Social

# crestere suicid # crestere risc infarc #ora de vara 2024 #modificari organism #ora de vara #medici

Trecem la ora de vara in acest weekend. Ce spun medicii despre aceasta schimbare: “creste riscul de infarct si suicid”

Romania trece in acest weekend la ora de vara. Astfel, duminica, 31 martie, vom avea parte de cea mai scurta zi din an, care va avea doar 23 de ore, in loc de 24.

Trecerea la ora de vara se va face in ultimul weekend din luna martie. Adica in noaptea de 30 spre 31 martie, cand ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vara ramane valabila pana in ultima duminica din luna octombrie 2024, cand se face trecerea la ora de iarna. Anul acesta, trecerea la ora de iarna, va avea loc pe 27 octombrie.

Ce spun medicii despre trecerea la ora de vara. Ce efect are supra sanatatii

 Medicul Tudor Ciuhodaru, a vorbit despre schimbarile prin care trecem odata cu trecerea la ora de vara, dar si ce riscuri reprezinta pentru sanatate.

“Ora de vara – ce riscam? 5 lucruri de facut pentru a depasi acest moment cu usurinta.

Chiar daca duminica vom dormi mai putin cu o ora abia de luni se vor simti efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum cresterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

Mai exact:

1. Majoritatea oamenilor se adapteaza cu usurinta la schimbarea orei, modificarile adaptive ale organismului facandu-se complet in circa cincisprezece zile.

2. Particularitatile fizice si psihice individuale influenteaza insa modul cum se realizeaza aceasta adaptare.

3. In fiecare an multi pacienti ajung la urgente cu o simptomatologie polimorfa, mergand chiar pana la agravarea sau decompensarea unor afectiuni.

4. Unele pot fi chiar periculoase, precum cresterea riscului de infarct sau a celui de suicid. Mai exact:

a) riscul de infarct creste cu 5-10%, timp de trei zile dupa schimbarea orei. Sunt afectate in special persoanele tinere, active profesional;

b) Totodata creste riscul suicidar timp de doua saptamani de la modificarea orei, in special la depresivi si la cei cu vulnerabilitati psihoemotionale.

5. Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reactioneaza prin cresterea activitatii sistemului nervos simpatic si a nivelului citokinelor proinflamatorii determinand modificari:

a) cardiovasculare manifestate prin variatii ale tensiunii arteriale si variate tulburari de ritm cardiac;

b) neuropsihice: modificari ale calitatii somnului (insomnie, somnolenta), astenie, apatie, anhedonie, agitatie, irascibilitate, anxietate, tulburari de concentrare si memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenta sau bulimie), pana la dereglari afective sezoniere si ideatie suicidara.

Atentie! Sub aceasta simptomatologie se pot ascunde si alte cauze si de aceea este bine sa fiti evaluati corespunzator de catre un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.

Pentru a trece cu usurinta peste schimbarea orei recomandam cinci lucruri esentiale:

1. Planificarea corespunzatoare a activitatii.

2. Evitarea suprasolicitarii datorata stimulentelor nervoase, substantelor psihoactive sau situatiilor conflictuale.

3. Nu e de neglijat petrecerea a cat mai mult timp in aer liber.

4. Si nici miscarea, chiar sub forma unor simple plimbari.

5. Precum si o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete.

Invocand faptul ca se perturba nejustificat populatia si ca pierderile din diverse domenii socioeconomice depasesc castigurile, unele tari au renuntat la schimbarea orei de iarna-vara sau nu au aplicat-o vreodata. Si in Romania a fost respinsa o initiativa legislativa ce prevedea acest lucru.

E bine de stiut:

1. Am reusit ca renuntarea la schimbarea orei sa fie votata in 2019 in Parlamentul European.. Din pacate au trecut cinci ani si nici Comisia si nici Consiliul nu au facut nimic!  Asta desi 84% din cei 4,6 milioane de cetateni europeni care ne-au raspuns - !!! cel mai mare numar care au raspuns vreodata unei consultari publice) doresc ca acest demers sa se concretizeze

2. Motivatiile acestui demers unt clare:

a) 20% din populatie sufera de probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. Este vorba de multe ori de grupuri sociale vulnerabile, cum ar fi copiii, batranii si bolnavii cronici.

b) 4,6 milioane de oameni au raspuns la consultarea publica pe acest subiect- cel mai mare numar intrunit vreodata la un demers legislativ.

c) Trei sferturi (76 %) dintre respondenti considera ca schimbarea orei de doua ori pe an este o experienta „foarte negativa” sau „negativa”- prin impactul negativ asupra sanatatii si lipsa economiilor la energie.

3. Acum am initiat un nou demers ce solicita renuntarea urgenta la schimbarea orei la nivel european”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea