Prospect Avonex

Ce este Avonex si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Avonex se utilizeaza pentru tratarea urmatoarelor grupuri: - pacienti cu scleroza multipla(SM) recidivanta. Acesta este tipul de SM in care pacientul prezinta atacuri (recaderi) ale bolii perioade fara simptome. Avonex incetineste evolutia invaliditatii si reduce numarul de recaderi; - pacienti la care semnele de SM apar pentru prima data, atunci cand sunt suficient de severe pentru a justifica folosirea corticosteroizilor injectabili (medicatie antiinflamatoare). Se utilizeaza la pacientii care au un risc crescut de aparitie a SM. inainte de a folosi Avonex, medicii trebuie sa excluda alte cauze ale simptomelor. Avonex se utilizeaza la pacientii peste 12 ani. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

SM este o boala a nervilor in care inflamatia distruge stratul protector din jurul nervilor. Aceasta se numeste „demielinizare”. Substanta activa din Avonex, interferonul beta-1a, apartine grupei de „interferoni”. Interferonii sunt substante produse in mod natural de organism, care ajuta organismul sa lupte impotriva diferitelor atacuri, cum ar fi infectiile virale. Nu se cunoaste inca exact mecanismul de actiune al Avonex in SM, dar interferonul beta pare sa regleze sistemul imunitar si impiedica recidive de SM. interferonul beta-1a este produs printr-o metoda cunoscuta sub denumirea de „tehnologia adn-ului recombinant”. interferonul beta-1a este produs de o celula care a primit o gena (adn), devenind astfel capabila sa produca interferon beta-1a. interferonul beta-1a de substitutie actioneaza in acelasi mod ca interferonul beta produs in mod natural.

Mod de administrare

Tratamentul cu Avonex trebuie inceput de un medic care are experienta in tratarea SM. Doza recomandata de Avonex este de 30 micrograme, administrata prin injectie intramusculara, o data pe saptamana. Pentru a-i ajuta pe pacienti sa se adapteze la tratament, medicul poate recomanda ca pacientii sa inceapa cu aproximativ jumatate din doza o data pe saptamana, inainte de a ajunge la doza intreaga. Acest lucru se poate face numai cu seringa preumpluta, cand este prevazuta cu un dispozitiv special care se ataseaza de seringa si permite injectarea a numai aproximativ jumatate din doza de Avonex. Locul de injectie trebuie sa fie diferit in fiecare saptamana. Pacientii isi pot injecta singuri Avonex, daca au fost instruiti in mod corespunzator. inainte de fiecare injectie si timp de 24 de ore dupa injectie, se poate administra un analgezic care impiedica aparitia febrei, pentru a reduce simptomele pseudogripale care pot sa apara in timpul primelor luni de tratament. tratamentul cu avonex trebuie oprit la pacientii la care apare SM progresiva (agravare a bolii).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Avonex nu trebuie administrat persoanelor cu antecedente de hipersensibilitate (alergie) la interferonul beta natural sau recombinant, la albumina umana sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Forma de prezentare tip seringa preumpluta nu contine albumina umana. Este interzisa inceperea tratamentul cu avonex in timpul sarcinii. Daca o pacienta ramane insarcinata in timpul tratamentului cu avonex, trebuie sa se adreseze medicului. Este interzisa, de asemenea, utilizarea Avonex la pacientii care prezinta depresie grava sau care au ganduri de sinucidere.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Avonex (intalnite la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt durerile de cap, simptomele pseudogripale, pirexia (febra), frisoanele si transpiratia. Frecventa acestor efecte secundare scade odata cu continuarea tratamentului. Efectele secundare sunt asemanatoare si la copii.

Informatii suplimentare

Compozitie

Avonex este o pulbere si un solvent intr-un flacon, din care se obtine o solutie injectabila si o solutie injectabila intr-o seringa preumpluta. Fiecare flacon si seringa contin 30 de micrograme (6 milioane de unitati internationale sau „MUI”) din substanta activa, interferonul beta-1a.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului