IT & C

#banda adeziva #criminalistica #amprenta

Un roman a descoperit o metoda de prelevare a amprentelor digitale

Medotele de identificare ale amprentelor digitale, care pana acum au fost valabile numai in filme, devin realitate in Romania dupa ce un criminalist timisoarean a descoperit o cale prin care poate preleva amprente de pe o banda adeziva .

Pana acum, orice metoda de a folosi amprentele de pe o banda adeziva era imposibila. Insa criminalistul banatean Silviu Predescu a rezolvat aceasta problema prin identificarea unei substante care permite procedeul de prelevare a unei amprente.

"Crestele papilare secreta o substanta de aceeasi culoare ca si scoch-ul, de aceea ele nu pot fi evidentiate decat prin crearea unui alt contrast, ori a urmei, ori a scoch-ului", explica Silviu Predescu citat de Realitatea.net.

Omul legii a facut teste si lucrat la aceasta metoda aproape o luna de zile. Stradania lui a facut aceast prcedeu unic in tara noastra, iar de acum criminalistii pot ridica amprentele de pe orice suprafata adeviza.

"Metoda in sine am creat-o de-a lungul a 3, 4 saptamani, a multor nopti nedormite. Cand eram de serviciu, stateam in laborator si ma gandeam cum sa creez aceasta substanta", explica Predescu.

In Statele Unite ale Americii exista laboratoare de criminalistica care folosesc o metoda asemanatoare, dar folosesc alte substante, iar pentru ca sistemul aplicat de timisoarean a dat roade, acesta doreste sa inregistreze descoperirea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

"Suntem foarte mandri ca putem avea si astfel de angajati, care mai ales in perioada asta de criza dau dovada de pasiune pentru activitatea pe care o desfasoara", declara si comisarul sef Remus Scrob, de la serviciul de criminalistica al IPJ Timis, unul din superiorii lui Silviu Predescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele