Cum pregatesti ouale pentru a le vopsi in culori naturale
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Spala-le usor si pune-le la fiert. Cand s-au fiert mai spala-le odata folosind putin detergent de vase pentru a indeparta oriece urma de gradime de pe coaja, apoi adauga-le in substantele preparate.
Pentru a prepara culorile pentru ouale de Paste, trebuie sa pui la fiert, in apa, cate un pumn de fructe, frunze sau legume si sa lasi sa dea in clocot. Se da apoi focul mic si se adauga ouale. Se lasa sa stea pana obtii intensitatea dorita pentru culoarea aleasa.
De ce ai nevoie pentru a vopsi ouale in mod natural
Pentru a vopsi ouale in mod natural ai nevoie de legume, fructe, frunze de plante sau condimente pe care le ai deja in bucatarie. Iata de ce ai nevoie, in functie de culorile pe care vrei sa le obtii:
Oua rosii:
- sfecla rosie
- suc de rodie
- zmeura
Oua portocalii
- foi de ceapa galbena
- pudra de chili
- morcovi
- paprika
Oua galbene
- turmeric
- ceai de galbenele
- chimion pisat
- sofran
Oua albastre
- varza rosie
- afine conservate
- foi de ceapa rosie fierte
Oua culoarea lavandei:
- ceai rosu
- suc de struguri violet
Oua roz:
- sfecla
- merisoare
- suc de struguri rosii
Oua violet
- ceai de hibiscus
- coji de ceapa rosie, intr-o cantitate mica
- vin rosu
Oua verzi
- frunza de ceapa rosie
- frunze de spanac.
Oua maro sau bej:
- cafea tare sau cafea instant
- coji de nuci fierte
- ceai negru
Cum poti vopsi ouale in culori naturale
Pentru a vopsi ouale in mod natural, ai nevoie de legume, fructe sau condimente natuale, alese in functie de nuanta pe care vrei sa o obtii. Pe multe dintre acestea le ai deja in bucatarie, iar altele sunt simplu de achizitionat de la orice aprozar sau din piata.
Pentru fiecare culoare aleasa pune o oala cu apa la fiert. Adauga in aceasta o mana din ingredientele alese si lasa totul sa fiarba timp de 15 minute.
Adauga cate o lingura de otet pentru fiecare cana de lichid si amesteca bine. Adauga ouale fierte in vas, avand grija sa fie bine acoperite. Lasa ouale sa stea in lichid pana obtii nuanta pe care o doresti. De exemplu, daca vrei un rosu deschis, verifica periodic ouale, in schimb daca vrei rosu inchis, le poti lasa mai mult timp in vas.
Tine cont insa de faptul de nuanta de pe coaja oualor nu va fi aceeasi cu cea a lichidului. Daca ai obtinut un rosu foarte inchis, ouale vor iesi cu o nuanta – doua mai deschise.
Cand ouale sunt gata, scoate-le si pune-le intr-un cofraj pentru a se usca. Cand sunt complet reci si uscate, ouale pot fi unse cu putin ulei pentru a fi mai lucioase.
SFAT: pentru ca nuantele deschise, cum este galbenul sau rozul, este indicat sa folosesti oua cu coaja alba. Pe ouale cu coaja maro acestea nu se vor vedea frumos.
FOTO: pixabay.com