Cum sa...

#alegere culoare parchet #culoare parchet #amenajare casa #parchet #parchet laminat

Cum sa alegi culoarea parchetului

Oferta cromatica pentru parchet este extrem de bogata, atragatoare si tentanta, piata fiind cat se poate de generoasa. Cum alegem, totusi, culoarea potrivita de parchet si de ce criterii ar trebui sa tinem seama pentru a nu a avea regrete tardive? Iata cateva sfaturi folositoare in acest sens.

In camerele mici folositi culori deschise pentru parchet

Se spune ca nu exista camere mici, ci doar designeri nepriceputi. Orice camera, oricat ar fi de mica, daca vom fi atenti la paleta de culori pe care le folosim, o putem pune in valoare. Astfel, un criteriu important este acela de a utiliza culori cat mai deschise, de la parchet pana la mobilier si alte accesorii. Culorile deschise, luminoase creeaza senzatia de spatiu prin faptul ca reflecta o mare parte din lumina naturala.

Tot pentru a crea senzatia de spatiu generos, chiar daca acesta este cat se poate de limitat, folositi aceeasi culoare de parchet pe toata suprafata. Aceasta uniformitate, in culori deschise si luminoase, nu va da gres, generand senzatia unui spatiu foarte generos.

Pentru un decor versatil utilizati culori inchise

Apelam la contraste cromatice - culori luminoase langa culori inchise - atunci cand dorim sa delimitam spatiile utilitare, cum ar fi zona de bucatarie de zona de living room. Se vor alege, insa, culori complementare.

Parchetul din lemn de esenta tare creeaza senzatia de clasa, eleganta si se poate folosi cu succes pentru spatiile de dimensiuni mari.

Tineti cont de cerintele de intretinere

De-a lungul timpului, parchetul, indiferent de culoare, se poate zgaria si deteriora, el fiind garantat pentru cel mult 10 ani. Culoarea insa, poate influenta cerintele zilnice de intretinere. Un parchet de culoare inchisa este ideal pentru a scoate in evidenta orice urma de praf si necesita stergerea zilnica, in vreme ce parchetul de culoare deschisa, luminoasa, are darul de a camufla urmele de praf si se poate sterge mai rar. Alegeti deci culorile deschise pentru spatiile foarte circulate. Astfel nu va fi necesar sa il curatati in fiecare zi.

Tineti cont de mobilierul deja existent in camera, dar si de culoarea zugravelii

Atunci cand alegem culoarea de parchet pentru o camera deja mobilata, va trebui sa fim atenti la armonia dintre culori. Pentru a nu da gres, putem sa solicitam o mostra de parchet si sa mergem acasa sa o asezam langa mobila.

De asemenea, ar fi bine sa tinem cont si de culoarea zugravelii. Pe de alta parte, culoarea parchetului, a mobilierului si a peretilor nu trebuie sa fie aceeasi sau foarte asemanatoare, pentru ca totul ar deveni uniform, plictisitor si obositor.

Tineti cont de expunerea camerii la lumina

Daca lumina care intra pe fereastra este suficienta, se poate merge pe culori mai intunecate. Altfel, daca este o camera mai putin luminata, se recomanda o culoare de parchet deschisa si luminoasa.

Tineti cont de inaltimea camerei

Daca tavanul este jos, mergeti pe culori deschise si luminoase - ele nu vor micsora si mai mult inaltimea camerei. In cazul camerelor cu tavanul foarte sus, insa, se recomanda culorile inchise care au darul de a reduce vizual senzatia de inaltime exagerata.

Surse foto: pixabay.com, floorsave.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea