in cancerul ovarian, Sindaxel R este indicat in cancerul metastatic, dupa esecul terapiei standard.
Cancer de san
Sindaxel R este indicat in tratamentul cancerului metastatic de san, dupa esecul terapiei standard.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la paclitaxel sau la oricare dintre excipientii produsului, in special la ulei de ricin 35 polietoxilat (Cremophor R EL); sarcina si alaptare; neutropenie sub 1500/mml.

Masuri de precautie
Sindaxel R trebuie administrat sub supravegherea unui medic cu experienta in utilizarea agentilor chimioterapici antineoplazici. Deoarece pot aparea reactii severe de hipersensibilitate, este necesar sa se dispuna de medicatie si echipamente de sustinere adecvate.
Sindaxel R trebuie administrat inaintea cisplatinei atunci cand se utilizeaza in asociere cu aceasta (a se vedea Interactiuni).
Reactii de hipersensibilitate semnificative (dispnee, hipotensiune arteriala ce necesita tratament, angioedem si urticarie generalizata) s-au observat la mai putin de 1% din pacientii care au fost tratati cu Sindaxel R dupa premedicatia adecvata. Aceste reactii sunt probabil mediate histaminic.
In cazul reactiilor grave de hipersensibilitate, se va intrerupe imediat administrarea Sindaxel R, se va initia tratament simptomatic si nu se va mai readministra Sindaxel R.
Mielodepresia (neutropenia in special) este principala reactie toxica limitanta a dozei. Trebuie efectuata frecvent hemoleucograma in timpul tratamentului cu Sindaxel R. Tratamentul cu Sindaxel R nu va fi reluat inainte ca numarul neutrofilelor sa creasca peste 1500/mm³, iar cel al trombocitelor peste 100 000/mm³.
Interactiuni
Clearance-ul paclitaxelului nu este afectat de cimetidina administrata ca premedicatie.
In tratamentul de prima linie al cancerului ovarian, se recomanda ca Sindaxel R sa fie administrat inaintea cisplatinei. In acest caz, profilul de siguranta al Sindaxel R a fost asemanator cu cel din monoterapie. Cand Sindaxel R a fost administrat dupa cisplatina, mielodepresia a fost mai severa si clearance-ul paclitaxelului a fost cu circa 20% mai mic.
Pe baza datelor experimentale in vitro si in vivo, se considera ca metabolizarea paclitaxelului poate fi inhibata la pacientii tratati cu ketoconazol. Ca urmare, se recomanda prudenta la pacientii tratati concomitent cu Sindaxel R si ketoconazol.
Metabolizarea paclitaxelului este catalizata de izoenzimele CYP2C8 si CYP3A4 din complexul citocromului P450. In absenta unor studii clinice privind interactiunile medicamentoase, Sindaxel R trebuie administrat cu precautie cand se asociaza cu medicamente inductoare sau inhibitoare enzimatice.
Incompatibilitati
Nu se vor folosi truse de perfuzie cu componente din PVC deoarece, in contact cu uleiul de ricin 35 polietoxilat (Cremophor R EL) continut in preparat, acestea pot elibera DEHP [di-(2-etilhexil)ftalat]. Ca urmare, solutia diluata se va pastra in flacoane de sticla sau pungi perfuzabile din plastic (polipropilena, poliolefina) si se administreaza utilizand truse perfuzabile din polietilena.
Atentionari speciale
Tulburari severe de conducere cardiaca au fost descrise rareori. Daca apar tulburari de conducere semnificative, acestea trebuie tratate corespunzator, iar in timpul curelor urmatoare cu Sindaxel R trebuie instituita monitorizarea EKG continua. La toti ceilalti pacienti, se recomanda monitorizarea semnelor vitale, in special in prima ora de perfuzie cu Sindaxel R. Evenimente cardiovasculare severe au fost observate mai frecvent la pacienti cu carcinom NSCLC decat la cei cu cancer de ovar sau san.
Cu toate ca neuropatia periferica apare frecvent, simptomatologia severa este rara. Daca apar astfel de simptome severe, se recomanda reducerea cu 20% a dozelor de Sindaxel R la curele urmatoare. La pacientii cu carcinom NSCLC, administrarea asociatiei de Sindaxel R cu cisplatina a determinat o incidenta mai mare a neurotoxicitatii decat cea observata la cei care primesc Sindaxel R in monoterapie.
Nu exista o dovada a cresterii toxicitatii Sindaxel R cand este administrat intr-o perfuzie cu durata de 3 ore la pacienti cu disfunctie hepatica usoara. Nu exista date disponibile despre pacienti cu colestaza severa preexistenta. Cand Sindaxel R este administrat in perfuzie de lunga durata la pacienti cu insuficienta hepatica moderata-severa, poate sa apara mielodepresie cu o frecventa mai mare comparativ cu pacientii cu insuficienta hepatica usoara ce primesc perfuzii de lunga durata.
Sindaxel R nu este recomandat pacientilor cu insuficienta hepatica severa.
Deoarece Sindaxel R contine 385 mg alcool absolut/ml, trebuie luate in considerare eventualele efecte la nivelul sistemului nervos central, precum si alte efecte.
Sarcina si alaptarea
S-a demonstrat ca Sindaxel R este embriotoxic si fetotoxic la iepuri si scade fertilitatea la sobolani. Nu exista informatii privind administrarea la femeile gravide. Ca si alte medicamente citotoxice, Sindaxel R poate afecta produsul de conceptie daca este administrat la gravide. De aceea, Sindaxel R este contraindicat in timpul sarcinii. Femeile in perioada fertila trebuie sfatuite sa evite sarcina in timpul tratamentului cu Sindaxel R si sa-si informeze imediat medicul curant daca se instaleaza sarcina.
Nu se stie daca Sindaxel R este excretat in laptele matern. Sindaxel R este contraindicat in timpul alaptarii. Pe durata tratamentului cu Sindaxel R alaptarea trebuie intrerupta.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu s-a demonstrat ca Sindaxel R interfera cu capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, pacientii trebuie avertizati ca produsul contine alcool (vezi Atentionari speciale).

Doze si mod de administrare
Tratamentul carcinomului pulmonar NSCLC
Doza recomandata de Sindaxel R este de 175 mg paclitaxel/m2² administrata in perfuzie intravenoasa intr-un interval de 3 ore, urmata de administrarea de cisplatina, cu o pauza de 3 saptamani intre cure.
Tratament de prima linie al cancerului ovarian
Doza recomandata de Sindaxel R este de 135 mg paclitaxel/m2, administrata in perfuzie intravenoasa intr-un interval de 24 ore, urmata de administrarea de cisplatina, cu o pauza de 3 saptamani intre cure.
Tratamentul cancerului de san si tratamentul de linia a doua al cancerului ovarian
Doza recomandata de Sindaxel R este de 175 mg paclitaxel/m2, administrata in perfuzie intravenoasa intr-un interval de 3 ore, cu o pauza de 3 saptamani intre cure. Dozele ulterioare de Sindaxel R trebuie administrate in functie de toleranta individuala a pacientilor.
Sindaxel R nu trebuie readministrat daca numarul neutrofilelor nu este de cel putin 1500/mm³ si numarul trombocitelor de cel putin 100000/mml. Pacientii cu neutropenie severa (sub 500/mml timp de 7 zile sau mai mult) sau cu neuropatie periferica severa trebuie sa primeasca doze reduse cu 20% pentru curele ulterioare (a se vedea Atentionari speciale).
Inaintea administrarii de Sindaxel R, tuturor pacientilor li se administreaza ca premedicatie glucocorticoizi (dexametazona 20 mg oral cu aproximativ 12 si 6 ore inainte de inceperea tratamentului cu Sindaxel R), antihistaminice H1 (difenhidramina 50 mg intravenos cu 30-60 minute inainte de Sindaxel R) si antihistaminice H2 (cimetidina 300 mg sau ranitidina 50 mg intravenos cu 30-60 minute inainte de Sindaxel R) (a se vedea Precautii).
Prepararea solutiei pentru administrare in perfuzie intravenoasa
Sindaxel R trebuie diluat prin tehnica aseptica, inainte de a fi perfuzat. Sindaxel R trebuie diluat cu una din urmatoarele solutii pentru perfuzie intravenoasa: clorura de sodiu 0,9%; glucoza 5%; glucoza 5% si clorura de sodiu 0,9%; glucoza 5% in solutie Ringer. Concentratia finala trebuie sa fie de 0,3 pana la 1,2 mg/ml. Din punct de vedere fizic si chimic, aceste solutii sunt stabile pana la 24 ore la temperatura camerei (intre 15-25°C) si la lumina obisnuita. Solutiile diluate nu trebuie pastrate la frigider. Datorita agentului diluant, dupa preparare solutia poate fi usor opalescenta. Solutia de Sindaxel R trebuie administrata printr-un filtru inclus in linia de perfuzie, filtru care va avea o membrana microporoasa cu diametrul ochiului de maximum 0,22 microni. Nu s-au semnalat modificari ale activitatii medicamentului prin utilizarea acestui tip de filtru.

Reactii adverse
Frecventa si severitatea reactiilor adverse sunt, in general, similare la pacientii care primesc Sindaxel R, indiferent de indicatie; nici unul dintre efectele toxice nu sunt clar influentate de varsta. Cea mai frecventa si semnificativa reactie adversa a Sindaxel R este mielodepresia. Mielodepresia este mai putin frecventa si mai putin severa in cazul administrarii perfuziei in timp de 3 ore comparativ cu cea administrata in timp de 24 ore. Dozele recomandate in cazul asocierii Sindaxel R cu cisplatina pentru tratamentul de prima linie al cancerului ovarian determina mielodepresie mai severa decat Sindaxel R administrat in monoterapie, utilizand schema recomandata de 175 mg/m2 in perfuzie cu durata de 3 ore.
Granulocitopenia poate sa apara dupa 8 zile de tratament. S-au raportat si cazuri de neutropenie severa (< 500/mml) cu durata de 7 zile sau mai mult. Trombocitopenia este mai putin frecventa si mai moderata (50000-100000/mm³). Anemia a fost observata la 90% din cazuri, iar incidenta si severitatea ei sunt corelate cu nivelul initial al hemoglobinei, cu durata tratamentului si cu doza administrata de paclitaxel.
Au fost raportate reactii de hipersensibilitate manifestate prin hipotensiune arteriala, angioedem, tulburari respiratorii ce necesita terapie bronhodilatatoare (bronhospasm, dispnee) si urticarie generalizata.
Paclitaxelul poate determina si reactii adverse cardiovasculare: hipotensiune arteriala asociata cu soc septic, cardiomiopatie si tahicardie asociate cu febra, tahicardie ventriculara asimptomatica, tahicardie cu bigeminism, bloc atrioventricular si sincopa.
S-au raportat si fenomene neurologice: neuropatie periferica manifestata in special prin parestezii, crize convulsive de tip grand mal, tulburari de vedere, encefalopatie, neuropatie vegetativa cu ileus paralitic si hipotensiune ortostatica.
Mai pot sa apara: artralgii sau mialgii, alopecie, tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree si stomatita).
S-au raportat rar cresteri severe (> 5 ori valoarea normala) ale AST (SGOT), fosfatazei alcaline sau bilirubinei.
Au fost observate modificari usoare si tranzitorii ale unghiilor si tegumentelor.
Reactii la locul injectiei in timpul administrarii intravenoase pot duce la edeme localizate, durere, eritem si induratii; ocazional extravazarea poate duce la celulita. Pot sa apara zone cutanate depigmentate. In prezent, nu se cunoaste un tratament specific pentru cazul extravazarii medicamentului.
Pneumonita radica a fost descrisa la unii pacienti care primesc radioterapie asociata.
Supradozaj
Nu se cunoaste un antidot in cazul supradozajului cu paclitaxel. Complicatiile posibile ale supradozajului pot fi: mielodepresie, neurotoxicitate periferica si stomatita.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 2-8°C, in ambalajul original.
Solutia diluata (0,3-1,2 mg paclitaxel/ml) se pastreaza la temperaturi intre 15-25°C, maxim 24 ore.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos in vederea administrarii si manipularea sa
In general, ca si in cazul altor antineoplazice, prepararea solutiei pentru administrare in perfuzie i.v. se efectueaza numai de catre personal instruit, cu experienta in manipularea medicamentelor citotoxice.
Pregatirea solutiei se executa in zone special amenajate (preferabil in camere speciale, cu atmosfera controlata), de catre personal cu echipament de protectie corespunzator (manusi, halat, masca, ochelari de protectie etc).
In cazul in care solutia ajunge accidental in contact cu pielea, zona afectata se spala cu apa si cu sapun din abundenta; in cazul contactului cu mucoasele acestea se spala cu apa din abundenta.
Toate instrumentele, flacoanele goale, precum si echipamentul utilizat la prepararea solutiei se ambaleaza in saci de polietilena dubli care se inchid ermetic si se incinereaza la 1100°C.
In cazul scurgerilor accidentale, zona afectata trebuie strict delimitata si se limiteaza suprafata contaminata prin acoperirea cu material absorbant (tesatura absorbanta sau granule absorbante).
De asemenea, zona afectata poate fi tratata cu solutie de hidroxid de sodiu 5%. Materialele utilizate sunt colectate in saci dubli de polietilena, se sigileaza si se eticheteaza corespunzator (ca deseuri toxice). Deseurile toxice se distrug prin incinerarea la temperatura de 1100°C timp de cel putin 1 secunda. In final, zona afectata se spala cu multa apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului