Fara ocolisuri, artistul a descris momentul ca fiind o rasturnare simbolica a unei perioade dominate de ura, dezinformare si polarizare politica.
„Mordor a pierdut. Hobbitul a reusit sa castige. S-a ridicat un val de voturi care a maturat mitocania, ura, minciuna, conspiratiile, extremismul si dezbinarea. Caci cei care au dezbinat nu se simt prea bine la gandul ca 53% este (tot) popor. Nu e bine sa te joci cu cuvinte mari care ar trebui sa ne adaposteasca pe toti. Nu e frumos sa ne invrajbesti. Nu e deloc crestineste”, a scris Tudor Chirila.
Mesajul sau subliniaza ca aceasta alegere merge dincolo de o simpla preferinta electorala – este validarea unei directii morale, civice si rationale.
„Nicusor Dan este noul presedinte al Romaniei. In primul rand e bine pentru parinti si copii, uite, mama, unde poti sa ajungi daca inveti la mate, in al doilea rand este si victoria tuturor celor care au iesit pentru Rosia Montana, pentru Colectiv, pentru ordonanta 13, pentru legile justitiei macelarite in parlament in 2017-2018. Acea societate civila disparuta de ceva vreme din Piata Victoriei s-a intors la vot impreuna cu toti oamenii care pretuiesc decenta. In tara si in diaspora. Mai mult decat un om, oamenii au votat o idee, un drum cu un singur sens”, a continuat el.
Tudor Chirila subliniaza si responsabilitatea uriasa pe care noul presedinte o poarta pe umeri, atragand atentia asupra riscului dezamagirii, daca noul mandat nu se va ridica la nivelul asteptarilor.
„Responsabilitatea acestui om e uriasa. O stie si el. Am vrea ca peste cinci ani sa nu ne spuna ca Emil Constantinescu, m-a infrant sistemul, ne e frica sa nu mai avem de-a face cu un Iohannis, dar mereu ma gandesc ca asta ar trebui sa depinda si de noi, ca votul asta trebuie vegheat, iar presedintele trebuie privit cu un ochi critic, ca suntem votanti, nu adepti. Si sa nu uitam, felul in care performeaza un presedinte nu e responsabilitatea celor care l-au votat. I-am vrea in afara lumii politice pe ciolacii, ciucii, raresii, pontii, nordisii si toti cei care ne-au adus pe buza prapastiei.”
Artistul evoca si oportunitatea istorica a unei schimbari reale in institutiile-cheie ale statului, subliniind importanta numirilor pe care le poate face presedintele in mandatul sau.
„Sansa unei guri de aer proaspat la DNA, SRI, SIE, Curtea Constitutionala si alte numiri pe care le poate face presedintele e reala si poate sa dea directia unei Romanii mai curate. Ma rog, eu mai putin despre asta vreau sa scriu si mai mult despre momentul asta in care nu ma mai simt atat de singur.”
Totodata, Chirila avertizeaza ca lupta nu s-a incheiat, intrucat divizarea sociala si urmele lasate de campania electorala nu vor disparea peste noapte.
„Stau si-mi beau cafeaua pe o terasa de pe o strada dintr-un oras intr-o tara care a spus nu Rusiei si tot raului pe care ea il intruchipeaza. E soare, Mordor a pierdut o batalie, dar nu razboiul. Dar azi e soare. Pacea intre noi va fi greu de realizat, pentru ca s-a lucrat mult impotriva ei, dar asta e din nou treaba lui Nicusor. Ne place sau nu, suntem toti cetateni romani nu doar 53%. Cine va intretine scindarea asta mult dorita de unii (stim bine cine) va pacatui rau de tot. Dar azi este soare afara. Imi beau cafeaua pe o strada din Bucuresti, Romania, mica tara care se afla la granita de est a Europei si a rezistat.”
Rezultatele oficiale confirma victoria lui Nicusor Dan
Potrivit datelor finale publicate de Autoritatea Electorala Permanenta, Nicusor Dan a fost votat de 6.168.642 de romani (53,60%) in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Contracandidatul sau, George Simion, a obtinut 5.339.053 de voturi (46,40%).
Prezenta la vot a fost una ridicata: peste 11,6 milioane de cetateni si-au exprimat optiunea in ziua de duminica, 18 mai, intr-un scrutin marcat de tensiune, dar si de speranta.