Gradina

#aerare sol #scarificare #seminte gazon #intretinere gazon

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Top 3 operatiuni pe care sa le faci ACUM ca sa ai un gazon sanatos tot anul!

Operatiunile de scarificare si aerare ale peluzei de gazon sunt necesare primavara, in lunile martie sau aprilie, pentru buna dezvoltare a gazonului de-a lungul sezonului.
 

 

Prima dintre aceste interventii este scarificarea. Este recomandat sa faceti aceasta operatiune cu ajutorul unui scarificator profesional, electric sau pe benzina, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Scarificarea are mai multe roluri, si anume indepartarea firelor uscate de iarba, rezultate in urma conditiilor de iarna, dar si curatarea zonelor mai umbroase ale peluzei de muschi. In acest fel, gazonul este improspatat, pamantul este curatat de resturi vegetale moarte sau de speciile nedorite, si firele noi de iarba au mai multe putere sa porneasca in vegetatie, refacand peluza de gazon. Atentie la smocurile de iarba uscata scoase, ele trebuiesc adunate in intregime, si nu lasate pe iarba. Chiar daca scarificatorul are si cos de colectare, se mai pot pierde pe alocuri resturi. O verificare a suprafetei de gazon, dupa finalizarea acestei operatiuni, este necesara.

Dupa scarificare, urmeaza aerarea solului. Si aceasta se face cu ajutorul unui aparat special - de multe ori scarificatorul, fie el electric sau pe benzina, are si un tambur de aerare. Deci, nu va trebuie doua dispozitive, ci doar unul cu mai multe accesorii. Aerarea este la fel de importanta ca si scarificarea. Prin aceasta operatiune veti face mici gauri in pamant, ceea ce va permite o buna circulatie a microorganismelor in sol si a diverselor animale benefice. Dar mai mult decat atat, veti afana pamantul, si astfel samanta aruncata pentru revitalizarea peluzei va germina mai usor, iar ingrasamantul va penetra mai bine solul.

 

Atat pentru scarificare solul trebuie sa fie uscat in timp ce pentru aerare solul trebuie sa fie umed. In caz contrar riscati sa stricati iremediabil peluza, deoarece odata cu iarba uscata va iesi si pamant cu tot cu radacinile bune de gazon.

 

Suprainsamantarea se refera la aruncarea de samanta, peste o peluza de gazon infiintata anterior. Este util sa aplicati acest procedeu, pentru intinerirea ierbii, dar si pentru a completa zonele in care gazonul s-a rarit sau acolo unde ati avut muschi. Tipul de samanta aruncat trebuie sa fie potrivit pentru conditiile de mediu din spatiul dumneavoastra (de seceta, de umbra etc).

Daca faceti suprainsamantare, prima aplicare de ingrasamant se face la o luna de la aruncarea samantei. Altfel, riscati sa ardeti firul de iarba proaspat germinat.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea