Cumpararea unei locuinte

#legislatie #amenzi #asigurare locuinte #polite asigurare

Proprietarii cu locuintele neasigurate n-au fost amendati

Termenul limita pana la care romanii trebuiau sa incheie o asigurare pentru riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii a fost 5 august, anul curent. Cu toate acestea, datele arata ca mai putin de un sfert dintre proprietari au in prezent casele asigurate. Amenzile pentru cei neasigurati sunt cuprinse intre 100 si 500 de lei.



Primariile nu au eliberat amenzi


Unele primarii au inceput sa trimita somatii celor care nu si-au achizitionat o polita obligatorie sau facultativa insa nu s-au grabit sa ii penalizeze pe neasigurati.

Una dintre problemele cu care se confrunta reprezentantii autoritatilor locale este aceea ca baza de date de care dispun pentru a acorda penalizarile este incomplete.

Cu toate acestea, locuitorii neasigurati pot primi somatie de la primarie pentru ca nu figureaza in baza de date cu o polita obligatorie. Proprietarii vor putea totusi demonstra ca indeplinesc conditiile legale, daca detin o polita facultativa de asigurare.


Romanii nu se grabesc sa incheie polite


Potrivit datelor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor, in present, au asigurare obligatorie de locuinta circa 10% din casele care tre buie asigurate, deci circa 850.000 de polite, in conditiile in care numarul total de locuinte din Romania este de peste 8 milioane. Acestora li se adauga cei care au incheiat o polita facultativa, ceea ce urca ponderea celor care au casele asigurate la circa 30 – 35% din numarul total de proprietari.

Romanii nu se tem de penalizarile pe care le-ar putea primi si nu se grabesc sa cumpere polite, scrie evz.ro.
Amenda maxima pe care o primeste proprietarul care nu a achizitionat pana acum o polita este de 500 lei.


Politele facultative de asigurare


Asiguratorii au iesit pe piata cu oferte tentante de polite facultative, la fel de ieftine ca cele obligatorii.

Astfel, la Generali, o polita standard cu o prima de asigurare de 20 de euro pe an, identica cu cea a asigurarii obligatorii, asigura in plus fata de polita obligatorie riscuri de incendiu, explozie, lovirea de obiecte care cad din spatiu. Plafonul de despagubire este de cel mult 20.000 de euro, ca la polita obligatorie.

Si BCR Asigurari acopera mai multe riscuri printr-o asigurare facultativa , cu o prima de 20 de euro/an. Plafonul maxim acoperit este de 20.000 de euro, compania despagubind si pentru riscuri suplimentare cum ar fi avarii generate de grindina si ploaie torentiala sau boom sonic.

Omniasig are o promotie pentru asigurarile de case, pana la finele lunii august. Pentru o acoperire de 20.000 de euro, prima de asigurare este de circa 20 de euro. Polita acopera riscurile de dezastre naturale, explozii, caderi de corpuri, vandalism, avarii la locuinta din cauza spargerii unor conducte. Totodata, se asigura despagubiri, in limita a 1.000 de euro, pentru distrugerea bunurilor din locuinta, 1.000 de euro despagubire de raspundere civila, deci daune produse de titlularul politei unor terti.

Cele 13 firme de asigurare la care puteti incheia o polita obligatorie sunt Astra Asigurari, Groupama Asigurari , Platinum Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali Asigurari, Grawe Romania si Uniqa Asigurari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului