Sanatatea copilului

# psiholog copil #copil #psiholog

Cum iti poate ajuta un psiholog copilul, de mic pana la adolescenta

In calitate de parinte, este posibil sa te poti simti dezorientat atunci cand te confrunti cu un comportament sau cu simptome ale copilului pe care nu le intelegi. Cel mai probabil, in astfel de momente nu doar ca esti ingrijorat, dar te vei simti si vinovat pentru ca nu stii cum sa te descurci.

Solutii care sa te ajute sa rezolvi astfel de probleme exista - tulburarile psihologice ale copilariei sunt frecvente si psihologul te poate ajuta. Ce beneficii vei obtine consultand un psiholog pentru copii? Raspunsul la aceasta intrebare este foarte vast, pentru ca, sa consulti un psiholog pentru copii vei obtine beneficii la care, probabil, nici nu te gandeai. Sa consulti un psiholog pentru copii te va ajuta sa gasesti raspunsuri si sa te linistesti.

In ce situatie sa cauti un psiholog Bucuresti, de exemplu? Citind acest articol iti va fi mai usor sa stabilesti momentul.

Beneficiile pe care le ofera un psiholog sugarilor si copiilor cu varste de sub 3 ani

In cazul sugarilor si copiilor cu varste de sub 3 ani psihologul va putea sa ajute atunci cand copilul se confrunta cu urmatoarele situatii:

  • intarzieri in dezvoltare (cum ar fi invatarea de a sta in sezut, a merge, a vorbi);
  • lipsa de interactiune si/sau de interes pentru joc si stimulare;
  • tulburari de somn (somn insuficient, faze de veghe, cosmaruri repetate);
  • plans neincetat sau tulburari de alimentatie (refuzul de a manca alimente solide, cantitati insuficiente, greata, varsaturi fara explicatii medicale).

Pentru situatiile mentionate anterior, psihologia are solutii care pot fi puse in practica doar de catre psihologi cu experienta. Prin urmare, este foarte important sa faci o cercetare in detaliu inainte de a alege profesionistul la care vei programa sa mergi cu copilul. Cautand online un psiholog in Bucuresti, vei avea la indemana parghiile de a face un top restrans al celor mai buni, ca ulterior sa decizi asupra cabinetului la care vei face programarea.

Beneficii pe care le poti obtine mergand la un psiholog cu un copil de 3-7 ani

Perioada in care copilul incepe sa mearga la gradinita si scolarizarea pot provoca anxietate de separare severa sau pot dezvalui dificultati de integrare intr-un grup. Se pot observa, de asemenea, dificultati de atentie si de concentrare, precum si regresie. Cu ajutor de specialitate, copilul va trece mai usor peste aceasta etapa.

Beneficii pe care le asigura un psiholog copiilor la varsta primelor mecanisme de invatare

Varsta primelor mecanisme de invatare, marcata in perioada copilariei timpurii, reprezinta o etapa fundamentala in dezvoltarea cognitiva si emotionala a individului. In aceasta faza, care cuprinde, de obicei, intervalul de varsta de la nastere pana la aproximativ 7 ani, copiii isi dezvolta abilitatile de baza de invatare prin intermediul explorarii active a mediului inconjurator si a interactiunii cu persoanele importante din viata lor, precum parintii, fratii si educatoarele.

In aceasta perioada caracterizata printr-o inalta plasticitate neuronala, creierul copilului este extrem de receptiv si adaptabil in fata experientelor noi, favorizand astfel procesele de invatare rapida si eficienta. Atunci cand observi tulburari cognitive la copilul tau (dislexie, disortografie, discalculie, disfazie, dispraxie, dispraxie, deficite de atentie cu sau fara hiperactivitate)  sau ca acesta se confrunta cu dureri de cap, dureri de stomac sau eczeme, cauta psihologul de care sigur are nevoie si fa o programare.

Beneficii pe care le asigura psihologul pentru adolescenti

Psihologia pentru adolescenti exploreaza tranzitia complexa de la copilarie la maturitate, o perioada in care tinerii incep sa-si defineasca identitatea, valorile si relatiile sociale. Aceasta etapa este caracterizata prin schimbari rapide atat la nivel fizic, cat si emotional, adolescentii confruntandu-se adesea cu provocari legate de stima de sine, presiunea grupului de prieteni si explorarea independentei.

Atunci cand simti ca adolescentul tau sufera sau intampina dificultati care ridica semne de intrebare, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa incerci sa vorbesti cu el. Sa iti faci timp sa il asculti. Frustrarile sau temerile risca sa se agraveze daca nu sunt impartasite. Daca, in ciuda eforturilor tale, situatia ramane in impas, nu ezita sa consulti un profesionist cu pregatire in domeniul psihologiei copilului.

In final, trebuie mentionat ca terapia pentru copii se desfasoara cel mai bine fata in fata. Cu toate acestea, o prima sedinta cu un psiholog online il poate linisti pe copil cu privire la aspectele practice ale psihoterapiei. Consultatiile telefonice si interviurile psihologice la distanta incurajeaza contactul cu un copil care este reticent sa vorbeasca atunci cand se afla chiar langa interlocutor.

 FOTO: istockphoto.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului