Regiunea viticola se intinde pe o suprafata de 32.000 hectare. Majoritatea podgoriilor se afla in departamentele franceze Aisne, Aube, Marne. Exista podgorii si in departamentele Seine-et-Marne si Haute-Marne.
Regulile de eticheta de care propun sa tinem cont sunt:
- sampania nu trebuie servita la o temperatura mai joasa de 5 grade Celsius, deoarece isi pierde buchetul.
- sticla de sampanie o punem la gheata, in frapiera, cu 40 de minute inainte de servire
- sticla se deschide astfel (exemplu pentru dreptaci): indepartam folia care acopera dopul; prindem cu mana stanga sticla, asezand degetul mare pe dop si restul degetelor in jurul gatului sticlei; pana la deschidere, mana stanga va tine apasat dopul; desfacem, cu mana dreapta, sarma care fixeaza dopul; inclinam sticla catre exterior, la un unghi de 45 de grade; asezam podul palmei stangi peste dop (nu scoatem sarma); invartim cu mana dreapta, sticla, pana cand indepartam dopul.
- nu agitam sticla si nu o deschidem astfel incat dopul sa se comporte ca o racheta balistica.
- putem folosi ustensile speciale pentru desfundat sampania (denumirile in limba engleza sunt Swift Turn Champagne Opener sau Champagne xpress opener)
- turnam in pahar aproximativ 1 cm, lasam cateva secunde sa se linisteasca si completam pana la ⅔ din pahar
- dintr-o sticla de 750 ml se pot umple maxim sase pahare
- folosim un dop special pentru sticla de sampanie (denumirea in limba engleza este Super Seal Champaigne Stopper).
Sticla de sampanie poate avea diferite forme si marimi.
Majoritatea denumirilor pentru marimea sticlei sunt biblice:
- miniatura: 200 ml
- Jumatate de sticla: 275 ml
- o sticla: 750 ml
- Magnum: contine 1,5 l de lichid (2 sticle)
- Jéroboam: 4 sticle
- Réhoboam: 6 sticle
- Mathusalem: 8 sticle
- Salmanazar: 12 sticle
- Nabuchodonosor: 20 sticle
Noroc!
Date de contact
Ruxandra Lacatus
E-mail: ruxandra.lacatus@euprotocol.com
Web: www.euprotocol.com