Amenajarea casei

#casa #sfaturi practice casa # mobila ratan #reparatii mobila ratan

Cum sa repari mobila din ratan

Atunci cand repari mobila acasa economisesti bani si timp. Pentru a proteja mobilierul poti folosi si diverse materiale cu care sa acoperi mobila din ratan, precum paturi sau perne. Iata mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta sa ingrijesti corespunzator mobilierul din ratan.

Ce trebuie sa stii despre mobilierul din ratan

Materialul folosit pentru mobila din ratan este un tip special de trestie obtinut din anumite specii de palmieri. Acesti palmieri cresc in tari tropicale din Asia, Africa si Australia. Unicitatea ratanului este datorata faptului ca este un material foarte rezistent si flexibil in acelasi timp.

Trestia de palmier poate fi prelucrata intr-o serie de obiecte de mobilier elegante si confortabile. Din ratan se pot obtine fotolii, scaune, canapele, mese si multe altele. Mobilierul din ratan are o serie de avantaje, printre care si textura confortabila si aspectul placut.

Acest material poate fi vopsit sau lacuit. Mobilierul din ratan este usor si poate fi mutat cu usurinta in orice loc. Este un material durabil, care rezista foarte multi ani. In timp insa, pot aparea mici probleme, care pot fi reparate cu usurinta, acasa.

Cum sa repari mobila din ratan

Una dintre principalele probleme ale mobilierului din ratan este ca se decoloreaza rapid atunci cand este expus timp indelungat la lumina directa a soarelui. In sezonul rece, mobilierul din ratan devine sensibil si se poate crapa. Pentru a repara mobilierul din ratan este indicat sa te aprovizionezi cu lipici, ciocane, glaspapir, vopsea sau ulei de in.

Pentru inceput, trebuie sa verifici toate imbinarile mobilierului deoarece au tendinta sa slabeasca in timp. Este indicat sa folosesti o surublenita cu care sa strangi bine imbinarile mobilierului. Pentru a te asigura ca imbinarile mobilierului sunt rezistente poti aplica si un strat de lac sau vopsea.

Verifica si locurile in care mobilierul este ciobit. Poti folosi o bucata de glaspapir cu care sa netezesti locul respectiv, dupa care sa aplici un strat de lac sau vopsea.

Daca impletitura mobilierului a fost afectata, poti incerca sa o refaci chiar tu, acasa. Nu este insa o treaba usoara si trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. Inainte insa de a te apuca de treaba trebuie sa verifici bine modelul impletiturii si sa te apuci doar dupa ce esti sigur ca poti termina. Poti incerca sa desenezi modelul pe o coala de hartie si apoi sa reproduci modelul.

Crapaturile din mobilier pot fi acoperite foarte usor cu un strat de lac sau vopsea. Atunci cand mobilierul tau din ratan se decoloreaza din cauza expunerii indelungate la soare, este indicat sa aplici un strat de lac sau de vopsea. Lasa vopseaua sa se usuce complet inainte de a folosi mobila.

O alta metoda eficienta de a astupa crapaturile din mobila de ratan este sa aplici un strat de ulei de in incins. Acest lucru ajuta la dilatarea ratanului si la umplerea gaurilor si crapaturilor. Inmoaie o pensula in ulei si apoi aplica pe mobilier. Lasa uleiul sa patrunda timp de 30 de minute dupa care sterge mobila cu o carpa uscata si curata. Prin aplicarea acestui strat de ulei, mobilierul isi va prelungi durata de viata cu cativa ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea