Babesioza, boala care se transmite prin intermediul capuselor, devenit un subiect intens disputat prin prisma imbolnavirilor produse la caini, prezinta interes atat pentru clinicieni, cat si pentru epidemiologi din cauza faptului ca oamenii se pot contamina ocazional de la animale.
Babesioza este o boala cu caracter sezonier, incidenta maxima este atinsa in luna aprilie, insa in ultima perioada au aparut imbolnaviri la caini pe tot parcursul anului.
Babesiile sunt hemoparazitii (patrund in hematii pe care le distrug) care determina o anemie hemolitica grava punand astfel viata animalului in pericol in lipsa instituirii tratamentului specific si de sustinere.
Agentii etiologici raspunzatori pentru aparitia imbolnavirilor la caini sunt:
- Babesia canis
- Babesiagibsoni
Cainii mici, cei mai afectati
Cainii de toate varstele se pot imbolnavi, dar s-a observat o receptivitate mai ridicata in randul animalelor tinere, a celor stresate, batrane sau imunosupresate (un studiu efectuat de catre Onderstepoort Veterinary Academic Hospital a evidentiat ca 77% dintre cainii infestati erau mai mici de 3 ani).
Perioada de incubatie a bolii este de 10-14 zile si debuteaza cu o simptomatologie clinica complexa:
- Febra
- Abatere, inapetenta
- Subicter/icter
- Anemie
- Tulburari respiratorii/nervoase
- Hemoglobinurie (urina inchisa la culoare).
Momentul interventiei medicale este deosebit de important, astfel incat, daca animalul este prezentat la medic in timp util de la primele semne clinice, evolutia cazului poate fi una favorabila.
Diagnoticul se va stabili prin corelarea datelor clinice si confirmat pe baza examenului microscopic al frotiului de sange.
In ce consta tratamentul
In momentul confirmarii bolii, medicul veterinar va alege abordarea terapeutica potrivita cazului.
Astfel se recomanda tratament specific care vizeaza eliminarea babesiilor (se administreaza diferite preparate de tipul Berenil, Imizol etc.) si stabilizarea hematologica si clinica a pacientului.
Cazurile necomplicate pot raspunde pozitiv tratamentului specific si pot obtine o recuperare rapida.
In situatia in care ne confruntam cu o anemie accentuata (Hematocrit < 20% si Hemoglobina < 8 g/dl) se impune terapia prin hemotransfuzie.
Tratamentul de electie va fi insotit de tratament de sustinere in functie de rezultatele investigatiilor hematologice. Se vor administra:
- protectoare hepatice
- vitaminoterapie
- antibioterapie (se utilizeaza antibiotice cu spectru larg care pot traversa bariera hematoencefalica)
- preparate antianemice
Profilaxia
Va recomand deparazitarea externa cu regularitate a aimalului, precum si vaccinarea profilactica a prietenului dumnevoastra.
Nicoleta Simion
Medic veterinar
Centrul Medical Vet Care Clinic
Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A, sc. B, ap. 36
Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206