"E aceeasi discutie care e in Ucraina in acest moment. Pentru ca vin multe, sunt oameni care nu reactioneaza la sirene, nu reactioneaza la sistemul asemanator sistemului RO-ALERT, ca si ei au un sistem similar care da mesaje, dar asta deja devine responsabilitatea individului.
Responsabilitatea noastra ca institutie este sa te alertam, sa te informam ca este o problema si trebuie sa stii de ea. Este exact ca si problema mult mai simpla a ursilor din zonele de statiuni, cand dam mesajul si multa lume se supara ca de ce am dat mesajul, ca «eu dorm la 10 seara». Da, dar la 10 seara mai sunt oameni care sunt pe strada.
Oamenii astia trebuie sa stie ca e un urs care se plimba cu doi pui pe strada si trebuie sa se indeparteze de el. Cand alertezi, poate ca si deranjezi", a declarat Raed Arafat, potrivit ziare.com.
Astfel, pentru alertele de tip „copil disparut” sau alte riscuri minore, mesajele vor fi insotite de un sunet tip „bip”, asemanator notificarilor obisnuite. In schimb, pentru situatiile de urgenta extrema, cum ar fi un pericol iminent, se va pastra tonalitatea obisnuita de alerta maxima.
Arafat a subliniat ca responsibilitatea DSU este de a alerta populatia, chiar daca uneori mesajele pot parea deranjante.
"Noi am luat niste masuri acum pe anumite situatii, sa dam cu alte tonalitati mesajele. Daca mesajele, cand ai un mesaj de protectie civila in sensul ca e posibil sa cada ceva din cer pe oras, localitate, bloc...mesajul va fi cu tonalitatea obisnuita, de alerta maxima, extrema.
Deja a fost discutia cu Google, Apple si STS. Am cazut de acord ca pentru mesajele de copil disparut, mesaje care se dau peste o anumita ora pentru anumite riscuri, nu pentru cele foarte mari, sa dam mesajul cu un bip, ca un mesaj obisnuit.
Singura diferenta este ca chiar daca ai telefonul pe silentios, bip-ul va suna. Avem o promisiune ca cel putin pana la sfarsitul anului, macar pe Android sa intram. Lucreaza colegii de la STS.
Am avut discutia la DSU acum aproximativ doua saptamani. A fost o discutie foarte buna. Mi-au zis ce posibilitati au si inclusiv vor fi anumite alerte care pot sa fie date silentios, dar doar in anumite situatii, cand dai sa se vada doar mesajul, dar sa nu auda nimeni ca esti in zona sau sa nu avertizezi pe altul unde esti: persoana rapita, cineva care este un «active shooter» (tragator activ – n.red.) intr-un act terorist intr-o zona si tu avertizezi populatia sa se ascunda, dar nu dai mesajul cu sunet. Si asta va fi o posibilitate activata a sistemului", a explicat oficialul pentru sursa citata.