Cum sa...

#gresie marunta #gresie mozaic #montare mozaic #gresie

Invata cum sa montezi singur mozaicul

Mozaicul a fost folosit pentru decorarea pardoselelor inca din cele mai vechi timpuri. Acesta poate fi realizat din sticla, ceramica, piatra naturala sau gresie si se intalneste atat in forme minimaliste, uni, cat si in cromatici foarte variate.

Numim mozaic orice pavele de dimensiuni foarte mici. Acestea se gasesc de cele mai multe ori lipite intre ele, astfel incat sa aiba dimensiunile pavelelor obisnuite. Daca te-ai hotarat sa montezi singur mozaicul, trebuie sa tii cont de cateva detalii:

Incadrarea corespunzatoare

Placile mai mari de mozaic sunt fie lipite cu o plasa pe partea inferioara, fie cu o hartie pe partea superioara. Cele cu modele complicate au indicatii de asezare a pieselor pentru obtinerea modelului dorit, insa nu e exclus sa iti puna rabdarea la incercare atunci cand le montezi.

Decuparea

Vei avea nevoie sa decupezi placile de mozaic pentru ca acestea sa se incadreze perfect in incapere si sa o acopere integral. Poti folosi o foarfeca pentru a taia plasa sau hartia care tine piesele impreuna, tinand cont de coloristica placilor si de modelul pe care vrei sa il creezi.

Montarea

Intinde un strat subtire de mortar pe podea cu ajutorul unei spatule pana cand obtii un strat uniform distribuit si aplica placile de mozaic deasupra acestuia. Foloseste o dalta pentru a elimina excesul de mortar iesit prin imbinarile dalelor si preseaza-le cu ajutorul unor obiecte mai grele. Nu uita sa le nivelezi, cu ajutorul unui ciocan din lemn, inainte sa se usuce complet.

Indepartarea foliei din hartie

Dupa ce ai montat gresia marunta, asteapta o ora si indeparteaza hartia de pe aceasta. Foloseste un burete imbibat in apa pentru a dizolva adezivul si decojeste apoi folia din hartie. Daca o placuta se slabeste, fixeaz-o la loc cu degetul.

Chituirea

Chituieste mozaicul dupa 24 sau chiar 48 de ore de la montare. Asigura-te insa ca adezivul s-a intart complet. Imprastie chitul pe intreaga suprafata a podelei cu ajutorul unei dalte pentru mortar pe care o vei tine la un unghi de 45 de grade fata de podea. Dupa 10 minute, chitul se va intari suficient incat sa poti indeparta excesul. Foloseste pentru finisare un burete special pentru indepartarea chitului, pe care sa il clatesti cat mai des pentru a obtine lustrul perfect.

Sursa foto: ivandimitrijevic.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea