Casa de Craciun

#ce este lerul #ler #craciun #colinde

Ce este lerul, despre care se vorbeste si canta adesea in preajma Craciunului. Cum arata si la ce este utilizat

 

Lerul, cunoscut si sub numele de lut, reprezinta o materie prima naturala care a fost folosita de-a lungul istoriei umane pentru diverse scopuri, de la constructii si obiecte de uz casnic pana la creatii artistice si obiecte de cult.  

Ce este lerul? Acesta este un sediment mineral compus in principal din silicat de aluminiu hidratat. Se formeaza in urma descompunerii rocilor, sub actiunea vantului, a apei si a altor factori de mediu. Se gaseste in multe culori de la alb, la gri si rosu, in functie de compozitia chimica. Una dintre caracteristicile definitorii ale lerului este capacitatea sa de a absorbi apa si de a deveni plastic cand este umed. 

Cum si pentru ce se utilizeaza lerul

Lerul l este folosit pentru fabricarea caramizilor si a blocurilor ceramice, care sunt esentiale pentru construirea zidurilor si a structurilor. Lerul este apreciat pentru durabilitatea si izolatia termica pe care o ofera. 

Totodata, artistii au folosit lerul pentru a crea sculpturi si opere de arta timp de milenii. Este folosit si in medicina. Lerul ajuta la fabricarea ghipsului. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului