Casa

#pat #dormitor #relaxare #perne decorative #culori dormitor #design dormitor

Expertul Acasa.ro, arhitectul Irina Lega: Culori potrivite pentru dormitor

Dormitorul este unul din spatiile cele mai personale dintr-o casa. Pentru multi dintre noi, dormitorul este o zona asociata cu relaxarea si este un refugiu din cotidian.  Pentru dormitor sunt recomandate culorile reci (albastru, mov, verde), care dau somnolenta, dar asta nu inseamna ca nu putem folosi si culori calde sau vibrante. Practic, in dormitor, fiind un spatiu de relaxare, putem folosi orice culoare care ne binedispune si ne relaxeaza, bineinteles respectand un concept de design gandit dinaintea executarii amenajarii.

Daca aveti un ritm de viata agitat si stresant, puteti amenaja dormitorul astfel incat sa devina locul unde va relaxati dupa o zi obositoare. Puteti face o astfel de amenajare creand un design echilibrat prin folosirea simetriei si utilizarea unei game cromatice bazata pe culori linistitoare. Spre exemplu, puteti alege un pat cu o tablie decorativa mare, pe care sa-l pozitionati pe centrul unui perete. Pentru a accentua simetria puteti incadra patul cu doua noptiere de aceleasi dimensiuni.

Pentru a face din dormitorul dumneavoastra un spatiu relaxant, renuntati la luminile puternice si reci. Puteti alege corpuri de iluminat dimabile, cu ajutorul carora puteti seta intensitatea luminii.

Incercati sa creati in dormitor un spatiu cat mai aerisit, fara dezordine, astfel veti adormi mult mai usor. Va recomand sa alegeti un dulap realizat la comanda, incastrat si multifunctional in care sa depozitati si alte obiecte pe langa cele uzuale.

In dormitor puteti obtine o atmosfera odihnitoare folosind culori linistite, staurate, pastelate.

Folositi atat nuante reci, cat si calde alaturi de culori neutre pentru a crea un echilibru cromatic. Tonurile delicate de galben, albastru, oranj si verde sunt potrivite pentru dormitoare. Daca simtiti nevoia de mai multa culoare puteti alege perne decorative sau rame pentru fotografii in culori mai puternice.

Atunci cand alegeti paleta cromatica pentru dormitor tineti cont si de dimensiunea incaperii. Daca dormitorul pe care doriti sa-l amenajati este mic, incercati sa alegeti culori care sa dea senzatia de mai mult spatiu.

Nuantele pamantii (crem, bej, culoarea nisipului, maro, galben, oranj) sunt des folosite in amenajarile contemporane si in cele mediteraneene. Acestea creeaza o atmosfera calda, familiala si, daca le utilizati impreuna cu un mobilier alb, puteti da impresia de o camera mai mare. Nunatele de bej pot oferi dormitorului dumneavoastra un aer sofisticat si elegant. Griul este o culoare neutra care stabilizeaza si armonizeaza perfect celelalte culori.

Culorile linistitoare, cum sunt nuantele de albastru si verde, se folosesc foarte des pentru amenajarea dormitorului pentru ca ofera o stare placuta de confort si odihna. Daca dormitorul dumneavoastra este mic, evitati sa folositi o culoare foarte inchisa sau in cantitate prea mare, pentru ca atmosfera va fi incarcata si spatiul va parea aglomerat.

Nuantele de alb sunt recomandate pentru dormitoarele foarte mici, pentru ca sunt culori luminoase si dau senzatia de mai mult spatiu.

Totusi, si o camera alba poate parea rece si neprimitoare daca nu este bine accesorizata. Incercati sa folositi nuante precum ivoriu, crem, gri deschis impreuna cu albul pur pentru a crea diferite jocuri de culoare.

Albul reprezinta din punct de vedere simbolic puritatea, fiind culoarea perfecta si este foarte des folosita in design interior datorita posibilitatilor nelimitate pe care le ofera.

Culorile puternice poti fi folosite si in dormitoare, dar este de preferat sa fie folosite in cantitati mici si impreuna cu nuante complementare.

Ce simbolizeaza culorile

Rozul este asociat cu feminitatea si puritatea, de aceea este cel mai des utilizat in camerele pentru fetite si adolescente. Dar nu trebuie sa folosim rozul numai pentru camerele copiilor, il putem folosi ca accent de culoare in orice camera prin prezenta unor decoratiuni contemporane.

Rosul este o culoare primara, calda si puternica si trebuie folosita cu moderatie intr-un dormitor, poate doar prin vopsirea unui singur perete.

Galbenul pur este o culoare destul de greu de utilizat in dormitor pentru ca poate da senzatie de agitatie. De aceea trebuie folosita cu moderatie si aplicata doar pe anumite zone ale camerei. Nuantele de galben pal pot fi foarte bine folosite in dormitoare.

Violet este o culoare puternica, asociata cu regalitatea. Chiar daca este o culoare foarte placuta este important, ca in dormitor sa fie folosite in cantitati reduse pentru ca poate da o atmosfera coplesitoare, deprimanta.

Negrul este destul de rar folosit in dormitoare, dar este o culoare esentiala, care nu se demodeaza niciodata in arhitectura si design interior.

Date de contact: 

Arhitect de interior Irina Lega

Telefon: 0740.02.91.26

Web: square2design.webs.com/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Lega

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea