Vopsirea oualor de Paste

# obiceiuri paste #traditii paste #oua paste

De ce se ciocnesc ouale de Paste

 

De Paste, la romani, se ciocnesc oua. Oul de Paste il simbolieaza pe Iisus in mormant. Coaja oului este piatra mormantului din care Iisus a iesit inviind, iar ciocnirea oualor semnifica deschiderea Sfantului Mormant si Invierea.

Ouale rosii amintesc de sangele lui Hristos, sange cu care, noi ne impartasim. Ciocnirea oualor si salutul cu Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat! semnifica deschiderea mormantului din care a inviat Hristos.

Potrivit traditiei, Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat langa cruce un cos cu oua. Acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. De atunci, in amintirea rastignirii, femeile vopsesc oua in preajma Pastelui.

Ouale de Paste, puteri miraculoase

In traditia populara romaneasca se crede ca ouale de Paste sunt purtatoare de puteri miraculoase - vindeca boli si protejeaza animalele din gospodarie.

In dimineata primei zile de Paste, copiii sunt pusi sa se spele pe fata cu apa dintr-un vas in care s-au pus inainte un ou rosu si un ban de argint, pentru ca astfel copiii sa fie tot anul sanatosi și rumeni la fata, precum oul de Paste si curati ca argintul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare