Animale de companie

#pisici #animale #ingrijire

Cum sa ai grija de o pisica batrana

Ca si in cazul oamenilor, varsta inaintata isi pune amprenta si pe comportamentul si actiunile animalelor. In cazul pisicilor, aceste schimbari pot afecta atat stilul de viata, ele devenind mai apatice, ci si sanatatea. Majoritatea pisicilor batrane sufera de artrita, iar unele pot suferi de disfunctii ale vazului sau auzului. Din acest motiv, la varste inainte au nevoie de mai multa atenie din partea ta si de ingrijiri speciale.

 

1 Intretine-i aspectul

 

Unele pisici au tendinta de a slabi atunci cand imbatranesc si totodata intampina afectiuni la nivelul articulatiilor. De asemenea, odata cu inaintarea in varsta incep sa doarma mai mult decat in mod obisnuit si isi pierd interesul pentru propria ingrijire corporala .
 

Blanita
 

Blana unei pisici in varsta necesita ingrijiri speciale, mai ales in cazul in care felina ta nu mai acorda aceeasi importanta propriei igiene. Astfel va trebui sa o piepteni mai des decat o faceai in mod obisnuit. Pentru a elimina toate impuritatile din blana acesteia (particule de pra, mizerie, piele moarta etc.) care erau eliminata inainte de pisica prin spalare este important sa folosiesti o perie cu perii cat mai desi. Daca nu gasesti o astfel de perie poti opta pentru o prie normala, urmand ca dupa perierea obisnuita sa folosesti un pieptan cu dintii desi.
 

Urechile
 

Acorda o atentie deosebita urechilor. Pisicile batrane pot suferi adesea infectii. Desi nu este o regula, unele dintre ele surzesc complet, altele doar partial. Este totusi important petru sanatatea pisicii ca urechile sa fie curatate periodic, iar in cazul in care observi nereguli sa consulti medicul veterinar.
 

Gherutele
 

Faptul ca pisica nu mai acorda importanta mobilei nu inseamna ca nu trebuie sa-i gherutele. Acestea pot creste in exces si o pot incomoda sau chiar rani atunci cand se scarpina. Unghiile trebuie taiate periodic, la fel cum faceai si pana in prezent.

 

2 Hraneste-o adecvat

 

Adesea pisicile au probleme cu dintii, odata cu trecerea varstei. Unele exemplare pur si simplu ii pot pierde in timp ce altele pot suferi de anumite afectiuni precum inflamari ale gingiei sau depuneri de tartru. Desigur, toate acestea necesita un consult veterinar de specialitate.

In special pentru pisicile care si-au pierdut dintii, dar si pentru celelalte, este bine sa se evite hranirea cu hrana speciala, uscata sau cu alimente tari. Este indicat sa urmeze o dieta bazata pe carne cruda si/sau mancare umeda pentru pisici. Cu toate acestea, trebuie sa ceri sfatul medicului. Acesta iti va spune de ce alimente trebuie sa beneficieze felina si in ce cantitati, in functie de afectiunile de care mai sufera.

 

3 Usureaza-i accesul in locurile preferate

 

Deoarece o pisica batrana nu mai este la fel de energica si flexibila in miscari ca atunci cand era tanara, este posibil ca aceasta sa nu mai ajunga in locurile preferate sau sa se raneasca cand sare de pe obiectele de mobilier. Desi aterizeaza intotdeauna in picioare si pot sari de la inaltimi mari fara a pati nimic, la batranete nu se mai aplica in totalitate aceste reguli. La aceasta varsta animalul se poate rani usor daca sare de la inaltimi mari.

Pentru a-i usura accesul in locurile preferate, cum ar fi pervazul casei, ar fi bine sa pui langa acesta un scaun sau sa montezi o mica rampa pe care pisica sa poata urca si cobora in siguranta. De asemenea, evita sa ii facilitezi accesul catre corpurile de mobilier foarte inalte. Odata ce ajunge acolo poate fi tentata sa sara direct jos si astfel se poate rani.

 

4 -i litiera daca este necesar

 

Este indicat sa pui litiera intr-un loc cat mai accesibil pentru ea. De asemenea, in cazul in care ai optat pentru o litiera cu peretii inalti si observi ca intampina greutati la intrarea in aceasta, ar fi bine sa o schimbi cu o litiera cu peretii mai mici.

 

5 Fereste-o de stres

 

In aceasta perioada pisicile se pot stresa mult mai usor. Acestea accepta mult mai greu o pisica noua in casa sau un alt animal. De asemenea, evita pe cat posibil sa o iei cu tine in calatorii.

Daca ai o pisica careia nu-i place sa stea prin preajma cand aveti musafiri este de preferat sa o tii intr-o camera separata cand primesti vizite de la rude, cu atat mai mult cu cat vor fi prezenti si copii. Acestia pot chinui felina si o pot stresa fara sa vrea.

 

6 Du-o mai des la medicul veterinar

 

Desigur, in perioada de batranete pisica trebuie sa beneficieze de mai multe vizite la medicul veterinar. Daca pana acum putea merge la consultul periodic o data pe an, acum lucruri se vor schimba putin. Animalul are nevoie de mai multe investigatii si mai dese, deoarece riscul sa se imbolnaveasca este mult mai mare. Astfel se recomanda ca in decursul unui an sa se faca minim doua vizite la medicul veterinar.

Sursa foto : www.about.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea