Litera P

#prospect #medicament

Picnaz, solutie pentru uz extern

Prospect Picnaz, solutie pentru uz extern

Compozitie
Solutie apoasa pentru uz extern continand efedrina clorhidr. 1% si neomicina sulfat 0,5%

Actiune terapeutica
Decongestiv al mucoasei nazale si antisecretor prin efedrina (actiune vasoconstrictoare beta-adrenergica); antibacterian cu spectru larg prin neomicina.

Indicatii
rinite, rinofaringite, sinuzite acute.

Doze si mod de administrare
Instilatii nazale, la adulti, cate 2-3 picaturi in fiecare nara, de 2-4 ori/zi; la copii cate 1-2 picaturi, de 2-3 ori/zi.

Contraindicatii
Glaucom cu unghi ingust, rinita uscata atrofica, alergie la neomicina; nu se foloseste la sugari si copii mici (sub 3 ani); prudenta la hipertensivi, coronarieni si hipertiroidieni. Efedrina continuta figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).

Reactii adverse
Uneori senzatie de uscaciune nazala; administrarea indelungata poate fi cauza de congestie de rebound a mucoasei nazale si rinita cronica iatrogena; rareori fenomene sistemice datorate absorbtiei efedrinei prin mucoasa nazala sau in caz de sensibilitate crescuta la simpatomimetice (mai ales la copii, la batrani si la hipertiroidieni) - cefalee, palpitatii, insomnie; neomicina poate provoca fenomene ototoxice si nefrotoxice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea