Amenajarea casei

#ceara de albine # utilizare ceara #lumanari ceara

Ceara de albine: 6 utilizari interesante

Ceara de albine este rezultata in procesul de creare a mierii si are o multime de beneficii! Folosit in industria cosmetica, alimentara si farmaceutica, acest produs versatil are numeroase intrebuintari si in casa si in jurul acesteia. Descopera-le, in continuare, pe cele mai interesante!

1. In atelier

Daca in preajma casei ai un atelier de lucru, afla ca piulitele si suruburile ruginite pot fi scoase mai usor daca picuri pe ele cativa stropi de ceara de albine topita. Atunci cand trebuie sa bagi suruburi intr-o bucata de lemn nou, introdu-le in prealabil in ceara lichida pentru a evita ca acestea sa crape lemnul.

2. Lumanari din ceara

Lumanarile din ceara de albine rezista mai mult, au flacara mai puternica si sunt mai eco decat acelea din parafina. Ceara de albine, in stare bruta, sa gaseste si in comert (de pilda, poti comanda online), astfel incat iti poti crea propriile lumanari naturale chiar la tine acasa. Daca te intrebi care este compozitia lumanarilor din comert, afla ca acestea nu contin decat 10%-15% ceara pura. Lumanari din ceara de albina naturala mai poti gasi, in prezent, doar la anumite manastiri .

3. Rafturi si geamuri intepenite

Daca ai probleme cu rafturile si geamurile care se deschid greu sau chiar deloc, foloseste-te de o bucata de lumanare din ceara de albine pentru a freca zonele cu probleme. Ulterior, rafturile si ferestrele tale ar trebui sa mearga ca... unse!

4. Ata de cusut

Daca trebuie sa cosi un material dur, ceara de albine iti vine din nou intr-ajutor: freaca, de cateva ori, bucata de ata de o lumanare naturala, iar aceasta va trece mai usor prin respectivul material. De asemenea, ceara de albine va preveni incalcirea firelor de ata mai lungi.

5. Produse din piele naturala

Pentru ingrijirea si impermeabilizarea produselor din piele naturala, ceara de albine este o solutie ieftina si utila! Nu trebuie decat sa freci o bucata de ceara de albine de ghete, cizme, genti si alte obiecte din piele. La final, lustruieste-le cu o carpa uscata, indepartand surplusul.

6. Protectie impotriva ruginii

Pentru ca obiectele din metal sa nu rugineasca, protejeaza-le cu ceara de albine! Tratamentul cu acest produs natural poate fi aplicat uneltelor pe care le folosesti in casa si in jurul acesteia, inclusiv asupra celor din fonta. De asemenea, poti proteja impotriva degradarii si manerele din lemn.

Daca vrei sa iti prepari singur o crema din ceara de albine pe care sa o utilizezi in propria casa, iata o reteta usoara! Topeste o bucata de ceara de albine, maruntita, la foc mic. Dupa ce aceasta s-a topit, ia-o de pe foc si adauga aceeasi cantitate de terebentina, plus inca o jumatate de cantitate de ulei de seminte de in.

Amesteca bine si lasa mixul sa se raceasca, pana cand are consistenta unei creme. Atentie! Nu adauga terebentina daca ai ceara pe foc - aceasta substanta este inflamabila! Amestecul obtinut poate fi folosit in situatiile de mai sus, in special pentru a ingriji pielea naturala, cat obiectele din metal si din lemn.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului