Computerele au devenit, in ultima vreme, echipamente specifice birourilor. Cativa utilizatori casnici care mai detin computere au configuratii vechi, care desi sunt inca performante, vor sfarsi cel mai probabil ca obiecte de muzeu in foarte scurt timp. Laptopurile au luat locul computerelor de multa timp deja. Dar de la o vreme insa, chiar si laptopurile au inceput sa cedeze locul tabletelor. Ultraportabilitatea acestora, performantele din ce in ce mai ridicate si o baterie care rezista mai mult decat la un laptop le-au ridicat mult in topul preferintelor utilizatorilor.
Totusi, spre deosebire de un computer sau un laptop, are un regim mai special. Si anume, ea nu suporta un upgrade fizic precum celelalte echipamente. O tableta cu 2 GB RAM si 8 GB spatiu de stocare va ramane o tableta cu 2 GB RAM si 8 GB spatiu de stocare pana cand se va defecta sau pana cand utilizatorul o va abandona pentru o alta.
In plus, tabletele nu au baterie care sa se poata schimba. Toate acestea fac ca achizitia unei tablete sa aiba un caracter oarecum definitiv. Ceea ce implica o decizie luata rational si bazata pe o analiza prealabila corecta.
Am hotarat sa impart considerentele de analiza in trei mari categorii: sistemul de operare, caracteristicile tehnice si, la urma, pretul.
Sistemul de operare
Primele tablete aparute pe piata rulau cu Android, dupa care Apple s-a decis sa iasa pe piata cu iPad, ceea ce a dus la aparitia tabletelor care rulau cu iOS. Daca Android a fost primul sistem de operare pentru tablete, iOS se poate lauda cu inovatiile. In 2012, lansarea Windows 8 a marcat intrarea companiei Microsoft pe piata tabletelor. A fost lansat astfel problematicul Surface.
In ce priveste alegerea unei tablete in functie de sistemul de operare, ceea ce trebuie luat in considerare in primul rand este compatibilitatea cu diferite aplicatii. Astfel, Android este un sistem Linux dezvoltat de Google. Aplicatiile create pentru aceasta platforma sunt incompatibile cu alte platforme, cum ar fi iOS. Exista creatori de software care fac versiuni pentru mai multe sisteme de operare, dar in general creatorii independenti se axeaza pe un singur sistem de operare, deci pentru a alege tableta in functie de sistemul de operare trebuie sa aveti in vedere exact utilitatea finala a tabletei, respectiv sa va asigurati ca pentru sistemul de operare ales au fost create aplicatiile de care aveti absoluta nevoie. Evident, in general exista software similar pe toate platformele, dar nu este creat de acelasi producator. Analiza aceasta este foarte importanta si pentru ca pe tablete nu se poate instala un alt sistem de operare.
Caracteristici tehnice
A doua categorie pentru analiza este importanta prin prisma experientei finale de utilizator. O tableta achizitionata pentru jocuri ar trebui sa aiba caracteristici tehnice diferite de o tableta achizitionata pentru editarea de fotografii, pentru navigarea pe net sau pentru experiente multimedia. Cea mai importanta caracteristica a oricarui echipament este procesorul. Cu cat este mai performant (mai multe nuclee, frecventa mai mare etc), cu atat echipamentul va fi mai performant.
In special pentru experienta video, procesorul este de importanta cruciala. In general tabletele sunt disponibile cu procesoare dual-core. Totusi, producatorii doteaza tabletele si cu procesoare single-core (in cataloage, procesoarele single-core sunt trecute cu numele de produs: Cortex, Boxchip etc) sau cu procesoare quad-core. Frecventa nucleelor variaza de la 1 GHz la 2 GHz. Desi ponderea cea mai mare in consumul bateriei o are display-ul, si procesorul este un important consumator, asa ca in cazul in care aveti nevoie de mobilitate si autonomie ridicate ar trebui sa aveti in vedere un procesor mai cu consum mai mic.
In ce priveste memoria RAM, in general valorile sunt cuprinse intre 1 GB RAM si 2 GB RAM, iar tehnologia este DDR2. A nu se confunda cu memoria flash integrata, care de fapt reprezinta echivalentul HDD-ului de pe computere sau laptopuri.
Concluzionand, cel mai important aspect este procesorul, urmat de RAM. Mediul de stocare este mult limitat fata de laptopuri, pentru ca tabletele nu au HDD-uri, fiind dotate de flash-uri de memorie. Cel mai frecvent tabletele au 8 sau 16 GB spatiu de stocare.
Pretul
Ultima categorie pentru analiza este pretul. La prima vedere este destul de simplu: Cati bani am, atatia cheltui. Corect! Dar pe ce?
Atunci cand analizele anterioare au fost finalizate, bugetul ar trebui calculat in functie de caracteristicile tehnice, in general. Daca aveti nevoie de tableta pentru jocuri, ce va intereseaza foarte mult este cardul grafic (sau placa video), care poate creste considerabil pretul tabletei. In general, cardul grafic este integrat, iar parte din memoria RAM este distribuita spre chip-ul grafic. Daca mobilitatea si autonomia este mai importanta, atunci o placa video nu este recomandata, pentru ca si ea este consumatoare de energie, in schimb ecranul poate face diferenta la pret. De asemenea, aici trebuie considerat si procesorul, ale carui specificatii tehnice ar trebui sa mentioneze si consumul de curent. Experienta multimedia este ajutata de un procesor multi-core cu frecventa mare, dar si de cat mai mult RAM.
Sfaturi
- este mai ieftin sa achizitionati un flash-drive micro-sd de capacitate mare decat o tableta cu capacitate mare de stocare. In prealabil trebuie verificat totusi daca tableta este dotata cu un port compatibil.
- atat ciclul de viata a bateriei, cat si rezistenta ei intre incarcari pot fi considerabil crescute daca nu incepeti sa reincarcati tableta inainte de epuizarea ei si daca o deconectati de la curent imediat ce s-a incarcat. In plus, e bine de retinut ca cel mai mare consumator de curent este ecranul, asa incat oricand se poate este bine sa se utilizeze cea mai scazuta luminozitate.
- daca intentionati sa utilizati tableta in calatorii sau daca iesiti cu ea, este bine sa o dotati cu husa. Verificati compatibilitatea cu modelul de tableta pe care il aveti inainte de achizitionare.
- ar trebui sa instalati pe tableta doar aplicatii descarcate de pe platformele de descarcare aprobate de catre producatorul sistemului de operare (Google Play pentru Android, iTunes pentru iOS sau Store pentru Windows 8).
Ovidiu Leonte