Cum sa...

#reciclare selectiva #colectare deseuri #reciclare

5 pasi simpli pentru a incepe colectarea selectiva a gunoiului, chiar azi

Daca te-ai gandit si tu sa incepi sa colectezi separat deseurile, dar nu stii de unde sa incepi, acest articol este pentru tine! Sunt cativa pasi simpli de urmat si poti incepe chiar astazi, indiferent daca locuiesti intr-un spatiu mare sau mai mic, precum sunt apartamentele de bloc, iar  Mihai Seitan, specialistul MAM Bricolaj, ti-i explica pe indelete.

Colectarea selectiva a gunoiului a devenit obligatorie din iulie 2019 si incet, incet pe intreg teritoriul Romaniei au inceput sa apara pubele speciale pentru colectarea selectiva a deseurilor. E important sa stii ca, din deseurile care ajung la groapa de gunoi, aproximativ 80% pot fi reciclate sau reutilizate daca sunt colectate separat. Deci, cu putin efort de a separa gunoiul, putem ajuta fiecare la reducerea poluarii si mai ales la reducerea consumul de energie.

Primul pas este informarea. Exista 4 categorii principale de deseuri: Hartie/ Carton, Platisc/Metal, Sticla si Reziduale/Menajere, iar felul in care le colectezi este foarte important deoarece recipientele colectate trebuie sa fie goale, curate si uscate pentru a putea fi reciclate, altfel vor ajunge inapoi la categoria de gunoi menajer.  De exemplu cutia de la pizza nu poate fi reciclata daca are urme de ketchup sau mozzarela pe ea, deci o vei pune la deseurile reziduale. Acelasi lucru este valabil si in cazul recipientelor din materiale combinate.

Pasul 2 este sa vezi care este cel mai apropiat punct de colectare si in felul acesta poti sa faci drumurile saptamanal sau chiar la cateva zile. Pe hartareciclarii.ro gasesti informatii despre aceste puncte de colectare si cel mai important este, ca poti vedea si ce tipuri de deseuri primesc. La centrele de colectare de la magazinele mari, poti duce chiar si baterii, obiecte electronice si electrocasnice defecte de mici dimensiune, precum si becuri.

Pasul 3 si poate cel mai complex pentru toata lumea, amenajarea unui loc de colectare a deseurilor. Totusi nu trebuie sa te sperii ca nu ai loc, pentru ca nu vei avea nevoie de un spatiu mult mai mare decat cel pe care il aveai pana acum pentru gunoi, ci doar de putin ajutor pentru a-l reorganiza. Iata cateva idei:

- Daca pana acum foloseai un cos de gunoi separat de mobilierul de bucatarie, atunci poti inlocui acest cos de gunoi cu unul supratejat pe categoriile de reciclare sau poti alege un cos de gunoi impartit in mini compartimente separate

In cazul in care aveai gunoiul intr-un dulap sub chiuveta, in functie de deschiderea acestui dulap ai mai multe optiuni:

- Pentru un dulap cu sertare, poti opta pentru recipiente create special in functie de dimensiunea sertarului pe care-l ai, de la 60 la 90 cm latime. Doar tragi sertarul si arunci gunoiul acolo unde ii este locul.

- Pentru un dulap cu usa, exista si aici solutii, poate chiar mai practice deoarece capacul gunoiului se va ridica automat in momentul in care vei deschide usa. Montajul acestor cosuri, nu trebuie sa te sperie, sa stii! Chiar daca par complexe, sunt foarte usor de montat folosind doar o surubelnita.

Pasul 4 este sa faci vizibila impartirea deseurilor pe categorii, astfel ca oricine foloseste gunoiul la tine acasa, sa stie unde arunca un anumit gunoi. In plus, atunci cand mergi cu ele la punctul de reciclare, stii deja dupa capacul recipientului ce arunci si unde. Culorile folosite sunt:  galben pentru plastic/ metal, verde pentru sticla, albastru pentru hartie/carton si gri pentru deseurile menajere/reziduale, dar poti folosi si etichete amuzante precum cele pe care le gasesti pe site-ul reciclare.declic.ro.

Pasul 5 este poate cel mai important si anume reutilizarea deseurilor pentru ca cea mai buna reciclare este refolosirea obiectelor in mod inteligent. Desi acesta este un subiect pe care-l putem dezvolta intr-un alt articol dedicat, iti las cateva idei practice pe care le poti folosi oricand. Foloseste sticlele din plastic pentru a face ghivece pentru flori, sticlele de vin pot deveni sfesnice atipice, iar conservele pot deveni suport de creioane sau chiar de ustensile de bucatarie, doar sa fii atenta la marginile mai taioase, asigura-te ca nu vor exista accidente.

Daca vrei  sa aduci acest proces de reciclare selectiva si la birou, poti urma aceiasi pasi. Atata timp cat ai recipiente dedicate pentru cele 4 categorii de deseuri si le semnalezi clar prin etichete colorate, atunci tututor le va fi foarte usor sa respecte sistemul.

Iata ca nu e chiar atat de greu sa faci si tu colectarea selectiva a deseurilor! Ai nevoie doar de putin timp pentru informare si gata, vei fi si tu unul dintre eroii planetei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea