Zi trista pentru cultura romaneasca: Cristina Deleanu, una dintre cele mai apreciate si elegante prezente din teatrul si filmul romanesc, s-a stins din viata la varsta de 84 de ani. Vestea a fost data publicitatii joi, 15 mai, de catre realizatoarea Marina Almasan, care i-a fost prietena apropiata.
„Cel mai vechi si fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum putini am, tocmai a primit cea mai crunta veste: minunata sa sotie, Cristina Deleanu, nu mai este! Mi-a fost la randu-mi buna prietena, cei doi - familia lor frumoasa-, facand parte din “universul meu”...”, a scris aceasta pe Facebook.
O cariera impresionanta, dedicata artei
Nascuta pe 22 decembrie 1940, in Ploiesti, Cristina Deleanu si-a dedicat intreaga viata scenei si publicului. Scoala primara a urmat-o in Bucuresti, la Scoala nr. 33, iar studiile liceale le-a facut la prestigiosul Liceu „Gheorghe Lazar”. Pasiunea pentru teatru a dus-o apoi la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, unde a fost formata de profesori renumiti, precum actorul George Carabin, Mihai Berechet si regizorul Cornel Todea.
Dupa absolvirea facultatii, in 1962, a fost repartizata la Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi, unde a activat pana in 1967. A urmat o etapa de peste un deceniu la Teatrul de Revista „Ion Vasilescu” (fostul Teatru Regional „Barbu Delavrancea”), iar din 1981, a urcat pe scena Teatrului National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, pana in anul 2001, cand s-a pensionat.
Teatru, film, radio si televiziune – patru forme de expresie, un singur suflet de artist
Intr-o cariera de peste 40 de ani, Cristina Deleanu a reusit sa creeze o legatura speciala cu publicul, indiferent de mediul artistic in care a activat. A jucat in numeroase piese de teatru, a fost prezenta in productii de teatru TV si teatru radiofonic, dar si in filme si seriale TV care au ramas in memoria publicului.
Colaborarea sa cu Teatrul National Radiofonic a fost constanta, vocea ei puternica si calda putand fi recunoscuta in productii precum „Ceaiul nostru cel de toate zilele”, „Drumul lui Orfeu”, „Orfeu in Infern” sau „Zadarnicele necazuri de iubire”.
Pe marele si micul ecran, Cristina Deleanu a fost remarcata in filme de referinta pentru cinematografia romaneasca. A debutat in 1981, cu rolul din „Destine romantice”, iar mai apoi a jucat in „Orgolii” (1982), „Eroii nu au varsta” (1984), „Declaratie de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986), „Extemporal la dirigentie” (1987), „Moartea unui artist” (1989) sau „Taina jocului de cuburi” (1989).
A fost prezenta si in productii internationale, cum ar fi „Tu ne marcheras jamais seul” (2001), dar si in seriale romanesti ca „Om bogat, om sarac” (2006), „Vrei sa fii mama mea?” (2006) sau „Aniela” (2009).
Un om al cetatii si o constiinta artistica activa pana la final
Cristina Deleanu nu a fost doar o actrita, ci si o voce civica. A scris articole de opinie in mediul online, semnaland nedreptati si aspecte sociale care o preocupau, fiind, dupa cum a amintit Marina Almasan, „un om al cetatii, framantat de tot ceea ce se intampla in jurul sau”.
„Dincolo de actrita talentata, Cristina a fost un om de o rara delicatete sufleteasca, de o cultura desavarsita... Condeiul sau stralucit mi-a furnizat, in nenumarate randuri, pentru revista online pe care o conduc, analize de o rara profunzime ale lucrurilor strambe din aceasta tara”, a transmis realizatoarea TV.
Cristina Deleanu: o prezenta discreta, dar de neinlocuit in peisajul cultural romanesc
Disparitia Cristinei Deleanu lasa un gol profund in lumea artistica. A fost o prezenta discreta, dar de impact, o figura emblematica a teatrului romanesc postbelic, o actrita completa, care a trecut prin toate formele de expresie artistica si a ramas mereu fidela publicului.
Cristina Deleanu va ramane in amintirea celor care au iubit-o, au admirat-o si au aplaudat-o. Mostenirea ei artistica va continua sa inspire generatii de artisti.
Dumnezeu sa o odihneasca in pace.