Familie & Relatii

#depresivi #ajutor depresie #psihiatru #depresie #psihoterapie

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Cum ajuti o persoana depresiva? Ce ii poti spune

Oamenii sunt, prin excelenta, fiinte sociale. Sprijinul social este deosebit de important in recuperarea unei persoane cu depresie, desi uneori acestora le este greu sa ceara ajutor. Conexiunea sociala are rolul de a atenua sentimentul de izolare pe care il da depresia.
 La nivel evolutionist, in mediul ancestral, oamenii care se izolau si se departau prea mult de trib isi diminuau sansele de supravietuire. Desi in zilele noastre solitudinea este lipsita de pericole, izolarea emotionala inca poate ameninta starea de sanatate mentala a unei persoane.


In primul rand trebuie inteles faptul ca depresia este o boala, ea nu este doar o tristete trecatoare, o stare de delasare sau lipsa de vointa, din care persoana deprimata nu vrea sa iasa. A iesi din depresie nu este legat de vointa. Depresia trebuie abordata imediat,
iar prietenii si rudele sunt prima linie de aparare impotriva bolii. O persoana depresiva, singura, are sanse mai mici sa isi revina. Cum ne putem comporta? Sa ne pastram calmul si sa realizam ca simptomele nu sunt in legatura cu noi.

Comunicarea cu o persoana depresiva poate fi frustranta deoarece acestia s-ar putea sa nu aiba dorinta de a verbaliza ceea ce li se intampla sau ceea ce simt. Sa nu ii minimimalizam niciodata ceea ce simte. Sa nu ii spunem “Lasa, o sa treaca, e doar o faza!” Sa nu ii spunem “Nu ai nimic, altora li s-au intamplat lucruri si mai rele”. Ce putem sa ii spunem? “Cum te pot ajuta?”, “Nu esti singur”, “Te poti sprijini si increde in mine”, “Exista speranta de vindecare si vom trece prin asta impreuna”. In primul rand, sa ii recunoastem starea, sa ii validam emotiile, sa o facem sa se simta sprijinita, respectata dar mai ales necriticata si judecata pentru ceea ce i se intampla. Depresia nu se intampla din vina ei. Nu va feriti sa adresati intrebari legate de siguranta personala daca aveti banuiala ca depresivul doreste sa isi faca rau.

Oamenii depresivi au oricum tendinta de a se izola, insa depresia se poate manifesta in feluri variate. Uneori, depresivii mananca mai mult sau, dimpotriva, mai putin, slabesc sau se ingrasa brusc, consuma mai mult alcool, se simt fara speranta si fara ajutor, pierd interesul pentru lucruri care ii faceau placere inainte, pot fi coplesiti de tristete sau pot fi furiosi. Unui depresiv, ii putem arata ca ii respectam si acceptam spatiul si granitele personale, insa in acelasi timp, ca ne pasa de el. Este de dorit sa se intervina atunci cand suntem ingrijorati. Pentru interventii in depresie, ne trebuie tarie si stabilitate emotionala, pentru ca ne putem lovi frecvent de refuzul de a sta de vorba, de a iesi din camera, de a inceta sa bea etc. Insa, o persoana, fie ea si depresiva, nu poate fi fortata sa faca lucruri impotriva vointei ei, dar putem incerca sa o convingem.

Din cauza prejudecatilor, oamenii, chiar si cei fara depresie, sunt reticenti fata de psihoterapeuti, acestia fiind asociati cu stigma pe care o poarta, din nefericire, persoanele bolnave psihic. Psihoterapia insa aduce beneficii tuturor, nu doarpersoanelor depresive. Ea poate gasi sursa anxietatilor, mecanismele de a face fata acestor anxietati sau solutiile de a avea o viata mai buna. Ii putem vorbi despre psihoterapie ca despre o solutie pentru ce i se intampla in momentul de fata. Asa cum oamenii se duc la stomatolog pentru probleme dentare, tot asa, ei pot gasi ajutor pentru problema lor, la un psiholog sau un psihiatru. Uneori, daca depresia este severa, este de dorit ca un plan de tratament medicamentos sa insoteasca psihoterapia pentru rezultate maxime.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea