Cum sa...

#administratori bloc #asociatii proprietari #ilegal #acte

Administratorii de bloc nu au voie sa ceara aceste acte. Asociatiile de proprietari incalca des legea

 

Adesea, asociatiile de proprietar le cer locatarilor copii de pe cartile de identitate si chiar copii dupa actul de proprietate. Putini stiu insa ca aceste practici sunt ilegale, iar asociatiile de proprietari nu au dreptul sa ceara aceste documente.

Regulamentul european privind protectia datelor (GDPR) se aplica si asociatiilor de proprietari, iar acestea trebuie sa le respecte si sa prelucreze cat mai putine date. Adica doar strictul necesar. 

Intr-un ghid publicat pentru asociatiile de proprietari, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a subliniat ca asociatiile nu trebuie sa ceara copii dupa documentele celor care stau in bloc.

"In ceea ce priveste inscrierea persoanelor in cartea de imobil, art. 94 din Norme prevede ca aceasta se face in baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, in baza certificatului de nastere. 

Pentru inscrierea persoanelor in cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate, certificatelor de stare civila sau titlurilor de proprietate, normele stabilind ca acestea pot fi doar verificate vizual pentru conformitate", subliniaza Autoritatea de Protectia Datelor in ghid.

Mai exact, este vorba despre Normele metodologice de aplicare unitara a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

In concluzie, solicitarea de copii dupa documentele proprietarilor este o practiva ilegala. La fel si solicitarea de informatii, cum ar fi profesia. Aceste lucruri sunt considerate excesive in legislatia de protectia datelor. Solicitarea acestor date, potrivit Legii nr. 190/2018, impune obligatia de a numi un responsabil cu protectia datelor, adica angajarea unui specialist in domeniu, scrie avocatnet.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea