INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Gradina

#tundere pomi fructiferi #pomi fructiferi

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Tunderea pomilor fructiferi in februarie

Luna februarie este cea ma potrivita pentru toaletarea arborilor fructiferi. Insa, pentru e evita riscul aparitiei degeraturilor, este de preferat sa faci aceasta operatiune spre sfarsitul lunii, cand temperaturile sunt mai ridicate.

Tuderea acestor pomi este printre operatiunile cele mai dificile in materie de gradinarit, deoarece necesita cateva cunostinte, o taiere necorespunzatoare putand duce la deteriorarea pomului si la o productie slaba de fructe.

 Alegerea momentului in care se face tundere este foarte importanta. Momentul optim este atunci cand pomii sunt inca in perioada de hibernare, dar cand primavara este aproape. In felul acesta vom obtine rezultate privind invigorarea pomilor, asigurandu-le o crestere sanatoase si viguroasa, precum si o productie buna de fructe. 

In functie de specie trebuie sa tinem cont de cateva elemente. Merii si nucii pot fi tunsi mai devreme, caisii, piersicii, prunii mai tarziu. Ca regula, se tund mai intai pomii fructiferi care infloresc mai tarziu, iar cei care infloresc mai repede se tund mai tarziu. Deasemenea, pomii mai batrani se tund mai devreme, cei tineri mai tarziu caci sunt mai sensibili la frig.

Operatiunile de tundere a pomilor fructiferi se impart in mai multe categorii:

 • Tundere de rarire: se elimina ramurile din interiorul arcadei, care sufoca. Nu este insa o tundere care invigoreaza prea mult arborele.
 • Tundere a ramurilor superioare: se elimina partea superioara a ramurilor. Aceasta permite dezvoltarea mugurilor inferiori si a celor de sub punctul de taiere, si duce la dezvoltarea ramurilor secundare ale pomului.
 • Tundere de indepartare a ramurilor uscate: se inlatura toate ramurile uscate, rupte sau ranite.
 • Tunderea ramurilor principale: Aceasta se realizeaza doar in cazuri extreme.

 

Reguli de tundere:

 • Nu taiati prea aproape de trunchi. Astfel de taieturi sunt prea mari si intarzie vindecarea.
 • Nu taiati nici prea departe de trunchi pentru ca veti lasa un ciot urat, care poate fi usor invadat de insecte. Rana nu se va vindecat decat dupa ce ciotul este inlaturat.
 • Taiati oblic, astfel incat sa permiteti apei sa se scurga de pe rana.
 • Este de preferat sa ungeti rana cu mastic, astfel evitati aparitia putregaiului precum si inmultirea insectelor.

Tot in aceasta perioada puteti tunde si o serie de arbori decorativi, care fac parte din aceeasi familie cu arborii fructiferi. Prunus serrulata Kanzan, sau Prunus cerasifera nigra, Prunus pisardii, anume ciresii decorativi pot fi toaletati acum. Totusi ciresii fructiferi (Prunus avium) este de prefarat sa-i tundeti dupa rod, fiind singura specie care prefera tunderea astfel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

 •  
 •  
 •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea