La inceput realizate din metal, iar mai tarziu , din sticla cristalina de catre venetieni, ravnite cu ardoare, nedepasind dimensiunile unei farfurii, oglinzile aveau sa fie, o buna bucata de timp, simbolul luxului aristocratic. “Fiind un pretios ajutor pentru punerea in valoare a luminii si a frumusetii, oglinda ocupa un loc de cinste printre mobile si aduce stralucire in locuintele prost laminate“, este de parere Sabine Melchior-Bonnet, autoarea " Istoriei oglinzii".
Ca si in vremurile de demult, si astazi oglinzile constituie un mijloc excelent de a aduce lumina incaperilor, mai ales in vestibule si in spatiile intunecoase, unde lumina naturala patrunde mai putin.
Ele fac parte integranta din decoratie, si spre deosebire de secolele XVI-XVIII, cand erau rare si la preturi exorbitante (“..doar cei mai bogati aveau oglinzi in care se puteau vedea din cap pana in picioare..”), astazi oglinzile sunt accesibile tuturor, intr-o mare varietate de forme si marimi. Ramane doar sa alegeti oglinda retro sau moderna care va place. Puteti, de asemenea, apela la un designer pentru crearea oglinzii sur mesure in caz ca nu gasiti ce v-ar placea.
Oglinda da profunzime spatiului
In aceasta superba oglinda, ferecata in rame pretioase, facute din borduri de oglinda bizotate care prelungesc efectele optice, se reflecta o a doua canapea a salonului, ca si dantela balconului si azurul cerului.
Raze glamour
In imaginea de mai jos, un cadru in forma de soare inconjoara o oglinda in forma de hublou… in care imaginea salonului se vede ca intr-un borcan cu pestisori rosii.
Reflexii retro
Iata si o frumoasa decoratie pentru un perete : o colectie de oglinzi cu maner, care ne amintesc de vremurile in care oglinda nu era mai mare de 10-15 cm si avea incrustate pe spate scene de vanatoare sau de dragoste.
Ornamentatia bogata valorizeaza spatiul
Prin ornamentatia bogata, aceasta oglinda care se acorda perfect cu motivul tapetului, ca si mobila de sub ea, capteaza atentia, valorizand spatiul.
Mobilier placat cu oglinzi
De un farmec aparte este mobilierul placat cu oglinzi, la mare moda de altfel.
Dressing placat in oglinzi
Iata ce frumos se pierde in decor acest dressing, iar camera pare mai mare, mult mai mare...
Oglinda din baie
In cazul in care nu dispuneti de o oglinda superba pentru baie, o adevarata piesa de rezistenta ca in imaginea de mai jos, incercati sa va puneti in baie o oglinda cat mai mare posibi. N-o sa va para rau!
Splendoarea oglinzilor venetiene
“…Pentru cel care s-a privit o data intr-o oglinda venetiana nici o comparatie nu mai este posibila..”.
Jocul oglinzilor sau retrospectiva asupra oglinzii
“Omului de astazi, obisnuit sa-si regaseasca imaginea in orice clipa in oglinzi, fotografii si camere video, ii este greu sa masoare impactul extraordinar pe care l-a avut asupra sensibilitatilor posibilitatea de a se vedea din cap pana-n picioare si revolutionarea perceptiei spatiului pe care a provocat-o acoperirea cu oglinzi a unor mari portiuni de perete, deasupra semineelor sau intre doua ferestre. Cum traiau oamenii cu un chip, cum locuiau intr-un corp pe care, fara ajutorul oglinzii, le cunoasteau mai ales din privirea celorlalti? Inchipuiti-va mirarea celui care isi intalneste pentru prima oara imaginea! Cum a fost oare resimtita aceasta rasturnare a echilibrelor, a golurilor si a plinurilor, a exteriorului si a launtricului, provocata de jocul oglinzilor?“ ("Istoria Oglinzii" – S. Melchoir-Bonnet)
Date contact:
Mioara Stoenica
Tel. 0723 376 276
E-mail: mioarastoenica@yahoo.com
Web: mioarastoenica.com