Animalute

#ciobanesc german #beagle #saint bernard #epilepsie animale #convulsii

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Semnele epilepsiei la animale

Epilepsia este o tulburare neurologica, congenitala sau dobandita, al carei tablou clinic se traduce prin crize convulsive. Sindromul epileptic este frecvent intalnit in practica veterinara, rasele predispuse fiind: Saint Bernard, Ciobanesc German, Beagle etc. Aparitia brusca a acceselor epileptice este inspaimantatoare pentru proprietar cu atat mai mult daca convulsiile sunt generalizate si puternice.

In prima faza a atacurilor, premergator convulsiilor, pacientul poate prezenta stari halucinogene sau poate incerca diferite senzatii (gustative, auditive etc.), cu caracter variabil, faza cunoscuta sub numele de AURA. In acest moment, animalul poate parea speriat, poate cauta atentia stapanului sau, dimpotriva, se poate ascunde.

Convulsiile determina caderea animalului pe o parte, spasme musculare, mai mult sau mai putin intense, fixarea privirii timp de cateva secunde, hipersalivatie, pierderea controlului asupra mictiunii/defecarii, pedalari ale membrelor.

Dupa incheierea atacului epileptic, animalul se poate recupera rapid sau in cateva ore, acesta putand parea dezorientat, aparent ”fara tinta” in deplasare, si manifestand/nu o senzatie de sete/apetit crescute.

Sindromul epileptic este descris ca avand doua manifestari principale:

  1. 1. petit mal (accese minore, fara manifestari convulsive);
  2. 2. grand mal (accese severe asociate unor convulsii generalizate).

Atacurile pot avea o durata variabila, de la cateva secunde pana la cateva minute. Uneori, un numar de accese convulsive se succeda cu rapiditate, animalul nereusind sa isi recapate cunostinta in intervalele dintre ele. Aceasta situatie se numeste Status Epilepticus si necesita asistenta veterinara de urgenta.

Factorii cauzali ai epilepsiei

Printre factorii care cauzeaza epilepsia se numara:

  • traumatisme cerebrale
  • tumori
  • accidente vasculare cerebrale
  • boli infectioase (Boala lui Carre)
  • infectii cerebrale.

In momentul in care animalul dumneavoastra sufera un atac epileptic trebuie sa:

  • indepartati de langa animal obiectele de care s-ar putea accidenta in timpul convulsiilor.
  • pastrati-va calmul, ramaneti langa animal si inveliti-l cu o patura.
  • nu incercati sa ii bagati mana in gura.
  • solicitati asistenta veterinara de urgenta daca convulsiile depasesc 5 minute.

Eliminarea completa a crizelor nu este intotdeauna un deziderat realist la pacientii epileptici. Identificarea factorului cauzal prin examene suplimentare nu este intotdeauna posibila, fapt care determina instituirea tratamentului medicametos ce vizeaza reducerea frecventei si intensitatii acceselor. Terapia se bazeaza pe administrare anticonvulsivantelor a la long, cu monitorizarea atenta a parametrilor hematologici. De cele mai multe ori, ineficienta tratamentului este data de administrarea incompleta a medicatiei sau de dozele insuficiente.

 

Nicoleta Simion 

Medic veterinar 

Centrul Medical Vet Care Clinic

Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36

Site: www.vetcareclinic.ro

Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea