IT & C

Bilant Romtelecom: creste profitul, scad clientii

Romtelecom ramine o investitie profitabila. Chiar daca numarul clientilor a scazut, profitul din 2005 este mai mare decit cel obtinut cu un an inainte. Nu se vor mai face investitii spectaculoase din cauza politicii Guvernului.

Concurenta de pe piata de telefonie se simte in statisticile Romtelecom. Daca la sfirsitul anului 2004 compania avea 4.337.823 de clienti, la sfirsitul anului trecut avea mai putini cu 379.953, adica 3.957.870. In ceea ce priveste numarul de minute transportate prin reteaua principalului operator de telefonie fixa, si acesta s-a redus, insa numai cu 3%: de la 12.182.000.000 la 11.818.000.000 de minute. Conducerea companiei se asteapta ca numarul de clienti sa scada si in acest an. Acesta este obiectivul declarat al ANRC. Aceasta atitudine mi se pare stranie pentru ca observ ca nu exista o gindire strategica privind investitiile in infrastructura, mai ales ca telefonia fixa acopera doar 20% din populatia tarii, a spus James Hubley, directorul general al Romtelecom.

Profit mai mare

Chiar daca numarul de clienti pentru serviciul de telefonie fixa a scazut, profitul companiei a crescut in 2005 comparativ cu 2004. Astfel, Romtelecom a incheiat anul 2005 cu un profit net de 233,7 milioane de euro, cu 4,4% mai mult decit cu un an in urma, cind venitul net a fost de 223,1 milioane de euro. Per total, veniturile operationale au ajuns la 927 de milioane de euro, in crestere cu 10,3% fata de anul precedent, cind s-au situat la 840,8 milioane de euro. Numarul angajatilor s-a redus cu 5.000.

Investitii mai mici

Cresterea profitului Romtelecom coincide cu o reducere a investitiilor. Daca in 2004 cheltuielile de investitie ale companiei au fost de 139,5 milioane de euro, in acest an acestea au ajuns la 92,5 milioane de euro. Conducerea companiei considera ca este normal in conditiile in care s-a stopat proiectul Next Generation Network, prin care se anuntau investitii de 500 de milioane de euro pentru urmatorii ani. Despre trecerea in asteptare a acestui proiect s-a vorbit chiar dupa ce Autoritatea Nationala de Reglemen-tare in Comunicatii a decis reducerea tarifelor de interconectare.

Atac la ANRC

Directorul Romtelecom a afirmat ca deocamdata nu se au in vedere investitii de o asemenea anvergura. Situatia programului NGN este strins legata de atitudinea Guvernului, a institutiilor subordonate, in speta ANRC. De asemenea, decizia ANRC privind reducerea tarifelor de interconectare de la 1 ianuarie 2006 ne afecteaza, intrucit nivelul stabilit de Autoritate este cu 20% sub costurile Romtelecom, a spus Hubley. Acesta a mai spus ca autoritatile sint ingaduitoare cu concurenta, deoarece operatorul RCS&RDS beneficiaza, indirect, de o subventie din partea statului de circa 22 de milioane de euro, suma reprezentind datoriile acestei companii la bugetul statului la finele anului 2004, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice . In 2005, Romtelecom a platit catre diverse autoritati guvernamentale suma de 96,8 milioane de euro sub forma de taxe si impozite, a afirmat James Hubley. Oficialii ANRC spun ca Romtelecom pierde clienti de un an de zile pentru ca operatorii alternativi au reusit sa ofere servicii mai bune si sa cistige increderea fostilor clienti ai Romtelecom. Solutia pentru Romtelecom este sa isi imbunatateasca serviciile. De asemenea, sustin ca tarifele de interconectare s-au calculat pe baza costurilor si ofera Romtelecom si o marja de profitabilitate de 15,2%. Pentru anul 2006, conducerea Romtelecom a anuntat ca se vor realiza investitii de peste 100 de milioane de euro in instalarea de fibra optica in localitatile urbane.

Deconectati de la fix

Directorul general al Romtelecom a anuntat ca de ieri 200 de locuitori din judetul Buzau au ramas fara telefonul fix, iar in viitor un numar total de 21.000 de clienti ar putea avea aceeasi soarta. In urma cu patru ani, compania a dezvoltat un proiect de telefonie fixa bazat pe o tehnologie fara fir, destinat locuitorilor unor zone izolate din judetele Alba, Cluj si Buzau. Ulterior, aceeasi frecventa a fost vinduta MobiFon, pentru telefonia 3G, iar Romtelecom va trebui sa paraseasca frecventa. In acest proiect s-au investit 38 de milioane de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele