IT

#hdd #ssd #dvd #cd #sd #bluray #cloud #medii stocare mobile

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Medii de stocare mobile

Istoria mediilor de stocare incepe cu benzile perforate, pe care erau imprimate comenzi simple pentru primele computere. Au urmat mediile de stocare pe benzi sau discuri magnetice, pentru ca apoi sa apara HDD-urile (Hard Disk Drive) cu platane, discurile optice – CD-uri (Compact Disk), DVD-urile (Digital Versatile Disk) si BluRay-urile, iar in ultima vreme, mediile de stocare flash si SSD-urile (Solid State Drive).

Orice mediu de stocare are nevoie de o interfata sau de un dispozitiv de citire. Fiecare tip de mediu de stocare a surclasat mediul utilizat la scara larga anterior, asa incat la aparitia discurilor optice, mediile magnetice au inceput sa dispara odata cu dispozitivele lor de citire (inclusiv casetofoanele si magnetofoanele), la aparitia memoriilor flash, CD-urile si DVD-urile au inceput si ele sa piarda din popularitate, iar acum chiar si cererea pentru memoriile flash incepe sa intre pe o curba descendenta in urma aparitiei mediilor cloud.

In acest moment totusi, in special datorita echipamentelor mobile – smartphone-uri si tablete – card-urile de memorie sunt foarte populare, teren castigand in special cele de tip SD.

Standardele de format ale card-urilor SD (Secure Digital), sunt: SD cu dimensiuni de 32 X 24 X 2,1 mm, miniSD cu dimensiuni de 21,5 X 20 X 1,4 mm si microSD cu dimensiuni de 11 X15 mm, si o grosime de 1 mm.

Capacitatile de stocare ale cardurilor de tip SD sunt grupate in patru clase: SC – Standard Capacity, HC – High-Capacity, XC – eXtendend Capacity si IO – Input/Output, care ofera facilitati de functionalitate pentru echipamente cu interfata SD, cum ar fi modulatoare de frecventa, modem-uri sau localizatoare GPS.

In functie de standardul de capacitate, cardurile SD (ma voi referi in continuare la cele doua standarde cel mai des intalnite, SD si microSD) pot dispune de capacitati de pana la 128 GB pentru SD si 64 GB pentru microSD. Evident, aceste valori pot fi oricand depasite.

O a treia clasificare a cardurilor de stocare SD este in functie de viteza de citire si cea de scriere. Astfel, exista mai multe clase:

  • Clasa 2 – 2 MB/sec
  • Clasa 4 – 4 MB/sec
  • Clasa 6 – 6 MB/sec
  • Clasa 10 – 10 MB/sec
  • Clasa UHS (Ultra High Speed) – peste 10 MB/sec

 

Cele 5 clase au fost definite in functie de capacitatea de a fi inscrie pe ele in timp real inregistrari ale camerelor video. Astfel, Clasa 2 este utila pentru inregistrarea video SD (Standard Definition), Clasa 4 si Clasa 6 pentru inregistrare video HD (High Definition), Clasa 10 pentru inregistrari video HD si fotografiere HD, iar Clasa Ultra High pentru streaming video si inregistrare video de mare capacitate. Clasa de viteza nu este de obicei inscrisa pe card (cu exceptia Clasei UHS), dar este specificata pe ambalaj. Din pacate, pe piata au intrat in ultima vreme destul de multe dispozitive falsificate, asa incat clasa de viteza inscrisa pe ambalaj nu corespunde cu realitatea. Pentru a evita neplacerile este bine sa achizitionati card-urile de la dealeri autorizati si care ofera garantii reale, iar producatorul este bine sa fie unul cunoscut.

Pentru realizarea comunicarii cardurilor SD cu computerele exista pe piata adaptoare de carduri fie de la SD la USB pentru conectarea unui card SD la computer, fie de la microSD la SD pentru conectarea unui card microSD la un adaptor. Aceste adaptoare sunt pasive, necesitand doar conectarea la ele a dispozitivului.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea