Viata aici, in plan terestru, este masurata in timp, este limitata intre timpul nasterii si timpul plecarii noastre. Unii dintre noi intelegem ceva in aceasta perioada de timp si nu ne raportam decat la ceea ce este aici si acum. Altii, spirite evoluate, cum le numim cu totii, se pare ca au inteles “secretele” sau au avut acces la “cunoasterea” lumii. Ei sunt iluminati precum Iisus, Buddha, Mahatma Gandi, Osho etc. Ca sa nu gresim si sa desconsideram un animal sau sa-l consideram mai mult decat merita, am incercat sa aflu, sa invat de la cei invatati - ce spuneau si cum considerau ei aceasta problema.
In Geneza, Dumnezeu a zis: “Nu este bine ca omul sa fie singur, am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el”. Astfel, Dumnezeu creeaza animalele ca ajutor potrivit si companie pentru om si il lasa pe Adam sa le dea nume.
Adam, primul om creat de Dumnezeu, a pus nume animalelor din iubire si consideratie in raport cu acestea. Nu putem sa credem ca ura animalele,
dar in acelasi timp la dadea fiecaruia cate un nume.
Ma gandesc la spusele lui Iisus “Iubeste-ti aproapele”. El nu spune iubeste omul, spune iubeste aproapele. Aproapele poate fi orice fiinta din apropierea ta, orice fiinta pe care o vezi in suferinta, nu doar omul. Nu degeaba iti iese un caine in cale, poate ca este acolo ca sa-ti testeze Dumnezeu compasiunea sau alte calitati. Reactia ta la aceasta intalnire descrie ceea ce esti tu in acel moment.
Oamenii sunt creati din iubirea lui Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa - atentie, asemanarea Sa. Avem, deci, chipul, dar asemanarea? Iar oamenii astfel creati sunt lasati sa ingrijeasca de creatia Domnului nu sa fie nemilosi cu aceasta creatie.
Ingrijiti si bucurati-va de aceasta creatie, nu fiti nemilosi cu creatia Domnului. Daca ea a fost creata pentru noi si ne-a fost daruita inseamna ca El stie de ce. Si poate intr-o zi o sa ne intrebe: ce-ai facut cu cainele care era aproape de tine (aproapele tau)? L-am ucis, l-am lasat sa-l ucida altii….e bun acest raspuns?
Mahatma Gandi spune, intr-un mod inteles de toti care nu mai are nevoie de interpretari, faptul ca: “Maretia unei natiuni si progresul ei moral pot fi masurate prin felul in care sunt tratate animalele. A nesocoti o singura fiinta inseamna sa nesocotesti fortele divine, aducand stricaciuni astfel nu doar acestei fiinte, ci, prin ea, intregii lumi. “
Semnificatiile cainelui in diverse culturi
Daca vreau sa merg mai departe in timp, in mitologia greaca sau indiana inainte de crestinism voi intalni animalele cu atribute dintre cele mai diverse.
Cainele simbolizeaza fidelitatea, curajul. Egiptenii credeau ca un caine isi urmeaza stapanul si in viata de apoi.
Grecii si celtii atribuiau cainelui puterea de a vindeca. Azi stim din studii stiintifice ca un caine are anumite calitati care ajuta la vindecarea unor afectiuni.
Multe popoare considera unele animale sacre: vaca la indieni, cainele la greci si egipteni. Cerber, din mitologia greaca, cel care pazea intrarea in lumea de dincolo, este infatisat ca un caine cu 3 capete.
Zodiacul chinezesc denumeste fiecare zodie dupa un animal: oaie, capra, caine, maimuta etc.
Este stiut faptul ca in orasele in care nu sunt caini se inmultesc excesiv sobolanii care aduc molime grave.
Sunt lucruri la care putem sa reflectam cu totii indiferent de locul unde ne aflam, de pozitia pe care o avem, de situatia in care ne gasim. Inaintasii nostri erau asa de primitivi si nu stiau nimic sau noi ne-am indepartat de punctul zero?