Pielea si blana animalelor reflecta starea de intretinere a acestora si reprezinta un indicator important al starii de sanatate. Atentia zilnica acordata cainelui sau pisicii dumneavoastra va va ajuta sa aveti un animal sanatos, de care sa va puteti bucura si care sa nu va dea batai de cap din cauza parului lasat in toate colturile casei.
Cei mai multi proprietari cunosc deja o chestiune foarte simpla: animalul naparleste de doua ori pe an. Ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca acest proces fiziologic apare natural si ciclic doar la animalele care traiesc liber afara.
In conditiile in care discutam despre modificarea conditiilor de viata ale acestora si cresterea unui animal in apartament/casa, naparlirea nu se va mai produce cu aceasi regularitate din cauza temperaturii constante a mediului ambiant. Acesta este motivul pentru care animalul isi pierde podoaba capilara treptat, neregulat si uneori pe tot parcursul anului.
Periajul zilnic al blanii, obligatoriu
Din fericire, exista si solutii care ne pot ajuta sa mentinem intregul proces sub control. Periajul zilnic al blanii trebuie sa devina pentru proprietar un act reflex, asa cum zilnic animalul trebuie sa fie hranit. 10-20 de minute de periaj zilnic vor ajuta la indepartarea parului mort, prevenirea aparitiei caltilor atat de neplacuti si imbunatatirea circulatiei sangvine.
Cand este necesara tunderea
Pentru rasele cu par lung, aparitia ghemotoacelor de blana este o reala problema, intrucat de cele mai multe ori tunderea completa a animalului este singura optiune.
Sedintele de toaletare trebuie sa se desfasoare intr-un mod placut, fara fortarea animalului si cu acordarea de recompense, fapt ce va conduce la acceptarea manoperei de catre animal.
Baia, o data pe luna, cu produse speciale
Pentru mentinerea igienei se va apela bineinteles si la baia animalului. Din pacate, in mod deosebit la cainii de talie mica, contrar indicatiilor medicale, proprietarii spala animalele saptamanal. Baia trebuie facuta cel mult o data pe luna.
In rest, se pot curata labutele ori de cate ori animalul vine de afara. Se vor folosi pentru baie produse de uz veterinar (sub nici o forma sampoane uz uman), iar in timpul baii se vor proteja urechile cu tampoane de vata.
Nicoleta Simion
Medic veterinar
Centrul Medical Vet Care Clinic
Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A, sc. B, ap. 36
Site: www.vetcareclinic.ro
Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206