Prospect Lysodren

Compozitie
Lysodren este un medicament care contine substanta activa mitotan. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare alba (500 mg).

Actiune terapeutica
Cortexul glandei suprarenale produce hormoni steroizi. Cand in aceasta zona apare cancerul, valorile acestor hormoni pot creste, dand nastere la simptomele caracteristice bolii. Se considera ca substanta activa din Lysodren, mitotanul, actioneaza prin impiedicarea celulelor din glanda suprarenala sa functioneze in mod corespunzator, prin distrugerea mitocondriilor acestora (componentele care produc energie), reducand producerea anumitor hormoni steroizi. De asemenea, mitotanul poate modifica descompunerea acestor hormoni. impreuna, aceste efecte reduc concentratiile hormonale din organism, ameliorand simptomele bolii.

Indicatii
Lysodren se utilizeaza pentru tratarea simptomelor carcinomului cortical suprarenal avansat (cancer al stratului exterior al glandei suprarenale). Acest medicament se utilizeaza atunci cand cancerul este inoperabil (nu poate fi indepartat prin interventie chirurgicala), metastatic (s-a raspandit si la alte organe din corp) sau a recidivat (a reaparut dupa tratament). Deoarece numarul pacientilor care prezinta carcinom cortical suprarenal este redus, aceasta boala este considerata „rara”, iar Lysodren a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament care se administreaza in tratamentul bolilor rare) la 12 iunie 2002. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Lysodren trebuie inceput si monitorizat de catre un specialist cu experienta adecvata. Doza initiala recomandata pentru adulti este de 2 – 3 g pe zi, impartita in doua sau trei doze si administrata in timpul meselor cu alimente consistente. in cazul pacientilor pentru care este nevoie de un control imediat al bolii Cushing (o serie de simptome ale cancerului glandei suprarenale cauzate de valorile crescute ale hormonilor), doza initiala de Lysodren poate fi de 4 pana la 6 g pe zi. Se mareste treptat doza pana cand ajunge la un nivel „optim” care da cele mai bune rezultate fara a determina aparitia unor efecte secundare nedorite. Concentratiile substantei active din sange trebuie monitorizate frecvent, astfel incat doza finala urmarita sa atinga valori in sange cuprinse intre 14 si 20 mg per litru. Acest nivel este atins de obicei dupa trei pana la cinci luni. Valorile de peste 20 mg/l pot provoca efecte secundare grave, fara ca eficacitatea medicamentului sa se imbunatateasca. in cazul in care pacientul prezinta efecte secundare, doza poate fi redusa sau tratamentul poate fi intrerupt. Tratamentul cu Lysodren trebuie sa continue atat timp cat exista un avantaj in urma administrarii acestui medicament. Daca dupa trei luni de tratament cu medicamentul administrat in doza optima nu se observa nicio ameliorare a simptomelor, tratamentul trebuie intrerupt. Referitor la utilizarea Lysodren la copii sunt disponibile date limitate, insa se recomanda administrarea unei doze initiale zilnice de 1,5 – 3,5 g per metru patrat de suprafata corporala (calculata in functie de inaltimea si greutatea copilului). Lysodren nu este recomandat pacientilor cu afectiuni hepatice sau renale severe si trebuie administrat cu precautie la pacientii cu afectiuni hepatice sau renale slabe sau moderate. De asemenea, Lysodren trebuie administrat cu precautie pacientilor in varsta, monitorizandu-se frecvent concentratiile medicamentului in sange. Pacientii carora li se administreaza Lysodren trebuie sa primeasca un „card al pacientului care utilizeaza Lysodren”, pe care trebuie sa il aiba asupra lor in caz de urgenta, pentru a informa personalul medical (precum medicii si asistentii medicali) asupra faptului ca se afla sub tratament cu acest medicament.

Contraindicatii
Lysodren nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la mitotan sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Medicamentul nu trebuie administrat persoanelor care alapteaza sau care iau spironolactona (un diuretic sau „un medicament pentru eliminarea apei”).

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Lysodren (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt niveluri sanguine ridicate ale enzimelor ficatului, colesterolului si trigliceridelor (un tip de grasime), leucopenie (niveluri scazute ale celulelor albe din sange), prelungirea timpului de sangerare, ataxie (dificultate in coordonarea miscarilor), parestezie (senzatii anormale, precum intepaturile), vertij (senzatie de ameteala), somnolenta, mucozita (inflamarea membranelor mucoaselor, precum cele ale gurii), varsaturi, diaree, greata (stare de rau), jena epigastrica (disconfort in zona stomacului), eruptii cutanate, miastenie (slabiciune musculara), insuficienta suprarenala (activitate redusa a glandei suprarenale), anorexie (lipsa apetitului), astenie (slabiciune), ginecomastie (cresterea sanilor) si confuzie. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Lysodren, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea