INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

IT

#arhivare #programe arhivare #WinZip #WinRAR

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Programe de arhivare

Arhivatorii, dupa cum li se spune colocvial, sunt programe utilizate in special de catre programatori la lansarea aplicatiilor sau jocurilor, pentru ca anumite fisiere sa fie tinute laolalta si, eventual, compresate.

Arhivatorii nu compreseaza, adica nu fac fisierele mai mici. Acest lucru este realizat de catre programele de compresare, de multe ori integrate in aplicatii multifunctionale. Diferenta dintre arhivare si compresie este de cele mai multe ori ignorata de catre utilizatori, iar motivul principal este exact crearea acestor aplicatii multifunctionale. Pentru evitarea realizarii a doua operatii succesive, unii programatorii s-au gandit sa combine cele doua operatii intr-o singura aplicatie, ordinea fiind: arhivare urmata de compresie.

Desi exista aproximativ 30 de versiuni comerciale de arhivatori, cei mai cunoscuti sunt:

  • 7-Zip (produs de Igor Pavlov, lansat pe 2 ianuarie 1999)
  • Ark (produs de KDE team)
  • PowerArchiver (produs de ConexWare, lansat in martie 1999)
  • TAR (produs de AT&T in 1979)
  • WinAce (produs de e-merge GmbH)
  • WinRAR (produs de Eugene Roshal si Alexander Roshal in 1993)
  • WinZip (produs de WinZip Computing, Inc in 1991).

Cele trei instrumente de arhivare UNIX (ar, tar si cpio) sunt strict arhivatoare, necesitand o aplicatie separata pentru compresie, cum ar fi gzip. Din acest motiv, arhivele pentru Linux sau MacOS pot avea terminatii .tar.gz. Practic, este vorba despre arhivator, apoi de tipul de compresie.

Pentru a explica intr-o oarecare masura cum functioneaza un arhivator, voi lua ca exemplu WinRAR, aplicatie care are 20 de ani vechime si este oferita cu licenta de proprietar, ceea ce inseamna ca, pentru a utiliza toate functiile, trebuie ca aplicatia sa fie cumparata.

Pentru arhivarea unui fisier (sau a unui folder care contine mai multe fisiere, sau a mai multor fisiere neincluse intr-un folder), se poate utiliza caracteristica de integrare a aplicatiei in meniul context al Windows, la care avem acces daca dam click dreapta pe respectivul fisier. In meniul context vor aparea optiunile Add to archive… (va crea o arhiva cu numele folderului sau al primului dintre fisierele selectate), Add to “[nume fisier.rar]” (va crea o arhiva cu numele ce va aparea intre ghilimele), Compress and email… (va crea o arhiva cu numele folderului sau al primului dintre fisierele selectate si va deschide aplicatia de email in care va fi atasata arhiva pentru trimitere) si Compress to “[nume fisier.rar]” and email (va crea o arhiva cu numele ce va aparea intre ghilimele si va deschide aplicatia de email in care va fi atasata arhiva pentru trimitere). Prima si a treia optiune deschide meniul aplicatiei WinRAR. Instrumentele ce se gasesc in acest meniu pot ajuta la crearea unei arhive personalizate, avand inclusiv posibilitatea de a purta o parola.

In tab-ul General, se pot seta parametrii referitori la numele arhivei, locatia ei sau tipul de arhivare si metoda de compresie.

In tab-ul Advanced se gaseste optiunea pentru crearea parolei.

Tab-ul Options este activ doar daca din primul tab se alege stergerea fisierelor dupa arhivare.

In cazul in care se doreste crearea unei singure arhive cu mai multe fisiere aflate in foldere diferite, se poate utiliza tab-ul Files, unde se pot adauga fisiere prin metoda Browse.

De asemenea, daca s-a ales un folder sau o suita succesiva de fisiere si se doreste excluderea din arhiva a unora dintre acestea, se utilizeaza functia din acest tab. Cele mai multe functii dintre cele din tab-ul Backup au fost create pentru arhivarea pe mediile de stocare magnetice de capacitate mica.

Tab-ul Time ofera optiuni interesante deoarece aici se pot alege fisierele pentru arhivare in functie de vechimea lor si, de asemenea, se pot modifica data si ora de arhivare.

Ultimul tab este Comment, care poate fi utilizat pentru adaugarea de comentarii si este util in special companiilor in care angajatii trimit fisiere compresate si trebuie sa adauge informatie suplimentara despre ele, dar acestea nu pot aparea in contentul mailului cu care sunt trimise.

Pentru a vizualiza comentariul, tipul de arhivare sau rata de compresie nu este necesara parola. Acestea pot fi vizualizate daca se da click dreapta pe arhiva si se alege din meniul context optiunea Properties.

In meniul general al aplicatiei (vizibil daca se deschie o arhiva sau daca se acceseaza direct aplicatia) se gasesc butoanele de adaugare de fisiere la arhiva, de extragere a fisierelor intr-un folder, de testare, de vizualizare, de stergere a fisierelor din arhiva, de cautare de scanare de virusi, precum si de adaugare de comentarii.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea