IT & C

Imaginatia va fi noua moneda de schimb

Autorul va fi inlocuit de eroi virtuali. Poezia se va simula, prin combinatii si intilniri online. Scriitorul Andrei Codrescu e pregatit sa dea insa piept cu viitorul scrisului.

Declar urmatorii zece ani drept Deceniul Fanteziei (DF). In DF, dolarul va deveni convertibil in Dolari Imaginari (DI). Este evident, de ceva vreme, ca imaginatia este adevarata moneda de schimb , intr-o lume care pierde, anual, 600 de Unitati de Imaginatie (UI) pe cap de persoana, din cauza Distractiilor-Mincatoare-de-Imaginatie-Consumatoare-de-Timp-Generate-de-Media (DMICTGM). Intr-o astfel de lume, oricine are o imaginatie aplicata se poate imbogati. Aceasta a incetat sa fie o opinie.

Un gamer australian cunoscut drept Deathifier a platit 26.500 de dolari adevarati pentru a cumpara o insula virtuala, in cadrul unei licitatii online . Insula exista doar in interiorul Proiectului Entropia, un RPG (role-playing-game – joc video de rol) jucat de mii de utilizatori.

Entropia le permite gamerilor sa cumpere si sa vinda obiecte virtuale, folosind bani reali.

Obiectele virtuale se vind de ceva vreme, contra numerar, pe eBay, insa Entropia reprezinta inceputul unei noi ordini economice bazate pe imaginatie. Economia Entropiei le permite jucatorilor sa dea valute reale contra PED (Project Entropia Dollars) si invers. Zece PED sint echivalentul unui dolar american, iar printre obiectele comercializate de regula se numara lingouri de fier (5 $) si armuri impotriva shotgun-urilor (1.70 $). Potrivit BBC, „massively multi-player online role-playing games (MMORPGs - jocuri video de rol online masiv multiplayer) au un impact economic brut anual echivalent cu PIB-ul statului african Namibia“.

Cu toate ca Entropia vine cu un castel abandonat gigantic, Marco Behrmann of Mindmark, dezvoltatorul Entropia, planuieste sa vinda alte proprietati celor care vor sa-si construiasca acolo propriile locuinte virtuale. Drepturile de vinatoare si de exploatare miniera sint negociabile.

Nu exista nici o indoiala ca trairea vietilor alternative in lumile fantastice va fi calea viitorului. Pe masura ce suprafetele reale de pamint se imputineaza, costul serviciilor medicale explodeaza si serviciile sociale dispar, baby boomerii (copiii nascuti in perioade de intensa crestere demografica - n.r.) vor coloniza cyber-spatiul din scaunele lor cu rotile, pina unde le va putea ajunge imaginatia. Sfatul meu pentru urmatorul deceniu este: puneti punct DMICTGM-urilor si incepeti sa economisiti UI-uri.

Este dificil sa pornesti de la zero, dupa ce ani intregi ai fost secatuit de complexul entertainmentului (CE), insa exista exercitii pentru muschii atrofiati ai visarii si imaginatiei (MVI): poezia, dansul, arta, jocurile spontane (JS). Exista, de asemenea, Scoala pentru Imaginatie din New Orleans (SINO), unde virtualitatea se apropie de Sf. Graal la o bataie de inima de porumbel. Anume daca nu contribui inca la un MMORPG, inscrie-te la SINO si schimba-ti dolarii US pe UI-uri, in toamna acestui an.

Citez un exemplu de proprietate virtuala, poemul „Submarinul Iertat“, compus de Ruxandra Cesereanu si subsemnatul, o epopee care se desfasoara pe un cimp de lupta lingvistic si muzical intre doi monstri - RC („femeie-cruciat-delirionista“) si AC (voltairian cu pusca ludist-ironista si calm de otel) - care se bat pentru filozofii opuse de poezie, sexualitate, topografie si arhitectura. Terenul transformat de lupta lor s-a tradus in „Submarinul Iertat“ (Ed. Brumar).

O bestie biocibernetica premiata pe 24 martie 2008 de Radio Romania Cultural. Pentru Acumulare de capital vor fi necesare colaborari, combine poetice, corporatii ad-hoc cu sesiuni de nopti albe si institutii dedicate spontaneitatii care se intrunesc la ore neobisnuite in cladiri neasteptate. Intilnirile si productia de „bani“ poetici or sa fie transmise instantaneu prin Internet.

De exemplu, SINO da intilniri la ore arbitrare in galerii de arta si pravalii unde isi desfasoara activitatea sub ochii neavertizati ai clientelei. Poezia viitorului o sa simuleze activitati obisnuite pe care o sa le poarte ca haine, blanurile noii valute.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele