Amenajarea casei

#electricitate #acoperis #energie solara #energie #panouri solare

Beneficiile oferite de energia solara

Tehnologia pentru captarea si convertirea energiei solare are o vechime de peste 100 de ani. Insa, odata cu cresterea preturilor la combustibili (gaze naturale si petrol), exploatarea acestei tehnologii a capatat mai multa importanta. Aceasta tehnologie a permis convertirea energiei solare in energie termica si electrica. Avantajele sunt nenumarate, de la durabilitate la siguranta personala si protejarea mediului.

1 Energia solara iti ofera curent si caldura
 

Convertirea radiatiei solare poate duce la energie termica, dar si energie electrica. Astfel, utilizatorul este de doua ori castigat, putand face economie la consumul de curent si apa calda. Energia solara obtinuta este utilizata pentru diverse nevoi precum:

  • incalzirea apei folosite in casa
  • incalzirea spatiilor de locuit
  • incalzirea piscinelor
  • racirea prin sistemele de aer conditionat
  • iluminatul casnic
  • alimentarea cu energie a unor aparate casnice mici
  • iluminatul in curte si gradina.
     

2 Energia solara este accesibila oricui
 

Energia solara este accesibila oricui. Romania este o tara cu un potential solar ridicat, perioada in care se poate capta cel mai bine energie solara fiind in perioada martie-noiembrie. In comparatie cu alte tari cu un climat temperat, Romania se situeaza in zona europeana B de insorire, oferind astfel avantajul utilizarii acestei forme de energie.

Unitatile care genereaza energie solara sunt flexibile, putand fi instalate aproape in orice tip de spatiu. Prin urmare, beneficiarul nu este nevoit sa construiasca un spatiu special amenajat pentru aceste echipamente.
 

3 Sistemele sunt avantajoase in plan economic
 

Sistemele pentru energie solara sunt costisitoare, insa investitia poate fi amortizata in aproximativ 4 ani. Este o alegere avantajoasa tinand cont de faptul ca durata de viata a acestor sisteme este de peste 20 de ani. Venind de la soare, energia solara este gratuita, nefiind influentata de niciun fel de cresteri de pret.

Energia solara se rasfrange pe acoperisul casei, fiind mai mare decat toata energia electrica obisnuita consumata in casa. Cantitatea de energie primita de la soare in unitate de timp reprezinta o putere de 10.000 ori mai mare decat cea instalata de om. Puterea radiata de soare pe 1 metru patrat poate sa ajunga la 1.000W.

De asemenea, instalatiile pentru panourile solare nu necesita intretinere. Astfel, utilizand energia solara se obtine independenta fata de sursele obisnuite de energie, pe baza de petrol sau carburanti.

Cei care utilizeaza panouri solare dispun de apa calda utilitara pe tot timpul anului, iar iarna, in combinatie cu o alta sursa de caldura.
 

4 Protejarea mediului
 

Sistemele care convertesc radiatia solara in energie termica si electrica contribuie la restrangerea surselor de poluare cu efect de sera. Astfel, aceste sistemele ecologice ajuta la protejarea mediului, printr-o energie regenerabila si nepoluanta.

De asemenea, aceste sisteme nu produc deseuri, reziduri, fum, mirosuri etc.
 

5 Protejarea beneficiarului
 

Panourile solare sunt usor de montat si ofera siguranta la instalare si mentinere, neexistand pericol de foc sau explozie.
 

6 Energia solara reprezinta o solutie acolo unde nu exista alte solutii
 

In zonele aflate departe de marile orase, in localitatile izolate, unde furnizarea de electricitate de baza este foarte greu de realizat, o solutie este energia solara. Sistemele care convertesc radiatia solara in energie pot fi transportate oriunde si ofera electricitate si caldura ani de zile, fara alte intretineri.

Tot in zonele izolate, enrgia electrica solara poate fi cuplata la un sistem de comunicatii wireless pentru a introduce telefonia si serviciile de comunicatii in acea zona.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului