IT & C

Kazaa pierde suprematia P2P

Kazaa, odata cea mai importanta pentru companiile de inregistrare si studiourile de film, se pare ca si-a piedut pozitia de cel mai popular software file-swapping.
Potrivit companiei BayTSP, care monitorizeaza retelele file-swapping, rivalul Kazaa, eDonkey a fost cea mai utilizata aplicatie peer-to-peer luna trecuta. Suprematia Kazaa asupra rivalilor sai a inceput sa scada de mai bine de un an - sau cel putind de cand Recording Industry Association of America (RIAA) a inceput sa dea in judecata file swapperii individuali, avand in atentie in special reteaua Kazaa. Dar multi observatori sunt de parere ca Kazza nu a reusit sa tina pasul cu tehnologia.

BayTSP este de parere ca eDonkey prezinta un protocol mult mai bun pentru fisiere mari.
Decaderea Kazza alaturi de cresterea eDonkey a marcat o schimbare generala in lumea file-swapping, analoaga cu explozia alternativelor la Napster atunci cand serviciul muzical a trecut offline.
Raspandirea retelelor broadband, DVD burnerelor si cresterea capacitatii tehnologiei de compresie au ajutat la cresterea cererii online de video, inclusiv filme de lung metraj. Anterior cea mai mare parte a traficului file-swapping a fost orientat spre formatul muzical MP3.

Cateva noi pachete software de file-trading, inclusiv eDonkey, si-au creat propriile tehnologii pentru a creste viteza transferului de fisiere mari. In contrast, tehnologia de baza Kazaa este in urma cu cativa ani.
O alta tehnologie, numita BitTorrent a inceput rapid sa obtina tot mai utilizatori, dar nu dispune de un mod simplu de a determina cate persoane sunt online la un moment dat. Compania de monitorizare a Net-ului CacheLogic a descoperit ca Kazaa a cazut mult in spatele BitTorrent in ceea ce priveste traficul trimis pe Internet.
Potrivit BayYSP, eDonkey a inregistrat o medie de 2.54 milioane utilizatori pe zi in septembrie, in timp ce Kazza a realizat o medie de 2.48 milioane utilizatori pe zi. Aceste cifre au fluctuat de la o saptamana la alta, dar acest exemplu a fost primul in care eDonkey a preluat conducerea.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele