Amenajarea casei

#becuri fluorescente #mercur1 #infertilitate feminina #animale de companie #insomnii

Pericolele din spatele becurilor fluorescente

Becurile fluorescente sau economice sunt promovate intens , gratie faptului ca economisesc resursele energetice si reduc poluarea. Adevarul mai putin placut despre aceste accesorii de iluminat este acela ca fiecare bec contine aproximativ 5 miligrame de mercur, cantitate suficienta pentru a contamina peste 20 de metri cubi de apa.

Becurile fluorescente nu sunt periculoase, cata vreme sunt folosite si depozitate corespunzator. Agentia Americana de Protectie a Mediului atrage, totusi, atentia asupra potentialelor riscuri la care se expun consumatorii care nu utilizeaza prudent becurile economice.

Becurile fluorescente si imbolnavirea

Cantitatea mica de mercur din becurile fluorescente devine o amenintare reala pentru sanatate, daca becul se sparge, iar metalul ajunge in contact cu o persoana. Intoxicatia cu mercur poate cauza simptome foarte neplacute.

Expunerea restransa la mercur (mai putin de 5 mg) poate provoca tremur al corpului, schimbari de dispozitie (metalul greu ataca sistemul nervos), insomnii, dureri musculare si de cap.

In schimb, expunerea prelungita la mercur declanseaza simptome mult mai grave: dificultati de concentrare si invatare, tulburari de personalitate, pierderea auzului si a memoriei, disfunctii neurologice, tulburari cerebrale si boli renale. Femeile insarcinate expuse la mercur pot naste bebelusi cu malformatii.

Becurile fluorescente si animalele

Animalele au si ele de suferit de pe urma scurgerilor de mercur din becurile economice, fie ca sunt domestice sau salbatice (deversarile de mercur din ape omoara fauna acvatica si imbolnavesc animalele care se adapa).

Studiile de specialitate arata ca mercurul produce infertilitate la animale, defecte cromozomiale si de reproducere, insuficienta renala, boli digestive si intestinale.

Prevenirea pericolelor

Intrucat becurile economice contin vapori de mercuri care emit raze UV atunci cand sunt strabatute de curentul electric, specialistii recomanda introducerea becurilor doar in corpuri de iluminat din sticla. Nu te expune direct luminii becului, pastrand o distanta de aproximativ 2 metri de acesta, cand este aprins.

Cand arunci un bec economic, ai grija sa nu fie predispus spargerii (intereseaza-te asupra locurilor in care sunt colectate pentru reciclare). Daca se sparge, deschide rapid o fereastra si lasa becul 15 minute expus la aer. Foloseste banda adeziva pentru curatarea fragmentelor (fara matura sau aspirator) si pune-le intr-un borcan din sticla bine sigilat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea